Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A fejlődés útján a Székelyföldi Jégkorong Akadémia A fejlődés útján a Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Kozán István, Gerczuj Tímea | 2017.01.04. [10:24] | Utolsó módosítás: 2017.01.04. [10:26]

Nagy fába vágta a fejszéjét a Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amely azt a célt tűzte ki, hogy a rendkívül súlyos hokis elvándorlás mérséklésével párhuzamosan Székelyföldön több utánpótlás-nevelő alközpontban is beindítja a profi jégkorongképzést. Habár nemrég láttak hozzá a munkához, már van is, amire méltán lehetnek büszkék.

thl u8-u10 vn 022_bTöbb szülő szerint is komoly munka zajlik a gyerekek felkészítésében. Illusztráció

„A Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott több csíkszeredai, a jégkorong iránt elkötelezett vezető, köztük Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul fejében. A végső döntés Orbán Viktor és Kelemen Hunor tavaly tavaszi találkozóján született meg, amelyen eldőlt, hogy Magyarország támogatni fogja az SZJA létrejöttét és működését. A támogatás jóváhagyása kormányhatározattal történt meg, amely hároméves működésre és beruházási program finanszírozására vonatkozik, ugyanakkor az akadémiát működtető vezetők bíznak abban, hogy a magyar állam 2019 után is szerepet vállal a finanszírozás biztosításában” – nyilatkozta megkeresésünkre Tánczos Barna szenátor, aki annak a Mens Sana Alapítványnak az elnöke, amely az akadémiai rendszert működteti.

Honnan indultak?

Kezdetben a székely utánpótlás-nevelő központok számára az akadémia U14-es korosztályig kiegészíti az edzők fizetését és egyfajta részfinanszírozást biztosít a működési költségekre. Mindez abból a szempontból jelentős, hogy U14-es korosztályig a gyerekek továbbra is az utánpótlás-nevelő egyesületükkel maradnak szerződéses viszonyban, a sportiskolák nevében vesznek részt a versenyeken és bajnokságokban. Az akadémiai képzés ténylegesen akkor indulna el, amikor az U16-os és ennél nagyobb korosztályokban lenne megfelelő számú hokista ahhoz, hogy a szakemberek kiválaszthassák a legtehetségesebb gyerekeket az akadémiai csapatokhoz. Feltétel lenne azonban, hogy az utánpótlás-nevelő egyesületeknél megmaradjanak az U16-os és U18-as csapatok.

thl u8-u10 vn 009_b

Rövidtávú tervek, beruházások

Az SZJA legkiemelkedőbb célja, hogy minél több székelyföldi jégkorong-utánpótlás központot tudjon kialakítani, amelyekből majd jól képzett jégkorongozók csatlakoznak az akadémiához. Nagy Attilának, az SZJA elnökének kérésünkre elkészített beszámolójából kiderül, hogy a beruházási tervek részeként épül Csíkszeredában az első sátorfedős mobil műjégpálya, valamint Sepsiszentgyörgyön is üzembe helyeznek egy mobil műjégpályát. Mindkét esetben az időjárás függvényében történik a megnyitás, Csíkszeredában már zajlanak a munkálatok a dendrológiai parkként ismert területen. Továbbá tervben van „egy újabb mobil pálya kiépítése Gyergyószentmiklóson, és jégpályás rendszerelemek beszerzése Székelyudvarhelyre, illetve Alcsíkra. Ugyanakkor Felcsíkon épül majd egy akadémiai központ kollégiummal, metodikai felkészítő központtal, orvosi és rehabilitációs helyiséggel” – sorolta az elnök.

Miért pont ott?

A programba olyan helyszíneket választottak be, ahol van megfelelő gazdasági kapacitás a létesülő jégpályák fenntartására. Ennek érdekében Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is bevonják a környező településeket, hogy közösen működtessék a jégpályákat, valamint a felcsíki önkormányzatokat is együttműködésre buzdítják, hiszen így a vidéki gyerekeknek is lehetőségük nyílik arra, hogy megtanuljanak korcsolyázni, ugyanakkor ezzel az összefogással több gyereket tudnak majd közelebb hozni a jégkoronghoz – érvelt Tánczos Barna.

szja vn 011_bCsapatépítésen a gyerekek

Itthon tartani a gyerekeket

Ugyanakkor fontosnak vélik, hogy a jégkorongozó gyerekeket a szülőföldjükön tudják tartani. E cél elérése érdekében olyan szakmai, illetve infrastrukturális feltételeket szeretnének biztosítani a felkészülésükben, hogy jobb képzési lehetőségek reményében ne kelljen külföldre vándorolniuk. Nagy Attilától megtudtuk, hogy az elvándorlás 90 százalékban Magyarországra történik. A probléma mérséklése érdekében próbálnak kidolgozni egy működőképes (értsd, legális) és elfogadható rendszert.

„Fontos előrelépésnek tartjuk, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség vezetősége komolyan vette ezt a ránk nehezedő problémát, annak vezetősége belátta, hogy ebben a formában nem működhet tovább a székely utánpótlás rendszere, és erőteljes segítséget nyújt a probléma megoldására” – emelte ki Nagy.

További célok, kihívások

Cél a székelyföldi utánpótlás létszámnövelése, valamint egy U20-as csapat kialakítása, amely az utánpótlás és a felnőtt csapatok közötti híd felépítését jelentené, ugyanakkor e csapat számára optimális felkészülést és mérkőzésszámot szeretnének biztosítani annak érdekében, hogy a játékosok megfelelően felzárkózhassanak a felnőtt egyesületekhez.

hokiverbunk vn 002_bHokiverbunk 2016 nyarán

Az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő szakmai munka irányítása jelenti, hiszen kiemelkedően fontos, hogy a gyerekek a lehető legjobb nevelést, felkészítést kapják meg. „Az SZJA egyik fontos szerepe az utánpótlás-nevelésben az lesz, hogy segítse a központokban a szakmai munkát tervezéssel, módszertannal és gyakorlattal a mai, modern jégkorong követelményei szerint” – emelte ki Nagy Attila. Ennek érdekében szerződtette a Mens Sana Alapítvány a kanadai származású Del Pedrick technikai igazgatót, aki a kanadai Notre Dame – Athol Murray College vezetőjeként egy hasonló rendszer kidolgozásával és irányításával foglalkozott. Továbbá egy finnországi mentor-kapusedzőt is alkalmaztak, aki kapustáborokat, úgynevezett összetartásokat tartott a székelyföldi jégkorongozó gyerekeknek.

Együttműködés az edzőkkel

Az akadémiai rendszerben többféle közreműködés létezik az edzőkkel. Ilyen az edzői szerződés, amelyet a szakmai munkát irányító technikai igazgató, a mentor-kapusedző és az akadémiát működtető alapítvány írt alá. A közreműködői szerződésnek két fajtája létezik: az egyik a központokban már dolgozó edzők fizetéskiegészítését szolgálja, a másik a segédedzők, kapusedzők és az akadémiát működtető alapítvány között jött létre. Jelenleg több mint 30 edző tevékenykedik a képzéseken és összetartásokon.

hokiverbunk vn 003_b

A központok megerősítése

Az éppen zajló idényben az akadémiának nincs nevezett csapata a bajnokságokban. Ebben a szezonban cél a központok megerősítése U8, U10, U12 és U14-es korosztályokban. „Ezzel a bázisszélesítéssel lehet elérni, hogy néhány éven belül kialakuljon legalább hat-hét U14-es székelyföldi csapat, legyen elegendő sportoló minden központban, és lehessen az elitképzésben is gondolkodni. 2026-ban ez minimum 4 székelyföldi U14-es csapatot kell hogy jelentsen” – tekintett derűlátón a jövőbe az SZJA elnöke. A 2016-2017-es idényben az SZJA három-három U12-es és U14-es csapat teljes költségét állja a magyarországi bajnokságban való részvételhez, valamint az ISK Csíkszereda U16-os és U18-as egyesületeinek költségeit is fedezi, amely csapatokban gyergyószentmiklósi és felcsíki gyerekek is szerepelnek.

Elvárások, elégedett szülők

Nagy Attila szerint a szülők és saját maga elvárása, hogy a gyerekek egészséges környezetben, a lehető legjobb szakemberek felügyelete mellett edzzenek a megfelelő fejlődési folyamat érdekében. Ezen állapot eléréséhez próbálnak a lehető legközelebb kerülni. Ugyanakkor kiemelte, a szülőkben is tudatosulnia kell annak, hogy a gyerekük optimális fejlődése érdekében részükről is ugyanannyi „akarat, tisztelet, felelősség és támogatás szükséges, mint amennyit a rendszer beletesz az ő gyerekük fejlesztésébe”.

hokiverbunk vn 006_b

Az egyik kapusösszetartáson két szülővel sikerült beszélgetnünk. Egy gyergyószentmiklósi édesapa elmondása szerint már több kapusedzésen is részt vett, és azt látja, hogy nagyon komoly munka zajlik a gyerekek felkészítésében. Állítja, hogy „kőkeményen kell dolgozni”, és ha elindulunk ezen az úton, akkor biztosan pozitív hozadékai lesznek a folyamatoknak utánpótlás és felnőtt szinten egyaránt. Szülőként nem tartja megterhelőnek a feladatot, hogy edzésekre vigye a gyerekét, mert úgy érzi, teljes mértékben megéri, hiszen a gyerekek egészséges környezetben fejlődnek, és olyan feltételek mellett, amelyek elindítják őket a profi jégkorongozás irányába.

Egy csíkszeredai édesanya szintén hasonlóan pozitívnak látja az itt elindult folyamatokat. Elmondása szerint a kezdetekkor elhívták őket, szülőket is egy gyűlésre, ahol beszámoltak arról, hogyan fog működni ez az akadémia, és elégedetten látja azt, hogy az ott elhangzottak lassan ténylegesen meg is valósulnak.

Érdekes adalék: mindkét családban a nagyobbik fiú Magyarországon jégkorongozik, viszont mindkét szülő állítja, hogy kisebbik gyereküket már nem küldenék külföldre, mert azt tapasztalják, hogy itthon is meg fogják kapni azt a megfelelő felkészítést, amely szükséges a gyerekük kedvező fejlődéséhez.

thl u8-u10 vn 027_b

Gábor Tibortól, Csíkkarcfalva polgármesterétől megtudtuk, hogy a közösség meglehetősen pozitívan viszonyult ahhoz, hogy a községben jön létre az akadémia. A település számára is vannak pozitív hozadékai az akadémia létesülésének, hiszen „sokkal többen fogják ismerni Karcfalvát, sokkal több ember fog megfordulni a településen, olyan emberek is, akik eddig még nem is hallottak a faluról” – nyilatkozta teljes optimizmussal a polgármester.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
16.
drukker
2017.01.05., csütörtök [11:53]
Felesleges pénzkidobás az anyaországból.
Mintha ott nem tudnának hokistát nevelni ! Sőt !
Hogy versenyképes csapat legyen a Székelyföldön, oda
egy erősebb anyagi háttér kell a felnőtt csapatnak.
15.
tsy
2017.01.05., csütörtök [10:11]
Sajnos ezt nem tudod megállítani. gazdaságolag sokkal erősebb vársosk vannak mint Szereda.
14.
ugyanmár
2017.01.05., csütörtök [00:49]
Hogy akadályozod meg:tsy ??????? Erőszakkal? Csak ha több pénzt adsz, mint amennyit ígérnek a hegyen túl, vagy Csonkahonban! Másképp lehetetlen!
13.
tsy
2017.01.04., szerda [20:14]
A legnagyobb akadály az Udmr-és bagázs. Amúgy az ötlet az akadémiával a jelenlegi állapotokat átrágva az egyik legjobb megoldás. A jelenlegi állapotban a minisztériumi csapatoknak nincs hosszú életük. Szép lassan Brassó és Galac után megjelenik egy újabb város ahol az előző két klubhoz hasonlóan olyan fizetéseket fognak ígérni amit mi nem tudunk megadni. Tehát ha lehet akkor meg kell akadályozni ezt a mai állapotot.
12.
Bonar61
2017.01.04., szerda [19:09]
Én csak azt nem értem, minek kellett új rolba Felcsíkra ? Sok a pénz talán ?
11.
godzila hokis
2017.01.04., szerda [18:39]

Végre egy okos és komoly vélemény! Tisztán lehet látni hogy (...)! Nagyon kevés jó fiatal maradt ithon, vagyis Székelyföldön! A sok felnevelt fiatal hokis hova megy majd hokizni? A hoki nagy biznisz és jól cseppen a zsé! Hol van a sok és minőségű hoki felszerelés? Vajon miért van az akadémiai Karcfalván? Vajon miért Tánczos , Kelemen és Ráduly vezetők és nem masok, vagyis hokihoz értő emberek?

10.
Kovary
2017.01.04., szerda [17:46]
A lenyeg az ,hogy ep egeszseges gyerekek fejlodnek a sport altal ami egesz eletukben koveti oket ,ha lesznek hokisok ,ha nem
9.
ugyanmár
2017.01.04., szerda [17:21]
Ez mind szép és jó, csak ne beszéljenek mellé, jó udemerés szokás szerint! Lehet akár milyen jó és hatékony munka, a székely gyerekeket nem fogják tudni itthon tartani ha nincsenek a térségben jól fizető cégek akik jó fizetést tudnak majd biztosítani valamennyiüknek! Egy részüket elviszik,másik részük pedig megy magától a több pénzért! Nem feltétlen baj ez sem, de akkor az esti mesét hagyják a gyerekeknek!
8.
alberta
2017.01.04., szerda [14:44]
Valami felszerelest adnak-e? vagy a szulok veszik meg, hogy "nezzen ki valahogy az a gyermek"
7.
Kétfarkú Kutya
2017.01.04., szerda [13:58]
En orvendek ennek a projektnek, Tiriac meg fejlessze az orszag masik felet, o is nagyon jol teszi. ;) Hajra Jegkorong!
6.
Moky.
2017.01.04., szerda [13:55]
Én sem látom, mi a gond, ha elmennek az Anyaország válogatottjában játszani.
5.
ProgymFeri
2017.01.04., szerda [13:30]
Fiatal edzoket kicsit motivalhatnak jobban, fizetes stb.. bennuk van a jovo nem a ven, hokihoz nem erto "edzoknek". Azok is elmennek, ha nem ertekelik a munkajuk, a gyerekek nagyon szeretik oket.
4.
Hoki
2017.01.04., szerda [11:58]
Tökéletesen egyetértek veled. szerintem is több gyerek fog magasabb szintre eljutni, ami a legnagyobb nyereség. Minél több tehetséget elvisznek majd közülük, mi annál büszkébbek leszünk, ugyanis én személy szerint a "sasos" címeres mezben nem tudok büszke lenni egy játékosra sem, nem beszélve arról, hogy a testvérek nem tudják értékelni sem.
3.
cimke
2017.01.04., szerda [11:58]
Melyik helyi egyesületeket? A Sportklubot, vagy az ISK-kat, amelyek a román államhoz tartoznak? Elszipkázza? Eddig is azt tették, csak most legalább egy normál keret között fog menni ez, "bódog-bódogtalant" nem visznek el
2.
griffin
2017.01.04., szerda [11:47]
van igazság abban amit mondasz, de a támogatásnak köszönhetően több átlagos tehetségű székelyföldi gyerekek is jobb képzést kap majd, így általános színvonal növekedés várható (szerintem). Nem fognak mindenkit elszipkázni, meg amúgy a szupertehetségeket szerintem nem is szabad itthon tartani, Magyarország jelen pillanatban meg egy kitűnő ugródeszka, akár magasabb célok elérése felé is.
1.
hajraSC
2017.01.04., szerda [10:58]
Ha a magyar allam a szekelyfoldi hokit akarta volna tamogatni, akkor a helyi egyesuleteket tamogatja es nem hoz letre sajatot, amelyen keresztul direkt ralatasa lesz hogy elszipkazza a tehetsegeket. Ne legyen igazam de ezzel a szekelyfoldi jegkorong sorsat hosszu tavon megpecseteltek.
Hozzászólások16

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Labdarúgó 3. Liga, osztályozó mérkőzés 2014.06.21 [18:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 4. találkozó 2014.04.04 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 3. találkozó 2014.04.03 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 2. találkozó 2014.04.01 [17:00] Vége