Egy hét múlva Hargita Rali

Egy hét múlva Hargita Rali

Egyelőre negyvennégy páros jelezte részvételi szándékát a szeptember 26–27-én rendezendő Hargita Gyöngye Ralira, melyen az országos bajnokság mezőnye mellett jelen lesz a romániai ralizás több legendás alakja, köztük a többszörös ralibajnok Constantin „Titi” Aur is.

Zátyi Tibor

2014. szeptember 18., 18:302014. szeptember 18., 18:30

2014. szeptember 19., 19:262014. szeptember 19., 19:26

A székelyudvarhelyi Maxx Racing tavaly nyolc év után újra megszervezte az ország egyik legkedveltebb ralifutamát, a Hargita Ralit. Idén még nagyobb sporteseményt ígérnek, a tavalyi kiíráshoz viszonyítva masszívan átalakult a Hargita Rali, a tíz szakasz közel 130 km, az összekötő részekkel pedig több mint 410 km hosszú lesz.

Idén hét magyarországi páros indul a Hargita Gyöngye Ralin. A kétszeres román ralibajnok, a tavalyi Hargita Rali-győztes Szabó Gergő Kohler Zoltán navigátorral egy Mitsubishi Lancer X R4-gyel áll rajthoz, míg az előző kiírásban az élről kieső, a román bajnokság pár idei futamán szerepelő, tavaly az egész idényt teljesítő Botka Dávid Mihalik Péterrel az oldalán ugyancsak Mitsubishi R4-essel fog versenyezni. Lovász Pál és Kőházi Károly számára sem lesz idegen a romániai bajnokság, hiszen párszor már vettek részt ralin az országban, előbbi egy Subaru Impreza R4-gyel, utóbbi egy BMW T3-mal versenyez majd. Sipos Zoltán ugyancsak BMW-vel, pontosabban egy M3-assal áll rajthoz, míg Szőcs Attila és Gere László Mitsubishi EVO 9-cel fog robogni az utakon.

Nagyágyúk csodagépekkel

A Hargita Ralin elindul a nyolcszoros országos bajnok Constantin Aur, aki korábbi navigátorával, a csapatbajnoki címet Jászvásáron megszerző BCR Leasing Team Rally Team tagjaként Borbély Károllyal fog autózni egy Mitsubishi EVO 10-zel, akárcsak a pár évet kihagyó Cătălin Cismaru (Mitsubishi EVO 9).

A csapatbajnoki címen kívül minden kategóriában Székelyudvarhelyen fognak végső győztest hirdetni, így itt lesz az összetettben vezető francia Francois Delecour, akinek címvédéséhez csupán egy pontra van szüksége (Subaru Impreza), a bajnokságban második Keleti Edwin és Marco Tempestini Ford Fiesta R5-tel állnak rajthoz. Utóbbi fia, az ifjú titán Simone Tempestini Peugeot 207 S2000-rel, míg Dan Gârtofan egy Skoda Fabia S2000-rel áll majd rajthoz. Bogdan Marișca Subaru Impreza R4, míg a kolozsvári Juhos Zoltán Mitsubishi EVO 10-zel áll rajthoz.

Hargita Rally Team

A Hargita Gyöngye Ralin egy új csapat is bemutatkozik: a 2009 és 2010 országos bajnoka, Szabó Gergő, a 2013-as idény ezüstérmese, Botka Dávid, valamint a székelyudvarhelyi Pethő Attila és Lovász Pál által alkotott Hargita Rally Team.

„A román bajnokságban több kimagasló eredményt értünk el, folyamatosan bátorító és szimpatikus szurkolókkal vagyunk körülvéve, és nem utolsósorban így szeretnénk köszönetet mondani a helyi és megyei elöljáróknak, amiért segítettek abban, hogy a Hargita Rali visszatérhessen a versenynaptárba” – vázolta az új csapat létrehozásának ötletét Botka Dávid. „Szeretnénk minél jobban teljesíteni, a csapatversenyben dobogón szeretnénk végezni. Így a szombati díjátadón nemcsak a csapatversenyben szerzett trófeával, hanem a 2-es osztályban szerzett kupákkal is köszönetet mondhatunk a Hargita Rali visszatéréséért” – nyilatkozta Szabó Gergő.

A program szerint kedden, szeptember 23-án és szerdán, szeptember 24-én történik majd a pályabejárás, csütörtökön, szeptember 25-én délután lesz a hivatalos shakedown – idén is Zetelakán –, este pedig Székelyudvarhely központjában tartják a hivatalos megnyitót. A tervekben szerepel, hogy 24-én délelőtt közönségtalálkozót rendeznek Csíkszeredában a Szabadság téren, ahol a csíki lakosság találkozhat a pilótákkal, megnézheti a versenyautókat. Pénteken, szeptember 26-án 13 órakor indul az első autó az első oroszhegyi szakaszon, a díjkiosztót szombaton, szeptember 27-én este tartják.

A Hargita Gyöngye Rali idei főhadiszállása a székelyudvarhelyi Küküllő Szállodában lesz, a szervizpark szokás szerint a lezárt Kossuth és Rákóczi utcákban.

A Hargita Gyöngye Rali programja. Péntek (szeptember 26.): 1. Oroszhegy I. (11,2 km); 2. Varság–Korond I. (18,8 km); 3. Oroszhegy II. (11,2 km); 4. Udvarhelyi szuperspeciális (1,9 km). Szombat (szeptember 27.): 5. Kápolnás I. (16,26 km); 6. Dietrich Árpád I. (11,98 km); 7. Kápolnás II. (16,26 km); 8. Dietrich Árpád II. (11,98 km); 9. Oroszhegy III. (11,2 km); 10. Varság–Korond II. (18,8 km).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!