Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Minden idők legeredményesebb udvarhelyi női kézilabdacsapata Minden idők legeredményesebb udvarhelyi női kézilabdacsapata

Pál Gábor | 2016.11.07. [09:57] | Utolsó módosítás: 2016.11.07. [10:31]

Negyven évvel ezelőtt bronzérmes lett a Székelyudvarhelyi Akarat SE női kézilabdacsapata az országos bajnokságban. A csapat tagjai szombaton ismét összeültek, és együtt emlékeztek a sikerre.

oreglanyok kezilabda (BA)_-3_b

Akár ezüstérmes is lehetett volna a csapat, de az utolsó meccsen nem sikerült nyerniük Nagybánya ellen, így a bronzot akasztották az udvarhelyi lányok nyakába 1976-ban. Negyven évvel később is előkerült ez a bronzérem, és most is csodaszépen csillogott az időközben nagymamákká vált kézilabdázókon. Azóta sem tudott ilyen sikert elérni udvarhelyi női kézilabdacsapat.

Szombaton a városi sportcsarnok protokolltermében gyűlt össze az akkori keret. Sajnos néhányan nem tudtak megjelenni (Bálint Rozália, Jakabfi Anikó, Téglás Irén), és páran már távoztak az élők sorából: Gálfi Klára, Magyari Eszter, Kajtár Etelka játékosok, illetve Szabó Dénes edző, Bokor János csapatvezető és Balási Jenő egyesületi elnök.

oreglanyok kezilabda (BA)__b

Az összegyűltek viszont nem feledkeztek meg róluk, a megbeszélésen szép emlékeiket felidézve hozták szóba őket, majd meglátogatták sírjukat és koszorút helyeztek el. De az elhunytak hozzátartozóit is meghívták az ünnepségre, és meséltek nekik érdekes történeteket.

A bronzérmes csapatból megjelent Magyari Mária, Dénes Enikő, Szász Júlia, Mátéfi Irma, Nagy Klára, Kovács Etelka, Istók Berta, Miklós Magda (megjegyzés: a kézilabdázók lánykori neveit írtuk le). Életre szóló barátságok alakultak ki köztük, rendszeresen tartják a kapcsolatot. Ennek ellenére röviden meséltek magukról – főként az esemény meghívottjainak –, egyebek közt arról számoltak be, hogy szinte mindegyiküknek van unokája, van, akinek négy is.

oreglanyok kezilabda (BA)_-4_b

Néhányan közülük még heti egy alkalommal sportolnak, de van, aki mindennap gyalogol legalább öt kilométert. Mindannyian egyetértettek abban is, hogy ha újrakezdhetnék, nem változtatnának életükön, talán még egy kicsit több energiát is ölnének a kézilabdázásba.

Az eseményre meghívtak néhány olyan kézilabdázót is, aki ugyancsak az Akarat SE-nél játszott, de nem volt a bronzérmes csapatban – később csatlakozott –, illetve a sportágat kedvelő személyeket.
Szóba hozták azt is, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni abban az időben.

oreglanyok kezilabda (BA)_-5_b

Példaként említették a sportcsarnok hiányát (épp akkoriban épült az Akarat SE kezdeményezésére), ami miatt őszi meccseiket más városokban kellett játszaniuk. Így Udvarhely az akkori kézilabdás sikereknek köszönheti, hogy felépült a sportcsarnok, de azt is, hogy ez a sportág azóta is ilyen fontos szerepet tölt be a város életében.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
kredenc
2016.11.07., hétfő [11:09]
Szép volt csajok! Isten éltessen sokáig mindenkit!
Hozzászólások1

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Labdarúgó 3. Liga, osztályozó mérkőzés 2014.06.21 [18:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 4. találkozó 2014.04.04 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 3. találkozó 2014.04.03 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 2. találkozó 2014.04.01 [17:00] Vége