HIRDETÉS

Munkaerőhiány a községházáknál is

Kömény Kamilla 2017. január 11., 12:09

Változó, hogy milyen szintű szakemberhiánnyal küszködnek a csíki vidéki önkormányzatok: van, ahol minden állást betöltenek, míg máshol nyolc szakembert is alkalmaznának, ha lenne azokra megfelelő jelentkező. A megkérdezett polgármesterek egyetértettek abban, hogy az alacsony bérezés miatt sem vonzók az intézményük által kínált álláslehetőségek.

Fotó: Veres Nándor

A legnagyobb felelősséggel járó állások maradnak hosszabb ideig betöltetlenül – tért a lényegre Székely Ernő. Csíkszentkirály polgármestere elmondta, esetükben a közbeszerzési, illetve a mezőgazdasági osztályon – „földes irodában” – lenne szüksége még egy-egy szakemberre. Az előbbi állást jelenleg is hirdetik, az utóbbi már két éve betöltetlen, hiába hirdették meg már többször is. Az elöljáró szerint elsősorban azért nem jelentkeznek ezekre az állásokra, mivel nagyon kevés a fizetés: egy minimálbérhez közeli összegért nem szívesen vállalnak fel ekkora felelősséget az emberek. Alkalmazottaik többsége helyi, mivel távolabbról ingázni nem éri meg a kapott juttatásért. A szakemberhiány okozta többletmunkát a kollégák között elosztják, akik emiatt nagyon leterheltek, és még tovább nehezíti a dolgukat, hogy a bürokráciával arányosan növekszik a vele járó munka mennyisége is – részletezte Székely Ernő, aki bízik abban, hogy rövidesen valóban megkapják az ígért béremelést a közalkalmazottak.

Mint azt Gergely Károlytól, Gyimesközéplok polgármesterétől megtudtuk, esetükben a közbeszerzési osztályon lenne szükség még egy szakemberre, illetve jogászuk sincs már hosszabb ideje. Ezekre nincsenek állások jóváhagyva, így hiába van rá szükségük, egyelőre nem tudnak alkalmazni. Jogászt eddig civil szerződéssel alkalmaztak, így látták el a szükséges teendőket, de most már azt sem engedélyezik, így nélkülözniük kell a nagyon fontos munkaerőt. A közbeszerzési osztályon dolgozó személy szinte egész nap – két ember helyett – dolgozik, hogy a rá háruló munkát elvégezze. Általános problémának azt tartja a községvezető, hogy nincsenek kellőképpen felkészült helyi szakemberek a településen, akik elvállalnák a munkát, távolabbi településekről viszont nem jelentkeznek a meghirdetett állásokra, mivel alacsonyak a fizetések. A középloki elöljáró reméli, hogy a fizetésemeléssel vonzóbbá válhatnak ezek az állások.

Több éve már, hogy nyolc állás is betöltetlen Csíkszentmártonban, ahol többek között urbanisztikusra, segédkönyvelőre, titkárra, közkapcsolatokért – honlap- és újságszerkesztésért – felelős személyre is szükség lenne. Mindezek mellett a földméréseket is saját topográfus nélkül oldották meg. A hiányzó szakemberek munkáját más kollégáknak kell elvégezniük, akiknek a pluszmunkáért nem áll módjukban többletjuttatást adni. S habár folyamatosan hirdetik az állásokat, nincs nagy érdeklődés azok iránt, az utóbbi időben pedig a jelentkezők is gyengén teljesítettek, ezért nem tudták alkalmazni őket. A biztosított fizetés sem vonzó az álláskeresők számára, hiszen az ígért béremelés után is mindössze ezer lej körüli összegeket kaphatnak kézbe.

Ahol beteltek az állások

Csíkszentdomokoson az önkormányzat működéséhez szükséges szakemberek alkalmazva vannak, így esetükben jelenleg nincs a fentiekhez hasonló probléma – számolt be érdeklődésünkre Karda Róbert. A helyi polgármester hozzátette, mindenképpen pozitív hatása lenne a napokban elfogadott béremelésnek, hiszen jelenleg a minimálbérnél kevéssel kapnak csak többet munkatársai – a bérek természetesen a besorolástól függően személyenként változnak. Gábor Tibor polgármester elmondása szerint Csíkkarcfalván is minden meghirdetett állást szakemberek töltenek be, így a megfelelő működésükhöz minden adott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
27 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS