A magyarok gyásznapjára emlékeztek Sepsiszentgyörgyön

Bencze Melinda 2014. június 04., 22:07

Közel háromszázan vettek részt a sepsiszentgyörgyi Erzsébet Parkban azon a megemlékezésen, amelyet a trianoni békediktátum évfordulójára szerveztek. Az eseményre a három romániai magyar politikai alakulat közül csak az RMDSZ nem küldött képviselőt.

Fotó: Bencze Melinda

Harangszóval és az „itt a helye azoknak, akiknek fáj Trianon” szavakkal kezdődött közel háromszáz résztvevő jelenlétében a Magyar Polgári Párt által szervezett trianoni megemlékezés szerdán, a sepsiszentgyörgyi Erzsébet Parkban található székely zászló alatt. Az eseményre meghívást kaptak mind az EMNP, mind pedig az RMDSZ politikai pártok tagjai, ám utóbbi képviselője nem jelent meg az eseményen.

Bálint József, az MPP sepsiszéki elnöke elmondta, a trianoni döntés nemcsak a leszakított országrészek magyarjainak tragédia, hanem az egész Kárpát-medencében élőké. Mint említette, ők azok, akik megtapasztalták milyen más zászlója alatt élni, mások himnuszát kötelező módon énekelni, milyen becsapottnak, elárultnak lenni.

„Az emberi történelem tele van erőszakos cselekményekkel, háborúkkal, népirtással, de legyünk büszkék a mi honfoglalásunkra, keseregjünk Mohácson, és fájjon Trianon! Lengjenek fölöttünk a mi zászlaink, énekeljük saját himnuszunk, mert ez köti össze a székelységet. Voltunk, vagyunk, leszünk és összetartozunk!” – hangsúlyozta Bálint József.

Mihály István, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke elmondta, egyre gyakrabban tapasztalja, hogy sokan nem vélik már fontosnak Trianont, csak legyintenek, hogy az már a múlté. Az elnök nekik üzeni, hogy Trianonnak nincs vége, napról-napról építenek és tesznek határfalakat az elszakított területeken élő magyarság közti határokra.

„Megvonják kisebbségi jogainkat, a székely szimbólumok használatát és agresszívan, továbbá mesterségesen változtatják meg az etnikumok arányát, nemcsak Székelyföldön. Trianon pedig egészen addig élni fog, amíg a magyarnak ismét egységes lesz hazája. Hozzátette, minden magyarnak kiszabott feladata ezt a falat döntögetni” – magyarázta Mihály

A megemlékezés alkalmával rövid történelmi áttekintést tartott Gazda József nyugalmazott tanár, aki a magyarokat ért – de elhallgatott – igazságtalanságokat is belefoglalta beszédébe. Vízi Abigél, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja felhívta a figyelmet a gyerekvállalás fontosságára, illetve kijelentette, szervezetük nem hajlandó elfogadni a trianoni határokat. A résztvevők több alkalommal is a „Vesszen Trianon” szöveget skandálták. Az EMNP részéről Bedő Zoltán szólalt fel, ugyanakkor Kovács István unitárius lelkész mondott imát a magyarság jobb jövőjét kérve az egyetlen, igaz Istentől.

Az eseményt a magyar és székely himnusz eléneklése zárta.