HIRDETÉS

Johannis, Grindeanu: nincs együttműködési paktum

Balogh Levente 2017. március 19., 15:23

Cáfolta a hétvégén Klaus Johannis államfő és Sorin Grindeanu miniszterelnök is, hogy írásos megállapodást kötöttek volna a politikai társbérletről. Klaus Johannis pénteken leszögezte: nem létezik ilyen írásos megállapodás, és nem is akar ilyet aláírni a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Fotó: presidency.ro


Grindeanu kormányfő is kifejtette: nem kötött a politikai társbérletről szóló kohabitációs paktumot az elnökkel, és nincs is szükség ilyesmire ahhoz, hogy mindenki tudja, mi a dolga – szögezte le maga a miniszterelnök. Sorin Grindeanu Facebook-bejegyzésben reagált azokra a spekulációkra, miszerint megállapodást kötött volna az államfővel.

„Egy kohabitációs paktum nem több egy papírdarabnál. Ha még szükséges volt, ezt fényesen bizonyította néhány olyan időszak tapasztalata, amikor tényleg létezett ilyen paktum a kormány és az elnök között. Az, hogy volt ilyen, nem óvta meg Romániát a folyamatos botrányoktól, az első, ami eszembe jut, arról szólt, ki képviselje az országot az Európai Tanácsban. Ezért nem létezik és nem is lesz semmilyen kohabitációról szóló paktum köztem és Johannis elnök között” – mutatott rá a kormányfő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy korrekt együttműködést akar az elnökkel. „Nincs szükség papírra ahhoz, hogy tudjuk, milyen alkotmányos jogkörökkel rendelkezünk, és mit kell tenniük az általunk képviselt intézményeknek. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz korrekt együttműködés köztem és az elnöki hivatal között a Románia számára fontos kérdésekben, mint például a kétsebességes Európa témája. És normális is, hogy így legyen. Mert ha mi itthon nem alakítunk ki közös álláspontot, milyen alapon akarjuk, hogy Brüsszel meghallgasson?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS