Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Johannis kihirdette a 102 illeték eltörléséről szóló törvényt

Székelyhon | 2017.01.06. [17:01] | Utolsó módosítás: 2017.01.06. [17:52]

Klaus Johannis államfő kihirdette pénteken a 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvényt. Liviu Dragnea, a PSD elnöke üdvözölte a törvény kihirdetését.

klaus_johannis_presidency_2_bKlaus Johannis (fotó: presidency.ro)

A képviselőház december 28-án elutasította az államfőnek a jogszabály újratárgyalására vonatkozó kérését. 174 képviselő támogatta, 85 honatya ellenezte az újratárgyalási javaslat elutasítását – számol be az Agerpres.

Előzőleg az alsóház költségvetési szakbizottsága elfogadott egy módosító javaslatot, amelynek értelmében a jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónap első napjától lép érvénybe.

Klaus Johannis államfő november 15-én alkotmányossági kifogást emelt a törvény ellen. Johannis azt kifogásolta a törvényben, hogy megszünteti a rádió- és televízió-illetéket, amelyet a lakosság fizetett a villanyszámlán feltüntetett illetékként. Az így befolyt pénzből biztosították az állami Román Televízió és Román Rádiótársaság költségvetésének jelentős részét.

A két intézmény alkalmazottai tiltakoztak az intézkedés ellen, ugyanis a törvényt kezdeményező, a román kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) a továbbiakban úgy akarja finanszírozni a közmédiát, hogy az állami költségvetésből közvetlenül utalják majd ki a rádió és a televízió éves költségvetését.

Az újságírók szerint így csorbulhat a két közintézmény függetlensége, és a pártoknak nagyobb lehetőségük lesz beavatkozni a televízió és rádió műsorszerkesztési politikájába. Az illeték eltörlése ellen romániai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak.

A taláros testület elutasította keresetét, és úgy döntött, nem sérti az alaptörvényt a 102 illeték eltörlését előíró jogszabály, amely – többek között – a rádió- és televízióilleték eltörlésére is kiterjed.

Dragnea üdvözölte a törvény kihirdetését

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a képviselőház elnöke üdvözölte pénteken, hogy Johannis kihirdette a törvényt – számol be az Agerpres. „Üdvözlöm, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdette a 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvényt. A törvény előírásait már január 1-jétől alkalmazni lehetett volna, ha megértik, hogy a bürokráciát csökkentő intézkedésekről van szó, amely annak a jele, hogy az állam tiszteli az állampolgárait. Amint arról már beszámoltam, a költségvetés-tervezet, amelyet a kormány a parlament elé terjeszt, figyelembe veszi ezen illetékek eltörlését, valamint a többi, általunk elfogadandó intézkedés hatásait” – írta Facebook-bejegyzésében Dragnea.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
Jozsi33
2017.01.09., hétfő [11:38]
en nem rendelkeztem egyikkel sem, megsem tudtam kivetetni az illeteket.
valahogy mindig odalettek a kereseim, az illetek meg maradt szepen a szamlan
3.
egy itteni
2017.01.08., vasárnap [22:02]
természetes személyek? Komolyan? még akkor sem lepődtem volna meg, ha azt mondom persoana fizica. Erőszakoljad a magyar nyelvet nyugodtan. Majd bábáskodunk a szerelem gyereketeknél.
2.
Aki munkaidőben dolgozik és nem Tv-t néz
2017.01.07., szombat [06:13]
Az illeték sajátossága az adóval szemben, hogy míg az adóért közvetlen ellenszolgáltatás nem jár, addig az illeték fizetője valamilyen kézzelfogható állami szolgáltatást vehet igénybe.
A gazemberség ebben a rádió- és televízióilletékben a vállalkozások részére az volt,hogy függetlenül attól, hogy igénybe vette vagy nem ezt a szolgáltatást kötelező módon ki akarták fizettetni a rádió illeték tizenkétszeresét vagyis 2.50 Lej helyett 30 Lejt és televízióilleték tizenötszörösét vagyis 4.00 Lej helyett 50 Lejt. A természetes személyek esetében a családonkénti rádió- és televízióilleték 2.50 illetve 4.00 Lej volt abban az esetben ha rendelkezett rádió és televízió vevő készülékkel, ami rendben is van.
1.
hargitai fecskemadár
2017.01.06., péntek [22:30]
Kérdés, hogy melyik illetéket fogják megemelni, ha nem is emelik, mennyire fogjuk ezt érezni.

Elég rosszak a tapasztalatok...
Egyik helyen adnak, a másik helyen követelnek...
Hozzászólások4