HIRDETÉS

Elnézőbbek a szállón a hajléktalanokkal a nagy hidegben

Dósa Ildikó 2017. január 10., 13:59

Telt ház van az udvarhelyi hajléktalanszállón, ahol ennek ellenére mindig szorítanak helyet a rászorulóknak, azonban vannak olyanok, akik nem akarnak alkalmazkodni, így a dermesztő hidegben sem mennek be a menhelyre. Négyüket múlt héten vitte a szállóra a helyi rendőrség, de egy ott töltött éjszaka után nem tértek vissza. Kedd estig narancssárga jelzésű fagyriadó van érvényben térségünkben, így különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok, akik fűtetlen helyen éjszakáznak.

Folyamatosan ellenőrzik a helyi rendőrség munkatársai azokat az egyedül, nehéz körülmények között élő székelyudvarhelyieket, akik a polgármesteri hivatal nyilvántartásában szerepelnek, valamint a hajléktalanok által kedvelt helyeket is. Az egyedül élőknél nem feltétlenül a tüzelő hiánya okoz gondot, hanem sok esetben meggyengült egészségi állapotuk, hiszen előfordul, hogy nincs erejük fát vágni, tüzet rakni – tudtuk meg László Szabolcstól, a helyi rendőrség vezetőjétől. Ezért arra kérik a városlakókat, ha tudnak olyanokról, akiknek segítségre van szükségük, értesítsék őket.

Múlt héten egy hajléktalan nőt és három férfit kísértek a szállóra a fagy miatt. Meglehetősen kihűlt állapotban találtak rájuk a város különböző buszmegállóiban, a maguk erejéből nem is lettek volna képesek lejutni a fűtött menhelyre. Tudomásuk van ugyanakkor még egy hajléktalan férfiról, aki a Hunyadi utca tetején szokta meghúzni magát, ám egyelőre nem sikerült nyomára akadniuk. 

Jelenleg tizenegy állandó lakója van az udvarhelyi hajléktalanszállónak, ők a nagy hideg miatt nemcsak éjszaka, hanem napközben is benn tartózkodnak. Kosztolányi Anna, a hajléktalanszállót működtető Albert Schweitzer Alapítvány munkatársa öt-hat olyan emberről tud, aki inkább elviseli a dermesztő hideget, mint hogy alkalmazkodjon a házirendhez. Ők sok esetben kazánházaknál vészelik át a fagyos éjjeleket, néha ismerősöknél melegednek. Ilyen például a tavasztól őszig a farcádi út mellett, egy maga által épített kunyhóban lakó idős nő is, aki nem hajlandó a szállóra menni. A menhelyen a nagy hidegek miatt éjszakára befogadják azokat is, akik nem székelyudvarhelyiek, ugyanakkor elnézőbbek az állapotukat illetően is. „Szerencsére nem hallottam arról, hogy valaki megfagyott volna, kórházba is kihűlés miatt kerültek páran, állapotuk nem életveszélyes” – közölte Kosztolányi Anna.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS