Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Minden tizennyolcadik székely alkoholista

Vass Gyopár | 2015.01.13. [19:35]

Az Egészségügyi Világszervezet 2014-es jelentései alapján Románia az 5. helyen áll az alkoholfogyasztás tekintetében. A statisztikai kimutatások szerint az ország felnőtt lakossága évente fejenként 14,4 liter tiszta alkoholt fogyaszt, ami az eltelt évtizedekben enyhe növekedést jelent. A szakemberek azt állítják: az alkoholfogyasztás társadalmi jelenség, amit elsősorban megelőzéssel és a szenvedélybetegség megfelelő módon való kezelésével fékezhető meg.

alkohol_2_b

Az alkoholfogyasztás több tényezőtől függ: egyrészt kulturálisan változó jelenség, másrészt   személyiségjegyek is szerepet játszanak a kialakulásában, s attól is függ, hogy milyen családi háttérrel rendelkezik az illető személy – mutatott rá Bartha Éva, a szenvedélybetegekkel foglalkozó Bonus Pastor Alapítvány pszichológusa. Szemléletes példája a kulturális tényezőnek az, hogy míg a franciák naponta kulturáltan fogyasztanak jó minőségű borokat, és ország szinten nincsenek jelentős problémák az alkoholizmust illetően, mi gyakran rossz minőségű italokat fogyasztunk, már reggel korán elkezdjük a poháremelgetést, nem utolsósorban pedig a kínálgatás a vendégvárás elengedhetetlen eszköze.

Ábrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem közegészségtani tanszékének vezetője szerint az eredmények várhatók voltak, hiszen nem hirtelen nőtt meg az alkoholfogyasztás. Egy, a közegészségtani tanszék keretében végzett székelyföldi kutatás eredményei azt mutatják, hogy a lakosság mintegy 4,3 százaléka rendszeresen tömény alkoholfogyasztó, ami azt is jelenti, hogy minden 18. ember alkoholista. A professzor elmondta: a közép-európai régióban kiemelten jellemző a tömény alkohol mértéktelen fogyasztásának elterjedése.

Az alkoholizmus további szövődménye pedig az, hogy európai uniós szinten Romániában és Magyarországon a legmagasabb a májcirrózisos személyek száma, ami fontos oka a korai elhalálozásnak. Miközben egy személy élhetne 70-75 évet, a kór ennél mintegy másfél évtizeddel korábban vet véget az életének. A magyarság körében az alkoholizmus egy másik hozadéka a magas öngyilkossági ráta: „Az öngyilkosságok jelentős számát ugyanis alkohol befolyása alatt követik el, nyilván, hogy a tett végrehajtásának hátterében depresszió és lelki kérdések is húzódnak” –  fogalmazott Ábrám. A magyarság alkoholfogyasztási szokásainak okairól a professzor elmondta: „hátterében a magyar lelkület, a stressz, a közérzet, a fel nem dolgozott történelmi, közösségi problémák (ezt a kutatók újabban Trianon-szindrómának is hívják) állnak” – mondta.

Ábrám Zoltán szerint a probléma megoldása komplex kérdés, megfelelő  törvénykezésre és prevenciós tevékenységekre lenne szükség. Noha az általános trendek nehezen változtathatók, fontos lenne a fiatalok körében egy olyan értékrend kialakítása, amely nem kötődik az alkoholhoz. Továbbá fontosnak véli az olyan egészségügyi intézmények létrehozását, amelyek az alkoholfogyasztás csökkentését célozzák.

Bartha Éva szerint is nagy hiányossága a hazai kórházaknak, hogy szinte egyikben sincs addiktológiai osztály.  A kormányszintű beavatkozás akkor lenne hatékony, ha bio-pszicho-szociális betegségnek tartanák az alkoholizmust, azaz nemcsak a biológiai szempontból közelítenék meg, hanem a szociális és pszichológiai téren is többet tennének az illetékesek. Magyarán: nem csak medikális szinten  kezelnék az alkoholproblémát, és nem csak annyiból állna a kezelési mód, hogy az alkoholproblémával küzdő személy befekszik a pszichiátriára elvonókúrára, hanem gyógyulását támogató csoportok, egyéni terápiák segítenék. A pszichológus nem feltétlenül tartaná jónak az alkohol drágítását, mint a fogyasztás háttérbe szorításának eszközét. A szesztilalmat hozta fel példának, amikor a húszas évek Amerikájában ennek hatására felerősödött az alkoholfogyasztás. A szakember szerint, ha nőnek az árak, az azt fogja eredményezni, hogy azok, akik alkoholproblémával küzdenek, sokkal több rossz minőségű alkoholt fognak fogyasztani. Bartha Éva szerint nem utolsó szempont az sem, hogy a tizennyolc év alatti fiatalokat valóban ne szolgálják ki szeszes itallal.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
11.
andakrek
2015.01.14., szerda [18:16]
Igen sajnos nagyon is igaz a felmeres mert a mai fiatal generacio marnem azzal dicsekszik mijen jo volt a tarsasag hanem mennyire betuddtam rugni.Sajnos a mai allasok es munkahely harc a kilatastalansag is nagymertekbe jatszik szrepet ebben.Az elkovetkezo idokben nemnehez megjosolni hogy mijen orvosokra lessz szukseg pl pszihiaterre,elmegyogyasz,mert mar a szepszo lassan nem eleg.
10.
bo, bimbo
2015.01.14., szerda [13:41]
[Nem ütötte a mércét]
9.
Bandiurfi
2015.01.14., szerda [09:48]
A 18 hamar 5-6 ra valtozna ha Loveten van a felmeres :-)))
8.
dögész
2015.01.14., szerda [09:48]
Igazad van. Csak minden 10. az (ha a nőket és gyerekeket nem számoljuk).
7.
kekec
2015.01.14., szerda [09:45]
Te most is be vagy b ... va!
6.
alkesz
2015.01.14., szerda [08:24]
minden 18. székely nem alkesz :))
5.
plat
2015.01.14., szerda [08:09]
ez meg csak megkozelito mennyiseg,tipp mix az egesz.ha tudnak a sok fekete bizniszt,az otthonfozott szittyokat ,a "monat" ha odaszamitanak,vilagelsok volnank. messze lepipaljuk a skotokat,az oroszokat,mi szekelyek. ezt csak a hivatalosan eladott termekek utan,alapjan szamoltak ki a szesz mennyiseget ,s fokat :) !
4.
test
2015.01.14., szerda [07:44]
ussel be haver te es egy par poharral,s mindjart nem fog erdekelni sem az irodalom,sem a magyarnyeltanar. s erteni es fogod helyesen amit irt "oblogeto" .Eljen Dionusszosz!
3.
Analfabéta
2015.01.13., kedd [21:26]
Üdvözlöm a magyar nyelv és irodalom tanárodat!
2.
oblogeto
2015.01.13., kedd [21:15]
halisten a mu udonkbe ilyenvel nem foglalkoztak s hagytak nyugalomba gargarizalni. ha szesz nem vona akkor mett es elnenk. napiason megiszom s meg se teszem, hogy mit magyaraznak ezek a tudosok.
1.
jutacs
2015.01.13., kedd [19:50]
[Nem ütötte a mércét]
Hozzászólások11