Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ezekből a forrásokból ne igyon, ha jót akar magának

Molnár Rajmond 2016. október 03., 21:37

Nem felelnek meg az ivóvizekre vonatkozó jogszabály előírásainak a Csíkszéken található Piricskei és úgyneveztett Lina-kanyari források vizei – derül ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Fenntartható Biotechnológiák mester szakos hallgatóinak vizsgálati eredményeiből. A felsőoktatási intézmény csapata figyelmeztető táblákat helyezett ki a helyszínekre hétfőn délután.

A Csíkszéken található Piricskei-, Lina-kanyari forrásokból, illetve a Somlyói-borvízforrásból vett minták alapján végeztek mikrobiológiai vizsgálatokat a Sapientia EMTE Fenntartható Biotechnológiák mester szakos hallgatói. A szeptember végi kutatás dr. Máthé István, a környezetmérnők szak oktatójának felügyelete alatt zajlott.

A vizsgálatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Lina-kanyari (Nagy-kanyarban lévő) és a Piricskei-forrásvízben is fekális eredetű baktériumok (Escherichiai coli – kólibacilus, fekális Enterococcus baktériumok) mutathatók ki nagy számban. Így e források vize nem iható, nem felelnek meg az ivóvizekre vonatkozó, 2002-ből 458-as számú törvény előírásainak – szögezte le lapunknak az egyetemi oktató. Mint mondta, az említett baktériumok elsősorban gyomorrontást, hasmenést okozhatnak. Hozzátette, a Somlyói-forrás vizének minősége viszont megfelelőnek bizonyult, mivel higéniai-bakteriológiai szempontból fontos mikroorganizmus nem volt kimutatható benne.

A hallgatók az év korábbi szakaszaiban is végeztek elemzéseket az említett forrásvizekből. Eredmények tekintetében a Somlyói-forrás vize korábban is megfelelőnek bizonyult, viszont a Lina-kanyari viz nemrég is tartalmazott fekális eredetű mikroorganizmusokat. Egyértelmű, hogy gyakran szennyezett vízről van szó – hívta fel a figyelmet Máthé István. „Sajnos azóta sem tettek ki figyelmeztető táblákat az illetékesek a környékre, hogy a víz nem iható. Ottjártunkkor embereket tanácsoltunk el a forrásvíz fogyasztásától” – jegyezte meg Máthé. Hozzátette, mint jelen vizsgálat során kiderült, a Piricskei-forrás víze sem iható, legfeljebb felfőzés után. „Ottjártunkkor legalább három autó volt a helyszínen, az emberek tucatjával töltötték meg palackjaikat” – mesélte az oktató. Mindemellett elmondta, a kutatás nyomán az egyetem Go Green programjának képviselői a Zöld SzékelyFöld egyesülettel közösen a hétfőn figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Piricskei és a Lina-kanyari források vizéhez. Tervezik, hogy jövő héten kitisztítják és fertőtlenítik az említett a forrásokat, majd utána újra megvizsgálják.

A mikrobiológiai vizsgálatokon túl vízkémiai méréseket is végeztek a hallgatók. Ezek alapján elmondható, hogy a Lina-kanyari és Piricskei-víz bár megfelel az ivóvizekre előírt határértékeknek, viszont e felszíni eredetű vizeknek alacsony a sótartalma és keménysége. Ettől még iható lehet egy víz, de a szakemberek nem ajánlják, hogy nagyon alacsony sótartalmú és keménységű vizeket hosszú ideig fogyasszunk. Az ilyenek ugyanis értékes ásványi anyagokat vonhatnak el a szervezettől – mutatott rá az egyetemi oktató. Hangsúlyozta, az a megfelelő, hogy ha időnként változtatjuk az általunk fogyasztott forrás- és ásványvizeket vagy palackozott vizeket, mert mindeniknek más az összetétele, így változatos lehet a szervezetbe bekerülő ásványanyag-tartalom.

Go Green program
A múlt heti kivizsgálás a Biomérnöki Tanszék által indított Go Green nevű program keretében zajlott. A laborgyakorlatokon kívül a Go Green program keretében a környezetmérnök szakos hallgatók széles körben fogyasztott kútvizeket és ásványvizeket vizsgálnak. E program fő célja, hogy egyrészt a programba bekerülő ösztöndíjas diákok megtanulják az ivóvizek mikrobiológiai és kémiai vizsgálatának módszereit, az eredmények feldolgozását és értelmezését, másrészt pedig hogy olyan vizsgálatok és eredmények szülessenek, amelyek hasznosak, illetve a szélesebb közönséget is érdekelhetik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
19 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS