HIRDETÉS

Földrengés rázta meg az országot

Hírösszefoglaló 2016. szeptember 24., 03:21 utolsó módosítás: 2016. szeptember 24., 12:05

Erős földrengés rázta meg Vrancea szeizmikus térségét szombatra virradóan 2 óra 11 perckor. A földmozgás mintegy negyven másodpercig tartott, és az elmúlt időszak egyik legjobban érezhető földrengése volt.

A Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg Romániát szeptember 24-én. A rengés 112 kilométer mélyen következett be, Vrancea-térségben, és ez volt az elmúlt időszak legjelentősebb földrengése – közölte az Országos Földtani Intézet.

Az Országos Földtani Intézet (INFP) először 6,0, majd 5,9-es erősségű földmozgást jelentett Twitter-profilján, majd ezt 5,6-osra pontosította. Az INFP honlapját az esemény utáni órában nem lehetett elérni.

A földmozgás több településen is érződött, a főváros mellett a székelyföldi városokban is, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is jól érezhető volt. A Facebookot perceken belül elárasztották a földrengésről szóló bejegyzések.

A hajnali földrengésről beszámoló román hírügynökségek károkról nem adtak jelentést.

Legutóbb 2014. november 22-én volt azonos erősségű, 5,6-os, 2013. október 6-án pedig 5,5-ös földrengés Romániában. A hatóságok szerint szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 39 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

FRISSÍTÉS: 5,3-as erősségű volt a földrengés

Az Országos Földtani Intézet az adatok későbbi felülvizsgálata során közzétette, hogy nem 5,6; hanem a Richer-skála szerinti 5,3-as erősségű földrengés következett be szombatra virradóan 91,6 kilométeres mélységben – tájékoztat a Mediafax hírügynökség. Az első mérések még 6-os erősségű földrengést jeleztek. A földmozgást egyébként a szomszédos Moldovai Köztársaságban is érezni lehetett.

A földrengést követően egy kisebb erősségű utórengést is érezni lehetett, ami 2 óra 48 perckor következett be Vrancea-térségében, ennek erősség a Richter-skála szerint 2,7 volt, és 76 kilométer mélyen következett be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
41 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS