HIRDETÉS

Krisztus, ki vagy nap és világ

Molnár Melinda 2010. február 11., 11:18 utolsó módosítás: 2010. március 08., 16:30

A 16–17. századi protestáns egyházi dallamok népi hangszereken szólalnak meg csütörtök este a Somos Zenekar első, ünnepélyes lemezbemutató koncertjén. Az Udvarhelyi Híradó Hit-Vallás rovata Olvasói Estjének vendége a telekfalvi néptánctábor állandó zenekara, a Somos. A koncert csütörtök este 6 órakor kezdődik Székelyudvarhelyen a Merkúr Áruház rendezvénytermében, az 1918. December 1. utca 7. szám alatt. A belépés díjtalan.

A közelmúltban jelent meg a Somos zenekar első CD-je, Krisztus, ki vagy nap és világ címmel, amelyen népzenei kíséretre áthangszerelt erdélyi protestáns – református, unitárius és evangélikus – magyar és népi énekek hangzanak fel. Az egyházi énekeket egy-egy konkrét tájegység népzenei anyagába illesztették be.

Rendkívüli élmény

Az egyházi énekek népi hangszeren történő feldolgozásának korábbi kezdeményezése volt a vajdasági református énekeskönyv anyagából készült lemez, Az én időm, mint a szép nyár címmel, amelyen szerepelt a Somos zenekar egyik prímása, Kászoniné Fejős Gabriella. A Somos zenekar lemezének repertoárja hasonló törekvés, erdélyi változatban. De továbbfejlesztették az ötletet: az énekeket egy-egy konkrét tájegység népzenei anyagába illesztették be, mintha az valóban egy mezőségi, kalotaszegi és más tájegységű népdal lenne. Mellé pedig az adott tájegységre jellemző kíséret mellett közjátékokat is illesztettek. A másik újítás, hogy kész „népdal”csokrokat állítottak össze egy-egy tájegység táncrendjének megfelelően.

A Somos zenekar néhány alakalommal nagy sikerrel nyújtott ízelítőt az egyházi énekek Somos-variánsaiból – közte az Udvarhelyi Híradó Hit-Vallás rovatának székelyderzsben tartott jubileumi ünnepségén is. Visszhangos magyarországi turnén vettek részt, de egyházközségek is meghívják egy-egy előadásra.

A cédén közreműködik két vendég zenész és a székelykeresztúri Lőrincz Diána, harmadik osztályos tanuló. Kátai Zoltán énekmondó kobzon, lanton és fidulán, valamint Vesztergám Miklós tárogatón szólaltatja meg ezeket az egyházi dallamokat. Ezáltal három különböző kor zenei hangzása bontakozik ki a hallgató előtt. A koboz és a lant a XVI–XVII. század, a tárogató a XVIII., a hegedű, brácsa, bőgő pedig a XIX.-XX század zenei világát és hangulatát idézi.

A zenekar Székelyudvarhelyen fellépő tagjai:

Kászoniné Fejős Gabriella és Ficzus László – hegedű; Miklós Alpár és Kádár Gábor – brácsa; Juhász Ábel – nagybőgő. Valamint Bóné Katalin, Kincses Olga és Kászoni Szilárd – ének.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
12 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS