HIRDETÉS

Webometrics: első helyen a BBTE a romániai egyetemek különversenyében

Kiss Előd-Gergely 2017. március 20., 15:52

A kutatómunka jelentősége, a tudományos publikációk tartalma és az online jelenlét szempontjából első helyen áll az ország felsőoktatási intézményei között a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), amely ugyanakkor a 918. helyet foglalja el globális szinten – derült ki a világ egyetemeit rangsoroló Web of Universities (Webometrics) elnevezésű friss összeállításból.

Ezzel egy együtt a felsőoktatási intézmény világviszonylatban néhány hellyel hátrébb csúszott a ranglistán: tavaly májusban még a 787. helyen állt a BBTE.

A BBTE sajtóirodája ugyanakkor lapunkat arról tájékoztatta: a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló Webometrics összesen 105 romániai egyetemet vizsgált; a szakemberek többek közt azt elemezték, hogy hány külső hivatkozás vezet az adott egyetem honlapjára, hányadik helyen szerepelnek az egyetemek az internetes keresőprogramok találati listáján, illetve hány tudományos publikációjuk érhető el a különböző oktatási szakportálokon. Emellett azt is vizsgálták, hogy hány olyan publikációval rendelkezik egy-egy egyetem, amely szerepel a legidézettebb tudományos munkák listáján.

A romániai felsőoktatási intézmények közül a második legjobbként a Bukaresti Tudományegyetemet tartják számon (világszinten a 1065.), míg a képzeletbeli dobogó harmadik harmadik fokán a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem (világszinten 1196.) áll. A romániai egyetemek listáján a Sapientia EMTE is megtalálható a 34. helyen.

A világranglistán a legelőkelőbb helyet a magyarországi egyetemek közül az ELTE foglalja el: a 417. helyen áll, amely a közép-kelet európai egyetemek rangsorában a 8. helyre elég. A Webometrics-listát a spanyolországi Cybermetrics Lab készítette, amely az ország legnagyobb kutatóintézetéhez, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácshoz (CSIC) tartozik. Az intézet 2004 óta több mint 22 ezer intézmény webes jelenlétét elemezte évente kétszer.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS