HIRDETÉS

A biodiverzitásért szállnak síkra

Kovács Eszter 2014. április 24., 19:20 utolsó módosítás: 2014. április 24., 19:30

A hagyományos gyümölcsfajták után a hagyományos magok felkutatását, megőrzését is magára vállalja a Civitas Alapítvány: a kolozsvári és székelyudvarhelyi székhelyű civil szervezet európai szintű együttműködésben vállalt szerepet, melynek célja a sokszínűség, a biodiverzitás megőrzése.

Fotó: Thomas Campean


A Civitas Alapítvány hatékony, felelősségteljes társadalmi beavatkozást végez, „hittel szövik az álmokat”, melyek előreviszik a közösség életét, szebbé, jobbá, emberibbé teszik világunkat. Ezen mentalitásba és hitvallásba illeszkedik a civil szervezet legújabb, a Norvég Alapnál finanszírozást nyert projektje, a Hagyományos magok elnevezésű kezdeményezés is.

„Tavaly indult el európai szinten egy olyan törvényjavaslat, amely megakadályozná a hagyományos magok termesztését, ezzel kedvezve a zöldségtermesztéssel foglalkozó nagyvállalatoknak. A tervezet nyomán intenzív lobbi kezdődött el az európai civil szervezetek körében, melyben a Civitas is részt vett, viszont mindemellett fontosnak tartjuk a helybéli közösség tájékoztatását is” – fejtette ki bevezetőjében Pakot Mónika programfelelős. 

A Hagyományos magok című projekt célja az észak-nyugati és a középrégióban fellelhető hagyományos magok felkutatása. A munka szakemberek bevonásával zajlik majd, akik a hagyományos magok beazonosításában segítenek. „Két kísérleti kertet alakítanánk ki az említett két régióban, ahol a magok szaporítása folyna, melyeket ezek után visszajuttatnánk az emberekhez, így egy ún. hálózat alakulna ki a kertek köré” – ecsetelte az ötletgazda. Mivel a fajmegőrzési tevékenységnek maguk a zöldségtermesztő gazdák is részesei, a hálózatban részt vevőktől elvárják, hogy a megtermesztett magokból juttassanak vissza a kertekbe is. 

Veszélyben van a kelet-európai biodiverzitás, ezért európai civil együttműködésre van szükség. „Olyan, a hagyományos fajták védelmét szolgáló stratégiát szándékszunk kidolgozni, amellyel a döntéshozó szervekre hathatunk. Jelenleg ugyanis a hagyományos magok termesztése amolyan szürke zóna, hisz bár az ezt megakadályozó törvényjavaslat megbukott, konkrétan továbbra sincs kimondva, hogy lehet-e a hagyományos magokat használni” – magyarázta Pakot Mónika. Hozzátette: a hagyományos magok szabad forgalmazásának alapvető jognak kellene lennie, hogy a fogyasztó eldönthesse, mit tesz otthon az asztalra. 

A magok felkutatását szakembercsoportok végzik majd, a Civitasnál azonban szívesen fogadnak minden segítséget és információt arra vonatkozóan, hogy térségünkben mely településeken találni ilyeneket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS