HIRDETÉS

Mélyülnek az ellentétek az ALDE-ban

Balogh Levente 2017. március 20., 16:52

Akár pártszakadást is eredményezhet, hogy a kisebbik koalíciós párt ALDE két szárnya közötti rivalizálás részeként a Tăriceanu-oldal megpróbálja háttérbe szorítani a Constantin-szárnyat.

Még gyakorlatilag meg sem valósult a teljes egység, máris a szakadás szélére sodródott a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), miután elfajultak a nézetkülönbségek a pártot alapító két kis alakulat, a Liberális Reformpárt (PLR) és a Konzervatív Párt (PC) vezetői között.

Mint arról beszámoltunk, Daniel Constantin, az ALDE társelnöke, a PC volt elnöke több volt PC-s politikussal együtt kivonult az ALDE elnökségének vasárnapi üléséről, amelyen a tisztújító kongresszus időpontjáról döntöttek, mivel alapszabály-ellenesnek tartja azt. Călin Popescu Tăriceanu, a párt másik társelnöke, a PLR volt vezetője ugyanakkor nem lát semmi kivetni valót az ülésben, és replikaként azzal vádolta meg Constantint, hogy tavaly, a parlamenti választási jelöltlisták összeállításakor megzsarolta őt, hogy a hozzá közel álló személyek kerüljenek befutó helyre.

A HotNews hírportál pártbeli forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Constantin azért nem ismeri el törvényesnek az ülést, és azért kezdte el hevesen bírálni Tăriceanut, mert az nem hajlandó elfogadni az általa a leendő elnökségbe jelölt személyeket. Ennek az a célja, hogy teljesen elszigetelje őt a párton belül. Constantin azért tartja alapszabály-ellenesnek a vasárnapi ülést, amelyen egyébként a távozását követően április 21-ére tűzték ki a tisztújító kongresszus időpontját, mert arra nem hívtak meg minden volt PC-s politikust, akinek a statútum szerint a párt elnökségi tagjaként jelen kellett volna lennie.

A tét valójában az, melyik irányzat szerzi meg a befolyást az ALDE-n belül, hiszen a tisztújító kongresszuson oly mértékben hivatalossá kívánják tenni a két párt egyesülését, hogy két társelnök helyett már csupán egy elnököt választanak. Constantin már korábban jelezte, lemond a tisztségről Tăriceanu javára, és megelégszik az ügyvezető elnöki tisztséggel. A jelek szerint azonban Tăriceanu mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy minél inkább perifériára szorítsa Constantint.
Mindez nem újkeletű: a PC volt elnöke már eddig is többször panaszkodott arra, hogy kihagyják őt a koalíciós egyeztetésekből, és a lényeges döntéseket Tăriceanu a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Liviu Dragneával kettesben hozza meg.

Sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy Constantin az alapszabály megsértése miatt közigazgatási bíróságon támadja meg a vasárnapi, csonka elnökségi ülésen született döntéseket.
Constantin vasárnap este a Realitatea hírtelevízióban elmondta, arról értesült, hogy egyes elnökségi tagokat az ALDE-n kívüli körök megpróbáltak meggyőzni arról, hogy az ő útmutatásaik szerint szavazzanak. Ennek kapcsán zavarónak nevezte, hogy Tăriceanu gyakran hivatkozik az őt Liviu Dragneához fűző „kivételes\" kapcsolatra. A zsarolásról szóló vádak kapcsán megjegyezte: Tăriceanu azt sérelmezte, hogy a jelölési folyamat során Sorin Câmpeanu volt oktatási minisztert támogatta Daniel Barbu korábbi művelődési miniszterrel szemben.

Megszólalt az ügyben Liviu Dragnea is, aki a România TV-nek nyilatkozva azt mondta: a PSD továbbra is együtt kíván kormányozni az ALDE-val, ha pedig Constantin – aki miniszterelnök-helyettesként a mezőgazdasági tárcát vezeti – ki akar lépni a kormányból, az a személyes döntése. Egyben tagadta, hogy beavatkozott volna az ALDE belső döntéseibe. Constantin a kormányzás kapcsán kifejtette: egyeztetett Sorin Grindeanu miniszterelnökkel az ALDE-n belüli feszültségekről, és arról biztosította őt, hogy bármi is legyen a végkifejlet, az ALDE valamennyi tagja támogatja a kormányt.

Tăriceanu hétfőn úgy vélekedett: Constantin a vezetői tisztségek elosztása során meg nem érdemelt előnyökre akart szert tenni. Kifejtette: kettejük között jelentős eltérések vannak a politikai realitásokhoz való viszonyulás tekintetében. Leszögezte: több megállapodást nem köt a PC volt elnökével. Hozzátette: ha Constantin valóban pert indít a vasárnapi ülés miatt, elveszítheti a párt támogatását, vagyis kormány- és pártagságától is búcsút vehet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS