Duna menti kajaktúra az életért

Székelyhon 2014. május 21., 17:08

Kürtőskalács-sütéssel és kajaktúrával segíti egy Duna-deltai község egészségügyi ellátásának javítását egy udvarhelyszékiek vezette csoport.

A Vitéz Kürtős Team sportversenyeken és utazások révén 2011 óta népszerűsíti a kürtőskalácsot és az erdélyi konyhát a világ különböző tájain. Több jótékonysági akcióban is részt vettek már – most zajló gyűjtésük által egy Duna-deltai község, C. A. Rosetti juthat automata defibrillátorhoz, amely berendezés életmentő lehet hirtelen szívleállás esetén. A Vitéz Kürtős cég március óta gyűjt a körülbelül 500 ezer forint értékű szerkezetre: minden eladott kürtőskalács árából tizenöt forintot erre tesznek félre. Összesen mintegy negyvenezer kürtőst kell eladniuk a teljes összeg megszerzéséhez.
Akciójukat a Vitéz Kürtős Team jótékonysági kajaktúrával teszi még hatékonyabbá. A csapat egyik alapító tagja a székelyudvarhelyi származású Bálint Gáspár, a másik a korábban székelykeresztúron élt Bálint F. Gyula – akcióikhoz több, a cégnél dolgozó udvarhelyszéki is csatlakozik. A csapat bevállalós tagjai június 2-án a Fekete-erdőnél ülnek kajakba, majd több szakaszban 2860 kilométert tesznek meg vízen, egészen a Fekete-tengerig. Az út során esténként számos Duna menti településen sütnek kürtőskalácsot a helybélieknek, a magyar közösségeknek.

Csatlakozásra buzdítanak

A csapat várhatóan július közepére éri el C. A. Rosetti községet, ahol úgy érzik, igencsak elkél a segítség: az öt szomszédos települést összesen mintegy ezren lakják, köztük körülbelül száz gyerek. A kajakosok mindenkit arra biztatnak, hogy lehetőségei szerint csatlakozzon az akcióhoz: kisebb-nagyobb szakaszon, akár kerékpárral is lehet őket követni. A kürtőskalácssütő cég alkalmazottjai – a csapat többi tagja – szintén biciklin kísérik a csoportot Bécstől Budapestig. A kezdeményezéshez csatlakozók esténként kipróbálhatják a kürtőskalácssütést is – ígérik a szervezők.