HIRDETÉS

Hegedüs Csilla: megfelelő az örökségvédelmi program

Bíró Blanka 2017. március 20., 12:47

Megfelelőnek tartja a Grindeanu-kormány örökségvédelmi programját Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Fotó: Barabás Ákos

A kulturális tárca volt államtitkára Sepsiszentgyörgyön, a szövetség nőszervezete által tartott pénteki sajtótájékoztatón kérdésünkre kifejtette, az RMDSZ folyamatosan lobbizik a műemlékek felújításáért. Hozzátette, a szakértői Cioloş-kormány kevesebb pénzt fordított a műemlékvédelemre, mint bármelyik korábbi kabinet az elmúlt huszonhét évben, és „egy fityinget sem adott” az erdélyi magyar műemlékek felújítására, sőt megakadályozta, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) közgyűlése felvegye a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút.

Rámutatott, a jelenlegi kormány programját megfelelőnek tartja, ám a költségvetés az államelnök akadékoskodása miatt megkésett, így még ezután következik a kulturális minisztériumon belül a pénzek leosztása. „Reméljük, hogy a román állam idén és jövőben nagy hangsúlyt fektet az ígéretek betartására, ennek egyik gyakorlati bizonyítéka lehet a magyar műemlékek felújítása” – mondta a politikus. Hegedüs Csilla rámutatott, országos szinten 30 ezer műemlékből 10 ezer szorul felújításra, ennek harmada Erdélyben van, tehát mintegy háromezer műemléket kellene felújítani. Az erdélyi műemlékek nagy része magyar – tette hozzá a szövetség alelnöke.

Az RMDSZ egyébként februárban az UNESCO várólistájára javasolta a székely kaput. Hegedüs Csilla korábban azt mondta, ezzel a lépéssel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy Romániában az erdélyi magyarság kiemelkedő kulturális, szellemi értékekkel rendelkezik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS