Pál Alpárék első nagy sikere

Pál Alpárék első nagy sikere

Első alkalommal állhatott a dobogó tetejére Pál Alpár pilóta és Fülöp Szilárd navigátor a hazai ralibajnokságban. A Jászvásáron megrendezett futamon sikerült győzni, még úgy is, hogy rengeteg előre nem látható nehézséget kellett leküzdeniük.

Gergely Imre

2016. szeptember 13., 17:332016. szeptember 13., 17:33

2016. szeptember 13., 18:122016. szeptember 13., 18:12

A májusban megrendezett Arad Ralin második lett a Pál–Fülöp duó, azóta más versenyen nem sikerült rajthoz állnia a Hargita Racing Teamnek – elsősorban anyagi okok miatt. Éppen ezért nagyon készültek a Jászvásár Ralira.

Közben azonban tönkrement a Mitsubishi Lancer Evo VI típusú járműben egy fontos alkatrész, aminek pótlása nem volt egyszerű, külföldről kellett beszerezni, és csak tíz nappal a moldvai verseny előtt sikerült beépíteni az autóba. A próbaúton kiderült, nem működik. Újra szét kellett szedni a kocsit, és más nehézségek is közbejöttek, ami miatt az utolsó percig kérdéses volt, el tudnak-e jutni egyáltalán a versenyre. „Idegesen, fáradtan érkeztünk Jászvásárra, kapkodtunk, és az sem tett jót, hogy a pályabejáráson, ahol nagyon szoros a rendelkezésre álló idő, három gumidefekt miatt végig sem tudtunk menni a teljes útvonalon” – mesélte a gyergyószentmiklósi Pál Alpár. 

A pályán végül Szabó Gergő többszörös bajnok versenyző segítségével, az ő autójában helyet foglalva tudtak végigmenni, és ez lehetőséget adott ellesni új vezetői trükköket is a profi pilótától. A kocsi versenybeállításainak finomhangolásában egy magyarországi mérnök segített önzetlenül. Nagy élmény volt a csütörtökön késő este, lámpafénynél megrendezett, 2,3 kilométeres speciális időfutam, amit Jászvásár belvárosában, 10 ezer néző előtt rendeztek meg. Kategóriájukban itt első lett a Pál–Fülöp páros, ami az abszolút versenyben, a profikkal való összevetésben is előkelő 9. helyet jelentett. Másnap délelőtt két futamot rendeztek, mindkétszer elsők lettek, másfél perces előnyt szerezve a riválisokkal szemben.

Ezért érintette igencsak kellemetlenül a Hargita Racing Team versenyzőit, hogy a szombat délelőtti futam egyik szakaszánál rossz irányba kanyarodtak és eltévedtek. Fennállt a veszély, hogy büntetést kapnak, és emiatt lecsúsznak az élről. Szerencséjükre az ellenfelek is eltévedtek, így a szombat délutáni utolsó futamon már óvatosabban vezethettek, a biztos győzelem tudatában. Az Aradon elért második hely után volt ok az örömre.

Pál Alpár és Fülöp Szilárd jelenleg a második helyen állnak kategóriájukban, a másodosztály 11-es géposztályában. A bajnoki címre is lenne még esély, de ehhez az kellene, hogy az októberben esedékes Hargita Ralin is az élen zárjon a gyergyói-csíkszeredai csapat, míg a riválisok, azaz Cosmin Salistean és Emanuel Resiga ne gyűjtsenek pontokat. Pál Alpár megjegyezte, első versenyszezonukban a második hellyel is elégedettek lennének.

A Hargita Ralin nagyon szeretnének részt venni, de ez még kérdéses, hiszen a verseny aszfalton zajlik, és ehhez megfelelő gumikra és egyéb speciális felszereltségre lenne szükség. Ez most még nincs meg, támogatókat keresnek, akik segítségével mindez beszerezhető lenne.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!