HIRDETÉS

Régi autók fesztiváloztak a Ligetben

Szász Cs. Emese 2014. szeptember 07., 14:19 utolsó módosítás: 2014. szeptember 07., 14:59

Régi autók és gazdáik fesztiváloztak hétvégén a marosvásárhelyi Ligetben. Bár több volt a youngtimer autó, mint a klasszikus oldtimer, a nézelődők számára akadt azért érdekesség, legyen az egy felújított traktor, egy háromkerekű motorkerékpár, vagy tuningolt sportautó.

Fotó: Haáz Vince

A Régi autók fesztiváljának a célja a találkozás, a szórakozás, de természetesen nem csak a régi autók gazdáinak, hanem a járgányok iránt érdeklődő közönségnek is szólt a rendezvény. Éppen ezért több alkalommal is bemutatták a négykerekűeket, egyrészt Marosvásárhely utcáin vonultak fel a különleges gépkocsikkal, de kiállították a Színház téren is a járgányokat. Aki pedig nem csak megbámulni akarta az autókat, hanem „megismerkedni” is velük, az részt vehetett szombaton este azon a bemutatón, amelyen az autó szakmai adatait és történetét is megtudhatták, természetesen magától a tulajdonostól.

Tiki-taki a hangja miatt

Klasszikus oldtimerből ezúttal kevesebb volt a fesztivál felhozatalában, de régi autójához ragaszkodó tulajdonos annál több, éppen ezért jó néhány régi Daciát, működő Trabantot és Volkswagen Bogarat is elhoztak – még más megyékből is. Külön érdekességnek számított az 1954-es, immár türkiz színre festett traktor, amelyet Marosszentkirályról hozott be maga a felújító. „Egy kollégámé a traktor, Gál Sándoré. Az ő családjukban öröklődött ez apáról fiúra, a felújítást azonban én végeztem, tavaly ősszel fogtam neki, és idén áprilisban lett teljesen kész. Nem csak szép a traktort, természetesen dolgoznak is vele, van egy utánfutója, s hordunk vele, amit kell: követ, ezt-azt. Tiki-taki, úgy mondják ennek, a hangja is pont olyan” – mondta a járműről Antal Ferenc, aki az érdeklődőknek készséggel be is indította a motort, hogy hallják, hogyan is szól a tiki-taki.

Hasonló érdeklődés övezte az 1970-es gyártású Bucegi teherautót is, amelyet Farkas Endre hozott el Maroskeresztúrról a kiállításra. „Ez egy 1970-es gyártású Bucegi teherautó, 1999-ben át volt átalakítva, azóta traktormotor van benne. Üzemképes, használjuk is. Mindent szállítunk vele, amit kell: gabonát, követ, homokot, 18-20 litert fogyaszt száz kilométeren” – mutatja be készséggel a különleges teherautót a tulajdonosa.

Tuningolt autók, tuningolt lányok

Mutattak be még 1990 utáni sportautókat és régi motorkerékpárokat is. Volt, amelyiket nap mint nap használják, némelyiket azonban csak a garázsból veszik ki egy-egy különleges alkalomra, mint amilyen egy ilyen találkozó is.

A rendezvény hangulatában visszarepített a hatvanas, hetvenes évekbe, így összekötötték azt egy hasonló tematikájú divatbemutatóval is. A Máthé Annamária divattervező által megálmodott, a hatvanas-hetvenes évekből ihletődő ruhákból divatbemutatót is szerveztek péntek este, a Shiny Buttons modelliskola lányai azonban folyamatosan az autók mellett voltak, így pózolni, fényképezkedni is lehetett a régi autók és régi vágású ruhás lányok közt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS