Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Digitális Székelyföld konferencia: kihívás és lehetőség a digitalizáció

Kovács Eszter 2018. október 18., 16:55
HIRDETÉS

Idén Székelyudvarhely a házigazdája a térség legnagyobb IT-s konferenciájának. A rendezvénysorozat nyitányát a városháza dísztermében tartották, az eseményre pedig meglepetésvendégként a jelenleg székelyföldi körúton részt vevő Dacian Cioloș korábbi kormányfő is „becsöppent”.

Fotó: Barabás Ákos

A digitális valuta az maga az adat, mondta el nyitóbeszédében Bihari Béla, a konferenciát szerzvező IT Plus Klaszter elnöke.

HIRDETÉS
A kérdés az, hogy miként tudjuk mi, székelyföldiek az adatokat digitalizálni, a kinyert információkat pedig a világpiaci porondon a javunkra fordítani.

Miként tudjuk a digitális autópályán ezen valós adatbázisunkat és a rá épülő megoldásainkat a leggyorsabb sávra juttatni anélkül, hogy a privát szféránk sérülne. Nagyon sok munka van még, amíg ténylegesen kijelenthetjük, hogy felhelyeztük kompetenciánkat és megoldásainkat a digitális világtérképre. A konferencia lényege épp ez:

katalizálni ezt a folyamatot, összehozni az önkormányzati, a privát, a vállakozói és az oktatási szférát egy közös zászló alá. És ez nem más, mint Székelyföld digitalizációja

 – magyarázta Bihari.

Fotó: Barabás Ákos

A továbbiakban Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd kifejtette: ma a digitális forradalom lehetőségei még csak bizonyos ágazatokra korlátozódnak, ezért „nem vagyunk lekésve semmiről”. „A legégetőbb teendőnk ebben a felgyorsult világban, hogy a digitalizációval együtt járó folyamatokat bölcsen kezeljük és hasznunkra fordítsuk” – hívta fel a figyelmet az elöljáró.

Meglepetésvendég

A volt kormányfő, Dacian Cioloș valójában nem erre a konferenciára készült, szabadkozott, majd hozzátette, mégis örül az alkalomnak, hogy megoszthatja tapasztalatait a témában. „2016-ban volt egy kezdeményezésünk, melynek során IT-s szakembereket vontunk be, hogy segítsék a közhivatalok és közszolgáltatók, illetve a civilek közötti kapcsolat javítását. Létrehoztuk az ún. Gov IT-Hubot, ahol ötletbörzéket tartottunk a közszféra digitalizációjára” – elevenítette fel. Cioloș továbbá elmondta,

bármely kormánynak prioritásként kell kezelnie a közigazgatás digitalizációját, de ugyanakkor a mindenkori kormány programjában is kiemelt szerepet kell kapnia a technikai fejlődésnek és a digitalizációnak.

Fotó: Barabás Ákos

Digitalizáció és innováció a jövő kulcsa

A továbbiakban Simon Károly, a székelyudvarhelyi Regionális IT Fejlesztési Program, avagy az IT Park Projekt vezetője, a U-Hub közösség létrehozója beszélt a most kétéves kezdeményezés sikereiről. Mint elmondta:

a cél felhelyezni Székelyudvarhelyt Románia IT-s térképére.

Fotó: Barabás Ákos

A megnyitó végén Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője beszélt. A kreativitásnak és az innovatív képességnek kell meghatároznia a magyar gazdaságot – magyarázta a magyar kormánymegbízott –, ezeknek kell alárendelni a szakképzést és a gazdaságfejlesztést. „Mert kreatív és innovatív vállalkozások nélkül nem lehetünk sikeresek. 

Arra kell törekednünk, hogy a magyar vállalatok minél magasabb hozzáadott értékkel csatlakozzanak a termelési lánchoz

– szögezte le Tóth László.

A 6. Digitális Székelyföld konferencia több helyszínen, több mint hatvan előadó részvételével zajlik, az előadásokat portálunkon élőben lehet követni.

A rendezvény médiapartnere a Székelyhon
Fotó: Barabás Ákos
Cioloș a mezőgazdasági ágazatban rejlő digitalizációs lehetőségek kiaknázására buzdította a jelen lévő IT-s szakembereket Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS