Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Terhesgondozás – nem pénz kérdése

Péter Beáta | 2017.01.04. [11:35] | Utolsó módosítás: 2017.01.04. [13:13]

Noha néhány évvel ezelőtt számos olyan eset előfordult a vidéki kismamák körében, hogy többen a várandóságuk ideje alatt csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem voltak orvosi vizsgálaton, az utóbbi években – bár előfordul – egyre kevesebb ilyennel találkoznak a házi- és szakorvosok.

kismama vn 002_bTermészetes folyamat, de odafigyelést igényel

A csíkszéki vidéki háziorvosokat megkérdezve, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vidéki kismamák is a várandóságuk ideje alatti vizsgálatok elvégzésére. A háziorvosi rendelőbe rendszeresen járnak vizsgálatra, és legtöbben a szakorvost is felkeresik. Antal Erzsébet, csíkszentdomokosi háziorvos elmondta, a községbeli kismamák rendszeresen járnak ellenőrzésre mind a háziorvoshoz, mind a szakorvoshoz, esetleg a roma közösségekben fordulnak elő olyan esetek, hogy nem látja orvos a kismamát a várandóság alatt, csak amikor beindul a szülés fordulnak egészségügyi szakemberhez.

„Az utóbbi két évben nem fordult elő nálunk ilyen eset, hogy ne látta volna orvos a kismamát szülés előtt. Ide biztos, hogy eljönnek, és még a szakorvost is felkeresik. Ez a jó kapcsolat már régen megvan, és úgy látszik, ezen a téren ők is figyelnek”– ezt már Vitos Erika szépvízi háziorvos osztotta meg velünk.

Nem gyakori, de van olyan kismama is, aki a várandósága ötödik-hatodik hónapjában keresi fel először a családorvost – számolt be tapasztalatairól Tompos Zoltán csíkrákosi háziorvos. „A legtöbbjük eljár, a háziorvoshoz és a szakorvoshoz is. Van, aki azért jön, hogy a terhesség alatti szükséges két vizsgálatra küldőpapírt kérjen, mert ha nincs biztosítása, azáltal, hogy a háziorvostól megkapja az igazolást, hogy terhes kismama, bekerülhet a rendszerbe mint biztosított. És szerencsére ezt sokan ki is használják. Nőgyógyászati magánrendelőben a vizsgálat pénzbe kerül, és vannak kismamák, akik nem tudják kifizetni a vizsgálatért kért összeget. Ezért a kórházi, ingyenes rendelésekre általában elmennek a terhesség elején, és még egyszer szülés előtt egy hónappal.”

Hompoth György, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa rámutatott, nem az a meghatározó, hogy egy várandós kismama vidéki vagy városi környezetben él, hanem inkább a szociálisan hátrányos helyzetűek nem járnak el vizsgálatra, terhesgondozásra, de még a háziorvoshoz sem. „Sok olyan van, aki elmegy a családorvoshoz, de szakorvoshoz már nem, ilyenekkel manapság is találkozunk. Vidéki kismamák esetében gyakoribb talán, de inkább a hátrányos szociális helyzet hordozza. Pedig a szakorvosi vizsgálathoz is minden várandós hozzáférhet, hisz a terhesgondozás minden kismamának ingyenes.” Elmondta, akármilyen hátrányos a szociális helyzet, a vizsgálatok nagy részét – az ultrahangvizsgálatot, a rizikófaktor-felmérést – el lehet végezni a kórház járóbeteg-rendelőjében. Az első lépés, hogy a várandós elmegy a háziorvoshoz, ő szakorvoshoz küldi, és miután a terhesség igazolva van, elkezdődik a terhesgondozási folyamat.

„A kórház járóbeteg-rendelőjében az összes vizsgálat ingyenes, és bárki, aki küldőpapírral érkezik, jelentkezhet függetlenül attól, hogy van-e egészségügyi biztosítása vagy sem, mert ezek a vizsgálatok az alapcsomagban benne vannak. Általában laborvizsgálatokat kell végezni, amit a családorvos szokott javasolni, ezek az egészségi állapot felmérésére szolgálnak, fontosak az ultrahangvizsgálatok a tizenkettedik és a tizennyolcadik hétben. De utána is, a baba fejlődése szempontjából lényeges vizsgálatokat el szoktuk végezni. Havonta, kéthavonta egy-egy ultrahangvizsgálat is szükséges” – sorolta.

Úgy véli, hogy a sokféle fórum, klub, egyesület mindenképp hasznos lehet, mert a várandósok és édesanyák megbeszélik a tapasztalataikat, viszont kevésbé tudnak segíteni, illetve befolyásolni azokat a kismamákat, akik nem járnak vizsgálatokra, mert ők ezeken az összejöveteleken, csoportokban sem vesznek részt. A média segíthet felhívni a figyelmet a vizsgálatok fontosságára, és a családorvosoknak is szerepe lehet ebben, de elsősorban mindenki saját magára kell vigyázzon. Mert ha egy terhes kismama még a családorvoshoz sem megy el, akkor szakorvoshoz sem fog. Kényszeríteni pedig senkit nem lehet.

„Régebb másképp volt. Most mindenki egyénileg határozza meg, hogy elmegy-e vagy sem. Tudjuk, hogy terhesség alatt problémák is történhetnek, néha veszélyesek is. Elsősorban az a lényeges, hogy a várandós tudja, fontos, hogy nyilvántartásban legyen, hogyha valamilyen kóros állapot fellép, akkor az megfelelő módon legyen kezelve. Az, hogy valaki hátrányos helyzetű, és hogy nincs pénze, nem magyarázat arra, hogy nem jár vizsgálatokra.”

Segítenek a klubok

A különböző női klubok, egyesületek által szervezett tematikus előadások is nagyban segítenek a jövendőbeli édesanyáknak tájékozódni, és felhívni a figyelmet a szülés előtti időszak fontos teendőire. A Szépvízi Nők Klubjának alapítója, Szakács Adél elmondta, a klubbeli tapasztalataik alapján, a kismamák elvégzik a kötelező vizsgálatokat, a szülésfelkészítő alkalmak iránt viszont kevésbé érdeklődnek. „Én többeknek ajánlottam a szülésfelkészítőt, mentek is ismerőseim, komaasszonyaim a faluból, de például amikor én jártam, a legtöbb résztvevő a városból volt. A Csíki Anyák Egyesülete által szervezett szülészetlátogatásokon is – amelyet több alkalommal vezettem én is – ritkán láttam vidéki kismamát. Valahogy a városiak nyitottabbak az ilyesmire. Vidéken is eljutnak az újságon, interneten keresztül ezeknek a látogatásoknak vagy felkészítőknek a lehetőségei a kismamákhoz. Amikor a második gyerekünket vártuk, és elmentem szülésfelkészítőre, többen is kérdezték a faluból, hogy ha már egyet szültem, mit keresek ott. Mert megszokták, hogy a nagymamáik is szültek hat-hét gyereket, és minden természetes volt, és ezt várják el ugyanúgy a mostani anyukáktól is. De természetesen vannak kivételek.”


A Csíki Anyák Egyesülete Facebook-csoportjának közel 2550 tagja között szép számmal található vidéki anyuka is. „Körülbelül negyven százaléka faluról van, akikhez eljutnak a megosztott – terhességgondozással, gyerekneveléssel kapcsolatos – információk. Terveink között szerepel, hogy időszakosan találkozókat szervezzünk egy-egy faluban az édesanyákkal. Nyilván, nem akarunk mi »igét hirdetni«, hogy hogyan neveljék a gyerekeiket, tudjuk, hogy sok helyen még mindig a hagyományos gyerekgondozás van, a nagyszülők, a rokonság közbenjárásával nőnek fel a gyerekek, de a találkozásokkor történő tapasztalatcserék mindenképp hasznosak lehetnek” – véli Tiboldi Bea, az egyesület elnöke.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
ejnye-benyje
2017.01.05., csütörtök [13:54]
Egyetértek teljes mértékben! Nem elijesztgetni kell a kismamákat, hanem bátoritani, felvilágositani a megelőzésről, magzat fejlődéséről, ártalmakról, korszülöttségről (sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mikortól beszélünk koraszülöttségről). Ugyanakkor tiszteletben kell tartani mindenki döntését, de nyiltan kell beszélni ezekről a témákról.
6.
agnesagneske
2017.01.04., szerda [23:49]
Ott a pont. Az a gond, hogy meg egy megyeszekhelyen is alig gyul ossze 12 ember egy varandos csoportra...sokan meg mindig ott tartanak, hogy "nem kell foglalkozni" no a magzat magatol. Szules utan meg tenyleg jonnek az eloiteletek...hiedelmek...tapszer...ne kapasd fel a gyermeket...nincs eleg tejed...kis mellbol.nem lehet szoptatni...es tarsai. Szoval nem csak a videkkel van a baj de varossal is. Ezeket a nagy falakat kellene ledonteni es beszelni nyiltan a kerdesekrol, felmerulo nehezsegekrol.

Sajnos a csaladokban tabu a szex...a fogamzas(gatlas)...a varandossag (tul sok a tabu).,ezeknek a kineveleset meg tinikorban sot meg kisebb korban kellene elkezdeni.

Nekem a szivem csucske a nemi neveles...iskolakban kellene kwzdemenyezni...de ugye egy fecske nem csinal tavaszt.
5.
ejnye-benyje
2017.01.04., szerda [23:28]
Először is a vidéki kismamákat, anyukákat hagyják nyugalomban élni a saját hitük szerint, hagyományokat követve megszokott menetrend szerint. Ezt a nyugalmat kár felboritani.
Régen nem volt ultrahang, vizsgálatok és több stressz, mégis több gyermek született épségben.
Másodsorban, ha eredményt akarnak elérni, akkor tájékoztassák a kismamákat ,hogy mit jelent a RH rizikó faktor, down szűrés is csak a statisztikát mutatja meg, de biztonságot nem nyújt, csak a további idegeskedést növeli. Továbbá tájékoztatni illene, hogy milyen veszélyekkel jár a toxoplazmózis, terhességi cukorbetegség, trombozis, influenza, magas vérnyomás, toxémia (terhességi mérgezés),.Hogy ezek milyen veszélyekkel járnak. Nem úton terjedő betegségek gonorrea,herpesz és még egyéb gombák...Ezeket kicsi füzetecskébe ki kellene tenni a nőgyógyászati rendelők várótermében, szülészeti osztály folyosóján és osztani falvak kapujába. Igy akkor a vidéki kismama is világosabb képet kapna, hogy miért is olyan fontos menni havi vizsgálatokra.
Harmadszor arról sem árt tájékoztatni a kedves kismamákat, hogyan kell szoptatni, de már jóval a szülés előtt, nem utolsó percben lehordani, hogy,, maga szoptasson,, nincs elég teje,, alszik a baba,, nem nő a baba,,percenkénti méricskélés után.
Negyedszer, az sem volna rossz ötlet, hogy minden ultrahang vizsgálat alkalmával vigyen a kismama füzetecskért, hogy hol tart a magzat fejlődésében 3o naposan, 5o naposan, 5 hónaposan, milyen magkezdemények fejlődtek ki. Igy már minden izgalmasabb lenne. Nem azon idegeskedni, hogy mit lát az orvos, miért kell pénzt leadni és még sorolhatnám. Legyenek informálva, legyen hangulatosabb, vidámabb minden várakozás, vizsgálat, párbeszéd páciens és orvos között. Ha nincs idő beszélgetni, mert sokan vannak a váróban, akkor azért lennének jók azok a reklám füzetek.

Ha már mindezek megvannak és ha véletlenül rossz hirt kap az anyuka,akkor mi a teendő?Ezekre már nem gondolt senki? Érdemes volna elbeszélgetni, megelőzni az esetleges abortuszt is.

Erről mi lenne a véleménye a népnek, a doktor úrnak és a sokak által kedvelt CSAE elnökének?
4.
234
2017.01.04., szerda [17:43]
Elég sok nem vidékinek a szülei, nagyszülei vidékiek:-) Ha nagyihoz lehet menni,nem mellékesen jó levegőre, rögtön nagy előny a vidék. :-) Amúgy a magánrendelők váróiban legalább annyi vidéki, mint nem vidéki...szóval, mindenki hozzafér a terhesgondozáshoz jó pézért, és a vidéki is pont úgy kifizeti a nem olcsó vizsgálati díjat. Mert kicsivel több időt szánnak rá, mint az ingyenes vizsgálatoknál, és komolyabb felszereléssel el van látva egy magánrendelő, mint a kórházi járóbeteg rendelő. De erről az apróságól nyilván nem esik szó a cikkben.
3.
agnesagneske
2017.01.04., szerda [17:32]
Pedig a szakorvosi vizsgálathoz is minden várandós hozzáférhet, hisz a terhesgondozás minden kismamának ingyenes.”

Ez igazan lenyeges megallapitas...kar hogy szinte koze nincs a valosaghoz. A csaladorvosi ellatas ingyenes. Es lehet hogy a szakorvosi ellatas is ingyenes...csak epp nem hozzaferheto. Mit ertek ez alatt? A polira menni kuldopapirral altalaban egyet jelent egy napi varakozassal...megalazassal (ahogy beszelnek az aszisztensnok) ... Burokraciaval (hany papir kell egy ingyenes ellatashoz? :S )...lokdosodessel a folyoson a "szocialisan hatranyosakkal- akik ugye adot se fizetnek...de ilyenkor koszonik "jogosultak" a biztositasra. En egSzer voltam, koszonom...inkabb kisporolom a maganorvosom cseppet sem olcso maganrendeleset (200 ron).
Ja es hogy kuldopapirral ingyenesek a laborvizsgalatok? Ja...ha felkelsz hajnalban es a szuksegesnel legalabb egy honappal korabban kiallod a sorodat...ahol szinten lokdosodes...anyazas...akkor veszel egy mely levegot...es inkabb elmessz...megcsinaltatod ezt is sajat zsebbol mert nem akarsz beallni a "sorba".

Az rh osszeferhetetlensegre meg meg kuldot se ad a csaladorvos..."nincs a rendszerben a lehetseges opciok kozott" mintha nem lenne legalabb annyira fontos mint a tobbi labor terhesseg idejen.

Roman egeszsegugy en igy szeretlek.
2.
Ravaszróka
2017.01.04., szerda [16:57]
S természetesen az sem ,,aljanépség", aki nem orvos, tanár, mérnök, ügyvéd. :) Csak példa volt.
1.
Ravaszróka
2017.01.04., szerda [16:38]
Én rosszul vagyok, amikor a vidékieket valami elmaradott, alsóbbrendű, középkori népségnek állítják be. :)))
Sokan költöznek városról vidékre, mert nem csillagászati árakon árulnak egy-egy szép házat, csend van, nyugalom és jó levegő.
Vidéken is van értelmiségi. Egyetemet végzett orvos, tanár, mérnök, ügyvéd, stb.
Nem csak az ,,aljanépség". ;)
Hozzászólások7