Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hargita Gyöngye Rali: a nézőbarát verseny Hargita Gyöngye Rali 2015

Zátyi Tibor | 2015.10.08. [19:36] | Utolsó módosítás: 2015.10.09. [14:15]

Székelyudvarhely központjában huszonharmadik alkalommal bőgtek fel a versenyautók motorjai: csütörtökön este a bemutatóval elkezdődött a megye legnagyobb sporteseménye, a Hargita Gyöngye Rali. A ralibajnokság utolsó fordulója tartogat még izgalmakat.

HR Rally sajttaj AB-2_b

A Küküllő Szállodában tartott sajtótájékoztatóján Ferencz Csaba főszervező elmondta, harmadik éve rendezik új formátumban a ralit, melynek népszerűsége évről évre nő, egyre többen jelentkeznek és kíváncsiak a vidékre. „A Hargita Rali huszonharmadik kiadását rendezzük, nagyon nagy számhoz érkeztünk. Elődeinkhez méltón szeretnénk folytatni a hagyományokat” – mondta Ferencz Csaba.

Bunta Levente polgármester szerint jó dolog, hogy ismét ralit szerveznek a városban, hiszen így pár napig az ország közepe lesz Székelyudvarhely. „Köszönet jár a szervezőknek, amiért jó hírnevünket viszik az országba. Balesetmentes versenyt kívánok, mindenki vigyázzon a másik és saját testi épségére, figyeljünk egymásra!” – így a polgármester. Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, milyen sokat jelent gazdaságilag és turisztikailag is Udvarhelyszéknek a Hargita Rali. „A megyei utakért aggódóknak üzenem, a szervezőkkel azt az egyezséget kötöttük, hogy a verseny után ugyanolyan állapotba állítják vissza, mint ahogyan kapták” – mondta.

hr rally day0 AB-9_b

A Hargita Gyöngye Ralin négy különálló gyorsasági szakasz lesz, ezekből hármat háromszor (pénteken egyszer, szombaton kétszer) teljesít a mezőny. A város központjában rendezett szuperspeciális mellett a másik három szakasz is könnyen megközelíthető – írják a hivatalos honlapon.

A hargitai szakaszon (PS1, PS5 és PS8) a Madarasi Hargitáról ereszkednek be az autók Szentegyházára. Itt főleg a fenti, nagyon kanyargós szakasz ígérkezik izgalmasnak, de adrenalinban nem lesz hiány az alsó részén sem, ahol óriási tempóban fognak száguldani az autók. A legkönnyebben megközelíthető szakasz a homoródalmási (PS2, PS6 és PS9). Homoródszentmárton felé kell haladni a 132A megyei úton, a rajt 400 méterre, a falu utolsó házánál lesz. A szakasz közepe is könnyen megközelíthető, Homoródszentmárton központjától másfél kilométerre a 131A megyei úton, Abásfalva felé, a cél a falu bejáratánál lesz.

A homoródkeményfalvi szakasz (PS3, PS7 és PS10) rajtja Abásfalva végében található, a cél viszont könnyedén megközelíthető Homoródfürdőről, a 131A megyei úton mindössze két kilométert kell majd megtenni. Aki ezt a szakaszt akarja nézni, annak fontos tudni, hogy a gépkocsikat Homoródfürdő területén kell hagyni.

A Dietrich Árpád szuperspeciális (PS4) rajtja a vasútállomás mellett lesz, a versenyautók a Vásártér utca felé haladva érik el a Bethlen Gábor utcát, a kórház előtti körforgalomnál visszafordulnak, majd a Solymossy utcával átellenben fordulnak be a vasútállomás felé, hogy megkezdjék a kialakított pályán a második kört. A cél a második kör végén a kórház előtti körforgalomnál lesz. Tartalmas lesz a pénteken reggel 9-kor kezdődő shakedown Székelyudvarhely és Bögöz között, továbbá a szurkolók besétálhatnak a Kossuth Lajos és a II. Rákóczi Ferenc utcákban kialakított gépparkba, ahol közelről is megtekinthetik a versenyautókat, szóba állhatnak a versenyzőkkel.

hr rally day0 AB-4_b

A gyorsasági szakaszokon az utakat másfél órával az első versenyautó rajtja előtt lezárják. A szervezők kérik a szurkolókat, hogy autóikat a lehető legbiztonságosabb helyen parkolják le. Szentegyházán, a Madarasi Hargitán, Homoródfürdőn, valamint Homoródszentmárton és Homoródalmás területén könnyedén lehet parkolóhelyeket találni. A pénteki szuperspeciális útvonalán pedig semmiképp se hagyjanak parkoló autókat a verseny ideje alatt, ezeket ugyanis az útlezárást követően elszállíttatják a szervezők.

Ötvenegy páros

A Hargita Rali oldala szerint a versenyen ötvenegy páros, köztük hat magyarországi és négy megyebeli duó indul. Legtöbben – huszonketten – a 9-es géposztályba neveztek be, közülük tizenhárman Daciával állnak rajthoz, 12-en Logannal, egy személy pedig Sanderóval. Tizenegyen Mitsubishi Lancer EVO mellett tették le voksukat, három Ford Fiesta R5 is lesz a rajtnál, a romániai ralibarátok pedig először láthatják az új Skoda Fabia R5-öt működés közben. Annak ellenére, hogy a bajnoki címet már megnyerte, a fiatal Simone Tempestini vállalta az indulást.

Nem hiányzik a rajtlistáról Dan Gârtofan és Bogdan Marişca sem, a kolozsvári Juhos Zoltán egy Ford Fiesta R5-öst bérelt a versenyre, Keleti Edwin Mitsubishit választott, Szabó Csongor a Suzuki Kupában a bajnoki dobogóért hajt, míg Thomas Abraham egy kombi Mitsubishivel autózik majd. Előfutóként egy BMW M3-assal indul Sipos Zoltán, versenyezni fog Kőházi Károly, Lovász Pál, Kelő-Gere László és Bereczki Norbert is. Tassi Róbert magyarországi üzletember Székelyudvarhelyen él, és a Hargita Rali lesz az első versenye, melyen a sepsiszentgyörgyi Molnár Gyula segíti majd. Az udvarhelyi Pethő Attila tavaly is egy Dacia Logannal indult, neki a csíkszeredai születésű, ám Udvarhelyen élő Mag Levente navigál majd. A csíkszeredai Adrian Teslovan és Cseh Vajk Imre páros a Logan Kupa összetett harmadik helyéért hajt majd a Hargita Ralin, a negyedik megyebeli páros pedig előfutóként indul, Pál Alpárnak Székely Róbert navigál majd.

Nagy harc várható

A bajnokság szempontjából több kérdésre is a Hargita Ralit követően kapunk választ. Egyebek közt itt derül ki, hogy ki szerzi meg az összetettet már korábban megnyert Simone Tempestini mögött a második és harmadik helyet. Az összetettben és egyben a 2-es géposztályban is óriási harc várható, hiszen Szabó Gergő, Keleti Edwin, Dan Gîrtofan és Bogdan Marișca is esélyes arra, hogy az élen végezzen. A 3-as osztályban Horațiu Savu és Manu Mihalache próbálja megszerezni az első helyet, míg a dobogó legalsó fokára Rareș Tomiță, Florin Crișan és Keleti Edwin is esélyes.

hr rally day0 AB-1_b

Az 5-ös osztályt Raul Badiu korábban megnyerte, kérdés, hogy a második helyre Adrian Raspopa vagy Mihai Manole ér-e be. Radu Necula, Alexandru Ardelean és Szabó Csongor harcol a 9-es géposztály pódiumáért, míg a 11-esben Dorin Banciu vagy Thomas Abraham lesz az első. A tragikus körülmények között girokopter balesetben elhuny Alin Neagoe a harmadik helyen állt ebben az osztályban. A Dacia Kupában négyen versengenek az első helyért, míg a Suzuki Kupát Vlad Cosma nyerte.

Hargita Gyöngye Rali, program

Péntek (29,27 km mért szakasz): 8.00–13.00 Shakedown (Székelyudvarhely–Bikafalva), 16.01 PS1 Hargita (11,47 km), 16.53 PS2 Homoródalmás (8,25 km), 17.11 PS3 Homoródkeményfalva (8,05 km), 17.52 PS4 Dietrich Árpád szuperspeciális (1,5 km). Szombat (55,54 km mért szakasz): 10.21 PS5 Hargita II. (11,47 km), 11.13 PS6 Homoródalmás II. (8,25 km), 11.31 PS7 Homoródkeményfalva II. (8,05 km), szerviz, 13.57 PS8 Hargita III. (11,47 km), 14.49 PS9 Homoródalmás III. (8,25 km), 15.07 PS10 Homoródkeményfalva III. (8,05 km), 18.00 díjátadó ünnepség (Márton Áron tér).

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
16.
jutacs
2015.10.11., vasárnap [14:26]
Majd én megmutatom az udvarhelyieknek, hogy nekem annyi pénzem van, hogy unalmamban rally-autót vettem, hadd egye a sárga irigység a szomszédokat.
Mivel én nagymenö vagyok Udvarhelyen , a rendörség, a polgármester a lájbizsebemben vannak és a tenyeremböl esznek, nehogy már ne tehessem meg, hogy úri luxusomat ne a város teljes megbénításával üzzem, legalább észreveszi a sok paraszt, hogy mekkora sztár vagyok.
Mindenki annyit ér, amennyije van, tehát , akinek egy rally-autója sincs, az kussoljon elöttem.
Majd legközelebb én leszek a polgármester, akkor eszi meg a sok elmaradottat a sárga irigység.
15.
polgárr
2015.10.11., vasárnap [09:45]
Tudod van olyan, hogy tolerancia. S van olyan, hogy mindenbe belekötünk mert nekünk semmi nem jó. Na azok vagytok ti.
14.
hogy az a!
2015.10.10., szombat [15:39]
Persze, ilyen szemszögből is lehet nézni a dolgokat, irigység, keserűség, frusztráció, de ha már évtizedek óta sok mindent lenyeltünk, lenyelettek velünk, akkor - nincs amit csodálkozni azon ha nincs türelmünk, még akkor sem ha 15 perccel többet kell a dugóban araszolnunk, stb. Van akinek ez számít mert a családtól veszik el azt az időt.
Szóval köszönjük.
Nem hiszem ha meghatná a szervezőket, a városvezetést az a sok méreg amit okoztak, nem olyan fajták...
13.
......
2015.10.10., szombat [07:39]
Igazad van.Irigyelem saját magamat mikor a Rompetrol előtti körforgalomtól tiz perc alatt felértem a város felső végéhez.Most csak egy óra alatt sikerült.Ennyi idő alatt és ennyi üzemanyaggal Csikszeredába lehetne eljutni.
12.
abbiza
2015.10.10., szombat [00:09]
Annyira egy elmaradott , nyomott felfogás jellemzi az itteni embert. Keserű irigység beszél mindenkiből aki ide ír valamit. Ész érvet senki nem ír, de ettől vagány az udvarhelyi ha mindenhez ért :)
11.
tüncüs
2015.10.09., péntek [21:37]
Hála Istennek!Reméljük örökre lejárt.
10.
okoss
2015.10.09., péntek [20:48]
NEEE. Mindenki uljon bent es rohadjon a foteleben a tv elott. Na az az igazi elet, ha beulsz s kommentalsz marhasagokat,
Csak mondom, h a rally lejart es minden okes.
9.
okoss
2015.10.09., péntek [20:47]
Jolvan. tipikus udvarhelyi, vagany gyerek. Nehogy elsird magad, hogy gyalog mentel le a Kosstuhba. Jol felvittek a dolgodat...
8.
forgalmi dugók
2015.10.09., péntek [20:23]
Megnyomorított város,néhány frusztrált sznob miatt.
7.
hogy az a!
2015.10.09., péntek [20:22]
Felboritják az amúgyis zsúfolt forgalmat! kell ez nekünk???
Semmi szükségünk rá. csak bosszúságot okoznak az emberek többségének.
6.
Kicsiewy
2015.10.09., péntek [17:57]
Magyarázza el valaki, hogy az a halvány kerítést kit véd kitől? Mert az embereket az autóktól biztos nem....
Aki teheti ne menjen ki, hátha vége lesz ennek az őrültségnek a városban.
5.
dobaiL
2015.10.09., péntek [14:46]
Ezt hozta a nagy liberalizmus demokrácia- rally a város közepén,levegő és akusztikus szennyezés,haszontalan semmirevaló emberek versenye (még elitélt is van közöttük).Mindha a rromán parlamentről beszélnénk,ugye?
4.
Beszolos Joco
2015.10.09., péntek [10:09]
[Nem ütötte a mércét]
3.
Panziós
2015.10.09., péntek [09:47]
És hogy létezik az, hogy olyan személyt engednek versenyezni, aki halálos közúti baleset okozója volt? Ha valakinek sok pénze van, azt senki és semmi nem képes leállítani? Hányan kell még meghaljanak ártatlanul ilyen felelőtlen személyek miatt?
2.
azthogy
2015.10.09., péntek [09:33]
Azt hogy sikerült összehozni hogy pont ma zárták le a Szentimre utcát is? ... de gondolom Szász Jenő a hibás.
1.
K Joco
2015.10.08., csütörtök [22:46]
En ott lakom es dolgozom a Kossuthban... Ince Csongor ne beszelj melle ma csutortokon alig volt kliensem es az udvaromba sem tudtam beallni az autommal mert a hulye roman treleres ellalta a feljarot !!! Es meg a felesegemnek is beszologattak a roman soforok!!!
Tehat anyagi es erkolcsi kar ert!!!!

Tobbet az eletbe ne szervezzetek a kozpontban!!!
Micsoda agyament otlet.
Hozzászólások16

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Labdarúgó 3. Liga, osztályozó mérkőzés 2014.06.21 [18:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 4. találkozó 2014.04.04 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 3. találkozó 2014.04.03 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 2. találkozó 2014.04.01 [17:00] Vége