Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Magyarul csak helyesen, szépen

Kovács Eszter 2012. december 19., 17:36 utolsó módosítás: 2012. december 19., 17:52

Újabb programot indít az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Civil Kurázsi Egyesület Magyarul csak helyesen, szépen címmel, melynek célja felhívni a figyelmet a magyar nyelv használatának fontosságára. A kezdeményezésbe első körben az udvarhelyszéki vállalkozókat és termelőket vonnák be, de a program nyitott, bárki csatlakozhat.

„Nem élünk anyanyelvünk használati jogával, még azzal sem, amit a törvény megenged” – jelentette ki Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnöke. Az udvarhelyszékihez hasonló figyelemfelkeltő akcióhoz hasonló kezdeményezések már léteznek Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Nagyváradon.

„Konkrét terepmunka volt az első lépés, melynek során különböző termékeket vizsgáltunk meg, hogy azokon fel vannak-e tüntetve magyarul is a terméknevek, összetevők, származási hely stb. A következőkben levélben fordulunk az udvarhelyszéki cégekhez, termelőkhöz, arra kérve őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, de mindezek mellett számítunk a hétköznapi emberek, azaz a vásárlók, fogyasztók segítségére is” – magyarázta Tófalvi Tamás unitárius lelkész, a projekt egyik munkatársa, kiemelve: az anyanyelvhasználat problémájának megoldását a gyökereknél kell kezdeni, a legfontosabb lépés pedig a közömbösség legyőzése lenne.

A programhoz a C+C áruház vezetője, Katona Szabolcs már csatlakozott, a Góbé termékek beszállításának felelőse ugyanis felismerte a kezdeményezés fontosságát, tudtuk meg Tóth Zsuzsanna projektfelelőstől. Hozzátette, nem a román vagy más idegen nyelvek használata ellen foglalnak állást, hanem a magyar nyelv minél szélesebb körben való használatát ösztönzik.

„Szerencsétlen öncenzúra működik nálunk, sokszor valószínűleg a spórlás és az igénytelenség miatt. Egyelőre a kereskedelem szintjén kezdjük a programot, de ennél sokkal nagyobb a dimenziója” – tette hozzá Nagy Pál, megemlítve a közintézetekben, a vendéglátóipari egységekben a magyar feliratok használatát. A figyelemfelkeltő akció részeként a kezdeményezők pontokat osztogatnak majd: a jó példát mutató termékek, cégek, termelők zöld, a rossz példát mutatók pedig fekete pontot kapnak.

„A kezdeményezés sikerességéhez rendkívül fontos a civil attitűd, ezért Facebook-oldalunkon (Magyarul csak helyesen, szépen) szívesen fogadjuk a javaslatokat, hozzászólásokat” – tette hozzá végül Nagy Pál.

MÁK – idén utoljára
Idei utolsó találkozóját tartja a Magyar Állampolgárok Klubja december 23-án, vasárnap 19 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében. Az est meghívottja Marossy Géza operatőr és Lukács Csaba riporter, akinek Börtönben Bolíviában című filmjét vetítik le a találkozón. A dokumentumfilm vetítését követően beszélgetésre kerül sor az alkotókkal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS