Székelyhon.ro
2017. március 1., szerda; Ma Albin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hazai utakon a székelykeresztúri sérültek

2013.10.09. [15:13] | Utolsó módosítás: 2013.10.09. [17:24]

Számos kirándulást szerveztek idén a székelykeresztúri sérültek számára. A csoport vezetője, egyben a kirándulások szervezője a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének egyik alapító tagja, székelykeresztúri fiókszervezetének felelőse, Máté Júlia. Elmondása szerint fő célja az volt, hogy a tagok megismerkedhessenek a hazai tájak szépségeivel.

csoportkep_mozgasserult_bKirándul a székelykeresztúri sérültek csoportja 

A résztvevők így juthattak el Marosvásárhelyre, ahol meglátogatták az állatkertet, a fiatalabb résztvevők felfedezhették és megismerhették a különböző állatokat. Legnagyobb sikere természetesen az állatok királyának, a hatalmas sörényű hím oroszlánnak volt. A sort egy Gyergyószárhegy–Borszék útvonallal folytatták. Ennek során a résztvevők megtekinthették a Lázár kastélyt, megismerhették történelmét végezetül sétálhattak Borszék utcáin.

A sáromberkei halásznapra a Maros megyei szervezet hívta meg a székelykeresztúri sérülteket. Ezt követte a Homoródfürdő–Tunsádfürdő–Szent Anna-tó körút. A résztvevők sétálgattak a Csukás és Szent Anna-tó partján, a bátrabbak csónakázhattak, és ügyességüket is próbára tehették egy ott szervezett horgásznapon, melyre a csíkszeredai csoporttól kaptak meghívást.

A sérültek megjárták a hazai utak királyait is, a Transzfogarast és a Transzalpinát. Hatalmas élmény volt számukra, nem győztek csodálkozni a hegyek, völgyek és kanyargós utak szépségén.

A Déva–Vajdahunyad körút alkalmával meglátogatták a magasban elhelyezkedő Déva várát, meglátogatták a nevezetes Szent Ferenc templomot és a főtér csodálatos szökőkútját, az „ugró vizet”, ahogy a csoport egyik fiatal tagja elnevezte. Alkalmuk nyílt megismerni Vajdahunyad szép várát is, megjárták a kínzókamrát, a lovagtermet, megtekintették a kiállított régi fegyvereket, körbejárták a ránccal lefedett, mély kutat, próbálták megfejteni a török írást, amelynek jelentése: „Vizetek van, de szívetek nincs”.

Ezeket a kirándulásokat a napokban megtetőzik még egy marosvásárhelyi úttal, amelynek célja a mozgáskorlátozottak számára megrendezett Olympikus-kupán való részvétel. A rendezvényt könyvbemutató, szüreti bál és a Kultúrpalotában fellépő magyarországi ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport teszi színesebbé. A napot díszvacsora zárja majd.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét