Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Aranysarkantyúért versenyez a tusnádfürdői táncos

Székelyhon | 2017.01.12. [11:55] | Utolsó módosítás: 2017.01.12. [11:55]

A tusnádfürdői Melles Endre táncos is fellép a hétvégi, immár 23. alkalommal megszervezett Országos Szólótáncfesztivál döntőjén, Békéscsabán. Az elődöntőt decemberben rendezték, ahonnan 33-an jutottak a döntőbe.

endre legenyes_bMelles Endre több versenyen vett részt. Forrás: Melles MáriaMelles Endre szabadon választott tánca: őrkői öreges cigányos és rományos; a kötelező táncok: nyugati palóc verbunk, sűrű és ritka tempó. Melles Endre jelenleg a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője. Ezen a szólótáncfesztiválon egyedüli erdélyi versenyző, így nem csak szülővárosát, Tusnádfürdőt és a Háromszék Táncegyüttest képviseli, hanem egész Székelyföldet, Erdélyt.

Az Országos Szólótáncfesztivál a néptáncmozgalom szólistáinak kétévente ismétlődő, az egész Kárpát-medencére kiterjedő rangos eseménye, amely 1974-ben jött létre Magyarországon, Vásárhelyi László koreográfus kezdeményezésére. A szervezők közleménye szerint olyan fórum a néptáncosok számára, ahol a „táncos anyanyelv” legjobb ismerői bemutathatják tudásukat, ahol megmérkőzhetnek egymással a legjobbakat jutalmazó „aranysarkantyús”, nőknél „aranygyöngyös” táncos, megtisztelő és szakmai rangot jelentő címért.

A fesztivál versenyjellegű, kötelező és szabadon választott táncanyaggal, amely felöleli a teljes magyar táncdialektust, azaz a határon túl élő magyarokét is. A versenyzők által szabadon választott táncokban a hazai nemzetiségi táncokon kívül megjelennek a szlovák, lengyel, román, szerb-horvát néptáncanyag elemei is.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
szkitata
2017.01.12., csütörtök [14:44]
Sok sikert kívánunk !
Hozzászólások1