HIRDETÉS

Kutatják a kastély titkait

Nemes Gyula 2015. szeptember 23., 19:39

Az 1870 körül épült Máriaffi-kastély nemrég került a marosszentgyörgyi önkormányzat birtokába. A közelmúltban, azért, hogy az épület további romlását megakadályozzák, felújították a tetőszerkezetét.

Fotó: Nemes Gyula

Néhány napja a polgármesteri hivatal kérésére régészek dolgoznak az épületben és közvetlen közelében. László Keve régész, az ásatás egyik vezetője elmondta, jelenleg régészeti diagnózist végeznek, kutatóárkokat ásnak. „Egy korábbi falkutatás alkalmával kerültek elő olyan faragott kövek, amelyek azt jelzik, hogy a mostani kastély előtt itt egy másik épület volt. A kutatás kezdetén vagyunk, nem értünk elég mélyre, de feltételezzük, hogy megtaláljuk a korábbi épület maradványait. Egyelőre egy ülepítőre találtunk, amely a korábbi épülethez tartozott, de van már 15–16. századból származó leletünk is” – tájékoztatott László Keve.

Az ásatásban részt vevő régészek az 1960-as években lerakott ballasztréteg alatt egy 17. századi járószintre bukkantak, de ebből a századból származó aranyozott pohártöredék is előkerült már. Ezenkívül találtak egy XVI. Lajos király idejéből származó kaszinókban használt zsetont, valamint egy kávás csésze (izmiri káva) töredéket is. A marosszentgyörgyi ásatás vezetői Csók Zsolt, a Nemzeti Történelmi Múzeum régésze és László Keve, a Maros Megyei Múzeum munkatársa. A munkálaton részt vesz továbbá Györfi Zalán marosvásárhelyi régész, Mordovin Maxim, a budapesti ELTE adjunktusa, Hegyi Dóra, az ELTE doktorandus hallgatója, Szabó Bernadett kolozsvári diák, valamint Szász Bálint és Mihai Alexandru Călburean, a Petru Maior Egyetem hallgatói.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS