Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mezítlábas park az egészséges lábakért

R. Kiss Edit 2012. augusztus 01., 15:44 utolsó módosítás: 2012. augusztus 01., 18:59

Először kissé félve léptek a homokra, kavicsra, téglára, gallyakra, kövekre a csíkszentmártoni mezítlábas parkot a szerdai avató után elsőként kipróbáló gyerekek, az ösvények végére érve azonban már majd mindenik odarikkantotta a várakozó szülőknek, hogy „még egyszer megyek”.

Fotó: Kristó Róbert

Felavatták szerdán a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ kertjében kialakított mezítlábas parkot. A főként a lúdtalpas gyerekek számára készült, de bárki által ingyenesen igénybe vehető parkot a központ munkatársainak kezdeményezése nyomán az ott dolgozók kétkezi munkájával, önkéntesek segítségével és támogatók bevonásával hozták létre. A parkban különböző járófelületeket alakítottak ki összefüggő ágyásokban, így egy olyan sétány jött létre, amelyen homokon, kavicson, éles és lapos köveken, szikladarabokon, fenyőgallyakon és tobozokon, füvön, fűrészporon, gömbfákon, lépcsőzetesen felállított rönkökön, vízen halad át a sétáló.

Sógor Enikő, a Korai Fejlesztő Központ és az intézmény támogatására létrehozott Prosperitas Vitae Egyesület vezetője a mezítlábas park szerda reggel lezajlott avatóünnepségén elmondta, a park ötlete azután merült fel, hogy kiderült, a központba járó gyerekek hetven százaléka lúdtalpas vagy tartásbeli problémákkal küzd. „A parkban kialakított váltakozó felületeken való járás javítja a tartást, a lúdtalpat és stimulálja az idegrendszert” – hangsúlyozta a jótékony hatást a központ vezetője. Elmondta, a központ munkatársai gyűjtöttek számos anyagot, például követ a sétányokhoz, de kaptak fát és egyéb anyagokat a megyei kórháztól és a csíkszentmártoni önkormányzattól is. Segítettek önkéntesek is a munkában és cégektől, illetve a megyei és helyi önkormányzatoktól is részesültek támogatásban.

„Nagy álmunk valósult meg” – mondta Sógor Enikő, aki úgy véli, a park megvalósítása szép példája annak, hogy ha van egy jó civil kezdeményezés, amit az önkormányzat és a politikum is felvállal, akkor annak szép eredményei lehetnek. A megvalósításhoz gratulált a központ munkatársainak Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, aki szerint a park létrehozásából is látszik, hogy nem mindig a pénz a legfontosabb tényező, és úgy vélte, példaértékű az összefogás és együttműködés, amely nyomán megvalósult a park. Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere azt mondta, örül annak, hogy végre élet van a központban, amelynek létrehozása oly sokáig húzódott, és úgy vélte, Erdély-, illetve Románia-szerte is hiánypótló tevékenység zajlik itt. Az adminisztratív szempontból a kórházhoz tartozó központ tevékenységét méltatta Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere is, mint mondta, mindig pozitív energiával feltöltődve távozik tőlük.

A rövid ünnepi beszédek után egy kisfiú és egy – a sétányok kialakításában sokat segédkező – nagyobb fiú vágta el a szalagot a park bejáratánál, majd Sógor Enikő felszólítását követve a jelenlévők, a központ munkatársai és családtagjaik, a központba járó gyerekek és szüleik, a kíváncsiskodók és a tisztségviselők mind kipróbálták a sétányokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS