Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hargita Rali: évről évre jobb lesz Hargita Rali: évről évre jobb lesz

Zátyi Tibor | 2015.10.13. [16:52] | Utolsó módosítás: 2015.10.13. [17:05]

Az újraindított Hargita Rali történelmének legnagyobb részvételével – 47 páros nevezett be – járt le a hétvégi autós verseny Székelyudvarhelyen és környékén. Hargita megye legnagyobb sporteseményének főszervezőjével, Ferencz Csabával beszélgettünk.

 ACD-71_bFotók: Mihály Csaba

A Hargita Rali szervezésének utolsó hétében már több mint harminc ember dolgozott a szervezésen, ennek is köszönhető, hogy a hivatalos személyek a technikai kivitelezés szempontjából mindennel meg voltak elégedve. „A szuperspeciális előtti éjszaka nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a szakaszt előkészítsük, szerencsére nem volt gond. Érdekes módon nagyon segítőkész volt mindenki, nem parkoltak ott, ahol nem kellett volna. Akadtak páran, akik később vitték el autójukat, de ez nem okozott gondot. A szuperspeciális lejártával igyekeztünk minél hamarabb felszabadítani a helyet” – mondta Ferencz Csaba.

Sűrűbb forgalom a hétvégén

Rendszeresen visszatérő panasztéma, hogy a rali ideje alatt a lezárt utcák miatt megbénul a város forgalma. „Idén nem volt probléma, csupán kicsit sűrűbb volt a forgalom a városban. Tavalyhoz képest jóval járhatóbbak voltak az utak. Csak az okozott némi nehézséget, amikor péntek délután két órára lezártuk a rendőrség előtti szakaszt. Az emberek részéről jogos az észrevétel, hogy megnehezítettük a közlekedést a városban, amiért ezúttal is szeretnék elnézést kérni tőlük, de ezt a rendezvényt nem lehet másképp megrendezni. Igyekszünk elérni, hogy jövőre még zökkenőmentesebb legyen” – folytatta Ferencz, majd hozzátette, hogy a hétvégén nemcsak raliverseny volt, hanem drámafesztivál és vadászkonferencia is, valamint átadták az új birkózótermet, ezekre az eseményekre pedig sokan érkeztek a városba. „Ne csak a ralisokra húzzák rá a vizes lepedőt, hiszen nem csak miattunk volt nagyobb zsúfoltság Székelyudvarhelyen” – fogalmazott a főszervező.

ACD-75_b

Tavalyhoz viszonyítva idén máshol tartották a csapatbemutatót és a rali végi díjátadót, a színpadot a Márton Áron téren emelték fel. „A helyszín tovább emelte a rali rangját, hiszen a város egyik legszebb helyén építettük fel a színpadot. Valószínűleg a következőkben is ott fogjuk elhelyezni, mivel ott nem zavarunk senkit” – mondta.

A szervezők azon is dolgoznak, hogy miképp lehetne még zökkenőmentesebbé tenni a város forgalmát, ennek is köszönhető, hogy az idei rali alatt nem volt zsúfoltabb a közlekedés, mint egy átlagos ünnep előtti hétvégén. A város központjában felépített szervizpark is visszatérő téma.

hr rally day0 AB-4_b 

„Ez a legreprezentatívabb része a ralinak, bárhová megyünk a világon vagy az országon belül, a szervizparkok mindig a városok központjában vannak felépítve. Amúgy sincs más hely, hiába rakjuk ki a város szélére, ott nincsenek meg azok a körülmények, amelyek szükségesek. Úgy gondolom, nem okoz olyan nagy kellemetlenséget, hogy csütörtök reggeltől szombat estig zárva vannak azok az utcák, amelyek más nagy rendezvényekkor is le vannak zárva. Egyelőre ez a megoldás marad” – fejtette ki véleményét.

Murva helyett aszfalt

A következő Hargita Ralin már nem murván, hanem aszfalton fognak száguldani a versenyzők, míg az idei gyorsasági szakaszokon az ügyesség számított, jövőre a sebesség fog dominálni. „Sokan jelezték, főleg külföldről, hogy még többen részt vennének, ha aszfalton rendeznénk” – mondta erről Ferencz.

ACD-40_b

A további terveket is megosztotta a főszervező, egyelőre a pályákról összeszedik a jelzéseket, majd várják a szövetség részéről való hivatalos pontozást és a jövő évi versenynaptárt. Ferencz reményei szerint erre egy hónapon belül sor kerül, és azután állnak hozzá a következő Hargita Rali megszervezéséhez. „Egy olyan csapat áll mellettem, amelyben megbízom, idén pedig nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Nagyon jól érezték magukat itt, és visszavágynak, hiszen az országban máshol nem nagyon találkoznak ilyen vendégszeretettel. Mi ennek érdekében megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, évről évre fejlődünk, számunkra az a legfontosabb, hogy a verseny minden évben meg legyen rendezve" – zárta mondandóját a főszervező.

ACD-59_b

A Hargita Gyöngye Rali idén is óriási tömegeket mozgatott meg, nemcsak a gyorsasági szakaszokon, hanem a városban is, szinte minden szálláshely foglalt volt az elmúlt hétvégén. Udvarhely pár napig az ország középpontja volt, százezrekhez jutott el a híre – egyebek közt a szuperspeciálisról négyperces élő bejelentkezés is volt az M1 tévécsatornán.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
10.
fan.
2015.10.15., csütörtök [14:43]
És pont ezért , mert kicsi a város kibírod , hogy 3 napig netán nagyobb a dugó, vagy mész gyalog esetleg biciklivel. De ha autóval kell menj 200 métert akkor vársz. Ok? Kik vagyunk mi, hogy egy ekkora kis sza***os város lakói mindenbe csak köpni tudnak? És akárhova nem lehet rakni az autókat mert erre szabályok vannak, hogy kell legyen kijárata illetve bejárata. Okoskám. Igazuk, van a más városban élőknek, hogy az udvarhelyi mennyire bölcs lett jó dolgában.
9.
Költözni kell!
2015.10.14., szerda [12:51]
Csaba, rosszul gondolod, mert igenis nagy kellemetlenséget okoz a lakosság nagy részének a város legforgalmasabb részének lezárása. Amiért máshol a központba teszik a szervizparkot, azért nem kell Udvarhelyen is odatenni, figyelembe kell venni, hogy itt szűkebbek az utcák, zsúfoltabb a forgalom, kevesebb a parkolóhely és a város több pontján is lenne lehetőség erre a célra lefoglalni utca, parkolót. Például a strand előtti téren és utcában vagy a sportcsarnokkörnyékén vagy mindkettő együtt, bőségesen lenne hely és még a központhoz is közel van.
8.
Csaba Ferencz
2015.10.14., szerda [10:01]
Tisztelt Szivvel Szurkoló,nagyon szépen köszönöm az észrevételét igerem, hogy a jövőben erre is forditunk figyelmet.Ezuton is köszönöm az RDE vállalat embereinek hogy a rendezvény után nagyon sokat segitettek a takaritásban.
7.
Szivvel szurkolo
2015.10.13., kedd [21:58]
Tisztelt Ferencz Csaba.Sajnalom de en is kell kritizalnom onoket mivel a Szuper elott megrendezett gyorsasagi szakaszon illett volna elhelyezni ekkora tomegnek ideiglenes ket- harom kissebb szemettarozot.Erre onok nem gondoltak mivel konnyebb egy rendezvenyt ugy megszervezni hogy nem kerem ki a lakossag velemenyet.Eszrevetelem remelem nem sert senkit mivel joszandekkal irtam.
6.
unalmas
2015.10.13., kedd [21:53]
Igen fiam. És felvesz a nyaka köré, hogy a kicsi lábacskádat nehogy megerőltesd. Aranybogár.
5.
kit érdekel a ralli?
2015.10.13., kedd [21:21]
Remélem a következő polgármester nem fogja megengedni az egész város lebénítását és így kikerülnek ahova valók valahova a mezőre.
4.
versenyzo
2015.10.13., kedd [20:30]
A rendezok reszerol esetleg egy olyan senkinek nem jutott az eszebe, hogy ezt Hargita Ralit felajnljani 1-2 matricaval a nemreg balesetben elhunyt egyik versenyzo emlekere??
3.
unalmas
2015.10.13., kedd [19:58]
Jól van na. Fogjátok meg a szátokat, mert unja mindenki a károgásotokat.
2.
szitás
2015.10.13., kedd [19:53]
Eget rengető marhaság.És aza baj,hogy a számlát az adófizető fizeti végül is...
1.
fan.
2015.10.13., kedd [17:38]
Azért, sokan jelezték, hogy a murva kéne maradjon. Mellékesen.
Hozzászólások10

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Labdarúgó 3. Liga, osztályozó mérkőzés 2014.06.21 [18:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 4. találkozó 2014.04.04 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 3. találkozó 2014.04.03 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 2. találkozó 2014.04.01 [17:00] Vége