Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Tizenkilenc éves a Kékiringó Tizenkilenc éves a Kékiringó

Dávid Anna Júlia | 2016.12.18. [18:48] | Utolsó módosítás: 2016.12.18. [20:06]

Telt házas előadassál ünnepelte születésnapját a Kékiringó Néptánccsoport szombaton a székelyudvarhelyi volt Stúdió mozi nagytermében. Nyolcvan táncos több mint két órán át ropta a különböző néptáncokat. A csoport elbúcsúztatta végzőseit, majd az ünnepi rendezvényt követően táncházzal folytatták a születésnapi mulatságot.

Kekiringo 19 eves (BA)-8_bÓrákon át ropták. Egymást követték a fergeteges táncok a színpadon

Szabó Attila, a Más Rádió főszerkesztője köszöntötte a táncosokat és vendégeket, majd az első szoknyaperdülések után néhány adatot is megosztott a tánccsoport történetéről. A jelenlévők megtudhatták, hogy évente több mint harminc előadást tart a Kékiringó, így megalakulása óta hétszáz fellépése volt. A néptánccsoport már kinevelt mintegy ötszáz táncos gyermeket, ők Udvarhelyszék számos településéről a mai napig bejárnak a próbákra. Áttáncolták Magyarországot, de felléptek Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Görögországban is.

Kekiringo 19 eves (BA)-5_b

Az est folyamán a több mint nyolcvan táncos kilenc táncot mutatott be. Az érdeklődők láthattak széki, mezőségi, mezőmadarasi, vajdaszentiványi, udvarhelyszéki táncokat, egy játékosabb felcsíkit, a végzősöké pedig egy szatmári tánc volt. A talpalávalót Forró István és a Kedves zenekar húzta.

Kekiringo 19 eves (BA)-14_b

Az esemény alkalmával elbúcsúztatták a néptánccsoport végzőseit is, akik jövőre egyetemre mennek. Szabó Attila látszatbúcsúnak nevezte ezt, hiszen fellépéseikre, rendezvényeikre ezután is visszavárja a végzősöket a néptánccsoport.

Kekiringo 19 eves (BA)-13_b

Az előtérben egy kisebb fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a néptánccsoport múltjáról. Az ünnepi műsort követően táncházzal folytatta az estet a Kékiringó a Móra Ferenc Általános Iskola dísztermében.

Kekiringo 19 eves (BA)-4_b

Both Aranka, a néptánccsoport vezetője lapunknak elmondta, számára nemcsak a csoport születésnapja, hanem minden alkalom különleges és ünnepi. Azt gondolja, ha egy kívülálló számára egyformának is tűnik egy-egy fellépés, számukra mindig van valami új, ami mássá, egyedivé teszi ezeket az alkalmakat. Sajnálja ugyan, hogy nem a Művelődési Házban tudták megrendezni az estet, ahol többen elfértek volna, de összességében nagyon jól sikerült – értékelte a születésnapi rendezvényt.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét