Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Kutyafogathajtás – hó nélkül

Iszlai Katalin | 2016.12.14. [16:20]

Második helyet szerzett bikejöring kategóriában a csíkszentmártoni Both Sebestyén a Magyarországon megszervezett Mikulás-kupa nemzetközi kutyafogathajtó-versenyen. A sportág egyelőre kis népszerűségnek örvend Székelyföldön, pedig az illetékesek szerint akár egy házikedvenccel is kipróbálhatják magukat az érdeklődők.

Both Sebestyen terepkerekparozas 2_bBoth Sebestyén és kutyája edzés közben. Fotók: Facebook.com/Both Sebestyén

Both László, a csíkszentmártoni Yukon Sportegyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, örülnének, ha több fiatal kapna kedvet a nem mindennapi sportághoz. „Nálunk hagyományosan a téli szános versenyek a megszokottak, de az utóbbi telek megtanítottak arra, hogy muszáj alkalmazkodnunk a körülményekhez, és a kerekes megoldásokkal is kell foglalkozzunk. Idén tavasszal volt egy kerekes versenyünk a Cekend-tetőn, és novemberben egy másik Kolozsváron, de egyelőre elég szerény a résztvevők száma.  

Hozzátette, „olyan problémák is adódtak, hogy kevés jármű állt a versenyzők rendelkezésére a nagy fogatoknál, ahol speciális kocsikra van szükség, és ilyenkor egymásra kell várni. Elméletileg minden hajtónak kellene legyen egy kocsija, ez egy három vagy négykerekű jármű, és mindenki saját magának készíti el, ahogyan tudja” – ismertette az egyesület elnöke.

Bárki kipróbálhatja

A versennyel kapcsolatosan Both László kiemelte, a hó nélküli versenyszámokban a magyarok nagyon jók, hiszen ott elég ritkán havazik. „Több kategóriában indultak a versenyzők: a 4–6–8-as fogatok mellett helyet kapott a bikejöring (kutyás terepkerékpározás), a scooter (rollerszerű kutyahúzta járgány), és a canicross (kutyás futás). Két futamból áll egy ilyen verseny, szombaton és vasárnap ugyanazt a távot kell teljesíteni, az összesített eredmények alapján hirdetik ki a végeredményt” – ismertette a sportággal kapcsolatos tudnivalókat.

Both Sebestyen terepkerekparozas_bMásodikként ért célba a csíkszentmártoni sportoló és kutyája a Mikulás-kupán

„Az országos bajnokságon belül megrendezett Mikulás-kupa egy nemzetközi verseny, amelyen 110 induló volt, ezen a megmérettetésen Both Sebestyén, a Márton Áron Gimnázium X. osztályos tanulója második helyet szerzett bikejöring kategóriában. Az idei szezonja elég nehezen indult, a kezdeti nehézségek után más kutyát választottunk, ennek köszönhetően pedig meglátszott a fejlődés. Azok a versenyszámok, amelyekben egy kutyára van szükség, eléggé érdekesek, ugyanis nem minden kutya szalad jól egyedül. Vezéregyéniség kell legyen ahhoz, hogy egyedül is jól teljesítsen, hiszen amikor fogatban vannak, akkor már csak a konkurencia kedvéért is szívesebben szaladnak” – tájékoztatott Both László.

„Mindenkiben az van kialakulva a kutyafogathajtásról, hogy legalább egy falka kutyára van szükség, és az illető valahol a hegy tetején kell lakjon, illetve csak ezzel kell foglalkozzon, azonban ez nem így van. Az egykutyás műfajokat egyszerűen egy házikedvenccel is el lehet kezdeni, és a felszerelés sem drága. Bárki, akit érdekel, kipróbálhatja, nem kötelező versenyszerűen csinálni, a mozgás kedvéért is el lehet kezdeni. Ha valaki komolyan szeretne ezzel foglalkozni, akkor szakmai útbaigazítást kaphat különböző szervezeteknél, például a Yukon sportegyesületnél szívesen segítek minden érdeklődőnek” – hangsúlyozta Both.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

Labdarúgó 3. Liga, osztályozó mérkőzés 2014.06.21 [18:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 4. találkozó 2014.04.04 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 3. találkozó 2014.04.03 [19:00] Vége
Román bajnoki bronzcsata, 2. találkozó 2014.04.01 [17:00] Vége