Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Norvégiában edzőtáboroznak a sílövők

Dobos László | 2016.11.07. [12:07] | Utolsó módosítás: 2016.11.07. [12:35]

A november végi idénynyitó világversenyeken való jó szereplés reményében utaztak el Norvégiába a romániai felnőtt és ifjúsági biatlonisták. A keretnek több csíki tagja van.

biatlon vn 031_bKészül a felnőtt és az ifjúsági csapat is a következő idényre. Illusztráció

A 2018-as pjongcsangi téli olimpián való indulás szempontjából nagyon fontos a 2016–2017-es idény a biatlonisták számára. Ebben az idényben dől el, kik utazhatnak majd az ötkarikás játékokra. A romániai felnőtt biatlonválogatott vezetőedzőjét, Márton Simont kérdeztük.

– Kik alkotják a válogatottat, hol készülnek a világkupa-sorozat rajtjára?

– Már a második külföldi edzőtábornál tartunk, októberben kinn voltunk Ausztriában, Ramsau-ban, november 5-től pedig bő három hetet Norvégiában készülünk. A gyergyótekerőpataki Fórika-Ferencz Réka anyai öröm elé néz, így ő nem tagja a keretnek, szeptembertől viszont újra a válogatottal edz Tófalvi Éva. Ő le van maradva a felkészüléssel, ezért valószínűleg nem fog indulni az első világkupa-versenyeken. A felnőtt női keret tagjai: Tófalvi Éva, Luminița Pișcoran, Diana Salman, Ioana Cârstea, Larisa Cotruș, Luisa Rășină és Florina Dănilă. Edzők: Márton Simon és Gheorghe Stoian. Gyúró: Nagy Etelka.

martonsimon_kr_01Márton Simon. Archív fotó– Hol lesznek az első versenyek, milyen célkitűzéssel kezdik a világkupa-sorozatot?

– November 25. és december 4. között a norvégiai Beitostolenben IBU-kupa, a svédországi Östersundban pedig világkupa-verseny lesz. Mindkét megmérettetésen jelen leszünk, de csak november végén döntjük el, hogy ki melyik versenyen, melyik próbán indul majd. Ez az idény a 2018-as dél-koreai, Pjongcsangban megrendezendő téli olimpia szempontjából nagyon fontos. Az országok közötti rangsorban az első húszban kellene végezzünk, hogy négy sportolóval, váltóval is ott lehessünk az olimpián.

– Érdekes az ifjúsági válogatott összetétele, amelynek fele csíkszeredai. Tőlük mi várható, hol, milyen rangos viadalokon állnak majd rajthoz?

– Két részre osztottuk az ifjúsági válogatottat, az egyik csoportba a brassói sportolókat soroltuk, a másikba pedig a székelyeket, a Csíkszeredai ISK biatlonistáit. A székely csoport tagjai: Márton Enikő, Potyó Katalin, Hajdú Tímea, Gegő Hunor és Koncsag Tamás. Edző: Márton Szilárd. Gyúró: Czont Attila. Ők szintén Norvégiában készülnek, az IBU-kupán kezdik el a versenyzést. A három csíki ifi lány februárban, a törökországi Erzurumban esedékes Európai Ifjúsági Olimpiai Napokon kellene csúcsformában legyen, a fiúk pedig az oroszországi Osztrovban zajló ifjúsági világbajnokságon, illetve a lengyelországi Duszniki-Zdrojban esedékes ifjúsági Európa-bajnokságon. Az ifjúságiaktól, a leányoktól és a legényektől is jó helyezést várok.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Labdarúgó 3. Liga, osztályozó mérkőzés 2014.06.21 [18:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 4. találkozó 2014.04.04 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 3. találkozó 2014.04.03 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 2. találkozó 2014.04.01 [17:00] Vége