Önkormányzati támogatás a csomafalvi iskolának

Pethő Melánia 2013. május 07., 17:13

Az elakadt kormánypénzek miatt csak részben sikerült kivitelezni a csomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola központi épületének felújítását, pályázati forrásokban reménykedve a tanintézet újabb terveket készíttet.

Félkész a csomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola központi épülete, a 2008-ban elkezdett, 1,1 millió lej értékű beruházásra csupán 700 ezer lej körüli összeget folyósított a kormány. Az iskola ebből végeztette el az épület külső szigetelését, festését, a nyílászárók cseréjét, a mellékhelyiségek felújítását, a szükséges anyagi fedezet hiányában azonban több munkafázis is elmaradt.

A folytatást pályázat útján tervezi megvalósítani az iskola, a község önkormányzata ennek előkészítéséhez nyújt anyagi támogatást. A tanintézet számára biztosított 81 ezer lejből új felújítási terv készül, és további fejlesztésekre is jut. „A régi terv már elavult, az árakat is aktualizálni kell, ez már lépéselőny lesz egy megpályázható kiírás esetén” – mondta el Antal Teréz iskolaigazgató. Mint ismertette, a helyi költségvetésből elkülönített pénzből sok másra is futja, kamerarendszerrel látják el a központi épületet, az 1-es számú iskola udvarán garázst építenek az iskolabusz számára, megtörténik a napközi külső festése, nyílászáróinak cseréje, a teljes felújításra szoruló 1-es számú óvodánál pedig egyelőre ajtó-ablak cserét végeznek, és hőszórókat szerelnek a folyosóra.

„A helyi költségvetésből ekkora összeget egyszerre még sosem kaptunk, nagy segítség ez iskolánk számára” – fogalmazott Antal Teréz. Elmondta, a munkálatok már zajlanak, év végéig minden fázisát befejezik.