Új módszer az autizmussal élőknek

Simon Eszter 2013. december 09., 20:01

A székelyudvarhelyi Pro Autist Alapítvány Felsőboldogfalván működő Nappali Befogadó Központjának munkatársai autizmussal élők szüleinek, valamint a velük foglalkozó nevelőknek és pedagógusoknak mutattak be érdekes praktikákat.

Az udvarhelyi civil szervezet tíz éve állandó kapcsolatot tart fenn a békéscsabai Aut-pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvánnyal, programjaikban egyebek közt szerepelnek az évente megszervezett szakmai képzések, konferenciák és szülőtalálkozók – adta tudtunkra Péter Edit, a Pro Autist Alapítvány elnöke.

Tavaly közel ötven szülő és pedagógus vett részt azon a békéscsabaiak által szervezett elméleti képzésen, melynek során bemutatták a nemzetközileg elismert és alkalmazott TEACCH módszert (Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Children – Autisztikus és azzal összefüggő kommunikációs fogyatékosságot mutató gyermekek oktatása és kezelése). Ennek folytatásaként idén októberben a felsőboldogfalvi központ munkatársai ellátogattak Békéscsabára, hogy részt vegyenek a Kérdések és válaszok az autizmusban címmel megszervezett tapasztalatcserén.

„A békéscsabai Esély Pedagógiai Központban tartott háromnapos program során az ottani szakemberek olyan módszereket, apró praktikákat mutattak be, melyek nagy segítséget jelenthetnek az autizmussal élők mindennapjaiban. Például megmutatták, hogyan lehet autizmussal élő felnőttek számára autizmusspecifikus eszközöket készíteni, melyek segítségével már használati tárgyakat is elő tudnának állítani” – mondta el az alapítvány elnöke.

Mindezt nemrégiben az udvarhelyi Napsugár Napközi Otthon udvarán lévő Nevelési és Fejlesztési Központban a többi szülőnek, nevelőnek, önkéntesnek és pedagógusnak is bemutatták. Péter Edit ugyanakkor elárulta, hogy a szervezet hosszú távú tervei között az említett használati tárgyak értékesítése is szerepel, hogy majd a begyűlt összegből további eszközöket tudjanak beszerezni.