Brassóban rajtol a ralibajnokság

Brassóban rajtol a ralibajnokság

A Brassói Tess Rallyval hivatalosan is elkezdődik az idei országos ralibajnokság, a hétvégi futamra ötvenkét páros nevezett be. A mezőnyből hiányzik a címvédő francia Francois Delecour.

Zátyi Tibor

2015. március 26., 18:562015. március 26., 18:56

2015. március 26., 19:102015. március 26., 19:10

 

A bajnokság nyolc- vagy kilencfordulós lesz, a Hargita Gyöngye Ralira októberig kell várni. A megye legnagyobb sporteseményének főszervezőjével, Ferencz Csabával beszélgettünk.

Új alapokra helyezték a Román Autósport-szövetséget (FRAS), februárban választások voltak, és végül Norris Măgeanu lett az elnök. „Teljesen új és hozzáértő csapattal állt neki a szövetségi munkának, tizenegy új bizottságot hozott létre. Egy új folyamatot indított el, amire már régóta szükség volt a FRAS-nál. A tavalyi év visszásságait kiküszöbölendő a rendezők összeültek, a bajnoksággal kapcsolatban új módosítási javaslatokat nyújtottunk be, ezek az idei szezonban fognak kikristályosodni” – mondta Ferencz Csaba. Idén kilenc versenyből áll a bajnokság, ami gyakorlatilag nyolcat jelent, mivel a novemberben esedékes Craiovai Rali megszervezése még nagyon kérdéses.

„Kiegyensúlyozott, hosszú bajnokságnak nézünk elébe, kemény mezőny lesz. Erősen törnek előre a fiatalok, főleg Simone Tempestini, aki több világbajnoki futamon is részt vett, ő meglepetésember lehet a bajnokságban. Persze a régiek, Keleti Edwin és Szabó Gergő is ott vannak. Ha jók lesznek a körülmények, és a szerencse is melléjük áll, akkor a végelszámolásnál ott lehetnek az élen” – fejtette ki a bajnoksággal kapcsolatos véleményét.

Szabó Gergő idén a Mitsubishi Lancer EVO 10-esét lecserélte egy Skoda Fabia S2000-re, a kétszeres bajnok a turbós autókhoz van szokva, de Ferencz szerint nem lesz gondja az új járgánnyal sem.

A Hargita Gyöngye Ralit, melyen a tervek szerint több udvarhelyi pilóta is indul majd, október 9–10-én rendezik. Ferencz klubján, a Maxx Racing Sportegyesületen keresztül fogják megszerezni az induláshoz szükséges licencet, és akárcsak tavaly Pethő Attilának, hegyi futamokon kell majd kiharcolniuk az indulási jogot.

„A szervezés fejben már rég megkezdődött, vannak dolgok, amiken szeretnénk javítani. A Shakedownt például nem Zetelakán akarjuk megrendezni, hanem Udvarhely környékén, találtam is egy ideális helyet erre. A verseny előtti tesztnek így sokkal nagyobb nézettsége lenne, ami a Hargita Rali presztízsét is emelné. Egyelőre csak a tervek vannak meg, a logisztikát kell összeállítanunk, a helyszíneket letisztáznunk. Nagy valószínűséggel megmaradnak a korábbi szakaszok, de ez még nagyon képlékeny” – tette hozzá.

A Brassó Rali a versenynaptárban 1.2-es szorzóval szerepel, a viadal össztávja 342 kilométer, ebből 130,64 kilométert mérnek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!