Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hivatalos: 1450 lejre nőtt a minimálbér

Székelyhon | 2017.01.06. [19:30]

A kormány pénteki ülésén havi 1.450 lejre emelte az országos minimálbért. A február elsején érvénybe lépő határozat havi átlagos 166 órás teljes normára érvényes – ez 8,735 lejes órabérnek felel meg.

penz-nyugta-telefon gn 007_b

„Eszerint az országos minimálbér 16 százalékkal nő 2016 végéhez képest, azaz 1.250 lejről 1.450 lejre emelkedik” – írja a kormány által az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményben.

Az idézett forrás szerint az intézkedés 0,2 százalékos gazdasági bővülést eredményez, pozitívan befolyásolja a foglalkoztatást és csökkenti a feketemunka mértékét. Ugyanakkor a magasabb minimálbér hozzájárul az életszínvonal emelkedéséhez – mutat rá a közlemény.

Az a munkáltató, amely 1.450 lejnél alacsonyabb havi bérre köt szerződést, 300-tól 2.000 lejig terjedő bírsággal sújtható – írja a kormány közleménye.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
16.
munkavallalo
2017.01.09., hétfő [18:32]
Tisztelt hozzaszolo,latom on sincs informacio hianyaban ezen a teren,ezeket a dolgokat termeszetesen en is tudom ,egy emberkent tettem en mar lepeseket,de amint irja a szolidaritas az hianyzik es sajnos az emberek tobbsege ezen a teren nincs tisztaban a dolgok menetevel,masfelol sokan vannak olyanok akik,inkabb benyalnak csontig a fonoknek hogy kedvencek legyenek es nehez meggyozni az olyanokat hogy gyakorlatilag ok is ugyan abban a hajoban vannak,vagyis meglopva.A torturaval kapcsolatosan csak annyit hogy mivel ugymond kisvaros vagyunk es elszanod magad egy ilyen lepesre azzal szamolnod kell hogy a munkahelyed elobb utobb megszunik,mert anonim nem tudsz feljelentest tenni,masfelol ha a vallalkozok kozt hire megy hogy ki vagy es mit tettel akkor biztosan nem adnak allast neked.Kb.4 honapja volt egy ellenorzesunk megjelent 2 holgy ,kivalasztottak 2 melost hogy a szemelyiukkel menjenek az irodaba,es adjanak nyilatkozatot.Termeszetesen a tulaj jelenleteben ,mert hat ugye igy zajlik mifelenk egy ellenorzes,es szinte diktalas utan sajat maguk ellen hazudtak,hogy napi 8 orat dolgoznak,heti 5 napot ritka a tulora stb.Amikor elmentek akkor a fonok megjegyezte hogy meg kell ajandekozza az ellenoroket mert nem voltak kekecek,es hogy a fiuk ugyesen irtak-beszeltek.
15.
Magor
2017.01.09., hétfő [14:53]
Kedves munkavállaló, a munkafelügyelőség csak az első lépcső. A következő az, hogy annak a helyi munkafelügyelőségnek (amelyik kis figyelmességért szemet huny), annak van felettes szerve is. És oda is tovább lehet jelenteni a visszaélést. De most már persze a helyi felügyelőséget is.
Aztán, amiket leírtál, az a munkatörvénykönyvbe ütközik. Tehát, azokat munkajogi bíróságon is meg lehet támadni.
A baj az egyrészt, hogy senki de senki nem vállalja ezt a torturát és ezt "ők" nagyon jól tudják és ezért mernek bármit megtenni. Másrészt meg a munkavállalók közti szolidaritás hiánya a nagy baj.
14.
munkavallalo
2017.01.08., vasárnap [18:26]
Ez is egy valasz,amugy a batorsag az meg van es meg is volt ,lett is dosar belolle jo vaskos ,de amig a tobbseg nem al ki egy ugy mellett ami az ok javara is vallhat addig helyben toporgas az egesz.A munkafelugyelosegre panaszt tenni annyi mintha egy vadvackorfa toveben elmondanad Juliskanak a banatodat.Amig a munkafelugyeloseg alkalmazottai,penzugy ,tuzoltosag,sorolhatnam az egesz ellenorzo szervek ugymond kissebb figyelmessegekert megjelennek szemszurasbol husvet,karacsony-ev vege kozeledtevel es boldogan tavoznak addig nincs mit tenni.
13.
másik munkavállaló
2017.01.08., vasárnap [14:42]
Ez úgy van - kedves munkavállaló - hogyha ezekért a túlkapásokért nem veszed a bátorságot és nem jelented fel a munkaadódat a munkafelügyelőségen, akkor előbb-utóbb napi 24-ből 25 órát és a hét 7 napjából 8 napot leszel kénytelen robotolni minimálbérért.
Farkas törvények uralkodnak. A munkaadók ezt alkalmazzák. Alkalmazd te is. Nincs más választásod.
12.
munkavallalo
2017.01.07., szombat [20:15]
Meg mindig a munkavallalo a szarban.......ez emelest jelent amugy de hogy is allunk valojaban?1-az emeles napi 8-orara szol heti 5-munkanapra.A valosag a legtobb esetben napi 10 vagy ennel is tobb ora,szombatot kotelezik,mert amennyiben nem mesz elbucsuzhatsz a heti kajabonodtol mint az en esetemben,de persze ha mesz arra plussz az nincs.A vasarnap az meg szep lassan beleolvad a munkahetbe.Tehat matekezzuk is ki gyorsan havi 170 ora utan adozik a fonokod,jobb esetben van 20 drb.kaja bonod ha voltal minden szombaton dolgozni es het kozben 1-ora minuszod nincs.Ja es szamolnak 1.7 nap szabadnapot minden honapra.A keplet tehat minden adod 170 ora utan fizetodik.A nyugdij alaptol a biztositasodig minden.A tobbivel mi a helyzet?Szamoljuk csak ki evente hany plussz ora ,hany plussz nap az mennyit tesz ki?csak 1 ember utan amit nem fizetnek be az mennyire rug?Ez a penz mind a tiedbol is fog hianyozni a kesobbiekben mert a nyugdihozzajarulasodbol mert eleve el vett a fonokod ,nem ugy gyul a pontszamod,stb.A hivatalos unnepekert is nyoszorog a fonokod hogy sok van es amikor csak teheti dolgoztat,Jar 21 nap szabadsag hivatalosan napi 8 ora utan de a plussz orakert ,napokert ami egy ev utan honapokra rug nincs plussz szabadnap,akkor hogy is van ez?????Tisztelt vallalkozok onok sokalljak azoktol az emberektol a minimalbert akik valojaban az onok meggazdagodasaert lettek ugymond rabszolgak es lenyelik hogy havonta a labukat belejuk torolik.Sokan kozulunk a letminimum alatt elnek es onok szemberohogik a melost aki a teli minuszokban is kenytelenek gyalog kilometereket gyalogolni a munkahejukre de nem azert mert szukseguk van a reggeli setara,hanem azert hogy a buszjegy arat megsporoljak hogy legyen egy falat betevore.Tisztelt vallalkozok es komentelok lehet most acsarogni johet hideg ,meleg de az igazsag valahol itt a leirtakban van .Van nekem nehany vallalkozo ismerosom es panaszkodnak a kiadasokra afara stb.De valahol a vallalkozok krealtak azt a helyzetet hogy evek ota mindnet feketen szereztek be lassan lassan most kezdunk a szurke fele tartani,es az arakat nem tudjak stabilizalni.
11.
bd
2017.01.07., szombat [19:09]
Magam sem olvastam a kormányrendelet eredeti szövegét, de a sajtóban megjelentek szerint én úgy értelmezem, hogy ez a július 1-től érvényes 9%-os emelés ebben az évben, a feni dátumtól egy újabb (második) emelést jelent. Konkrétabban:január 1-től érvényes egy 5,25 %-os rendszeres emelés és majd július 1-től egy újabb 9%os emelés következik. Még konkrétabban: Azok esetében akiknek a megállapított nyugdíjpont értéke éppen 1, azoknál július 1-től a nyugdíj mértéke éppen 1000 lej lesz. Vagyis a tavalyi nyugdíjához képest 14,25 %-al több.
10.
nyugdij
2017.01.07., szombat [17:37]
Na akkor összegezve a nyugdíj hány % al nő, mert én ebből semmit sem értek és mikortól kapjuk kézhez.
9.
85 lej
2017.01.07., szombat [13:48]
A gyermekpénz marad, mivel a gyerekek nem mennek szavazni.
8.
min1
2017.01.07., szombat [10:54]
jelenleg a minimálbérből nem lehet megélni, úgy hogy még sok tennivaló van és nem fanyalogni kellene egy soványka emelés miatt mert egy nagyon nagy számú munkavállalót érint ez a probléma, az más kérdés hogy az adócsaló vállalkozásoknak ez nem felel meg, szerintem legalább 2000 lejes bér kellene a létminimumra és attól még messze járunk
7.
1 Csíki
2017.01.07., szombat [00:21]
Én nem tudom, hogy kik lesznek többségben, azok akiknek kedvez ez a minimálbér emelés, vagy azok, akinek plusz terhet ró a nyakukra. Minden cég megérzi ezt, mert ez több pénzkiadást jelent. Nekem PFA-m van, minden minimálbér emelés, az én adóm emelkedésével jár. Nagyon sok mindent a minimálbér összegéhez igazítanak, ezek közé tartoznak a forgalmi kihágások is, a büntetéseknél alapul veszik. Az alkalmazottak közül nem mindenki fogja látni ezt a minimálbér emelést, esetleg papíron. Ezt úgy tudom elképzelni, mint a TVA csökkentést, amikor 24%ról 20%-ra csökkentették, én sehol nem tapasztaltam árcsökkentést, több cégtől folyamatosan szoktam rendeléseket csinálni, a számlákon kevesebb TVA szerepelt, de a végösszeg ugyan annyi volt mit régebb amikor még 24%-al számoltak. Szerintem, ha az államkasszának nem jelentene plusz bevételt a minimálbér emelés, akkor ilyen gyakran nem emelgetnék.
6.
6.
2017.01.06., péntek [22:21]
Pénteken arról is döntöttek, hogy a nyugdíjpontot (a nyugdíjszámításnál figyelembe vett alapösszeget) 9 százalékkal, 1000 lejre emelik 2017 július elsejétől.Ezt ugy ertsem, hogy ezutan kissebb nyugdijak lesznek, hiszen hargita megyeben az orszagos atlag alatt vannak a fizetesek?
5.
szekely vadasz
2017.01.06., péntek [21:37]
1065 lej tisztan kezbe
4.
Tus
2017.01.06., péntek [21:00]
Egyértelmű hogy lejönnek az adók !!! Ez nem is kerdeses!!!!
3.
bruttó
2017.01.06., péntek [20:40]
ez bruttó. itt egy számítási képlet http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=1450
2.
Megfigyelő
2017.01.06., péntek [20:29]
Ez egy jó kérdés,mivel a cikkben nem szerepel sehol sem az a megnevezés,hogy ez az összeg Bruttó vagy Nettó. Viszont az 1450 lejes érték Bruttó érték, ami azt jelenti,hogy ebből lejönnek az adók még. Így kézbe valamivel több mint 1000 Ron-t fogunk kapni.
1.
S.O.S.
2017.01.06., péntek [20:09]
Megkerem vki magyarazza el,ennyit kezhez is kapunk vagy ebbol meg lejonnek az adok? Koszonom!
Hozzászólások16