Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

A rákhoz vezető konfliktusokról, lelki traumákról

Szucher Ervin | 2017.01.05. [14:04]

Nem csak genetikai úton, a dohányzás vagy a helytelen táplálkozás miatt állhat elő a rákos megbetegedés. Egy hosszan tartó munkahelyi konfliktus, egy fel nem dolgozott szerelmi csalódás vagy a gyermektelenség is karcinogén faktornak számíthat.

megbocsatas_bFontos a megbocsátás, elengedés – a lelki problémák sejtszinten is kifejtik hatásukat. Illusztráció

A fizikai gondok a lelkiekben keresendők – ezt már nagyon régen megállapították a szakemberek, orvosok, pszichológusok és nem csak. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a lelki traumák, a depresszió, a konfliktusok, illetve a stressz komoly szerepet játszhat a rák kialakulásában. Mint ismeretes, környezetünkben, életmódunkkal összefüggően rengeteg olyan kockázati tényező lelhető fel, amely – bár különböző hatásmechanizmusok révén – sejtszinten hat, a DNS-ben genetikai mutációk létrejöttét eredményezi.

„Ha tartósan jelen vannak ezek a karcinogén faktoroknak nevezett tényezők, a sejtek degenerálódnak, rákosan elfajulnak, ellenőrizetlen, lavinaszerű, felgyorsult osztódásba kezdenek, és mivel a lerövidült mitózis miatt a sejt hibakijavító rendszerének nincs ideje ezen mutációk reparálására, így ezek átadódnak az újonnan létrejövő sejteknek. Ezzel már el is indult a rákos folyamat, amely daganattípusonként eltérő sebességgel megy végbe, de rövidebb vagy hosszabb idő múlva diagnosztizálhatóvá válik a tumor” – mondja dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön élő alternatív rákterapeuta. Az orvos szerint a kockázati faktorok egyik legfontosabbika a lelki tényező. Arra figyelmeztet, hogy a lelki megrázkódtatások, traumák, a hosszantartó stressz, legyen az családi, párkapcsolati, munkahelyi vagy bármilyen természetű, kihatással van sejtszinten is szervezetünkre, és ugyanúgy előidézheti a genetikai mutációkat, mint bármilyen vegyi, biológiai vagy fizikai kockázati tényező. A pszichológusok nem véletlenül tartják fontosnak az elengedést, a megbocsátást, a konfliktusok lezárását.

Kerestély megítélésében sem véletlen, hogy sokan vélik úgy, hogy a krónikus betegségek kiindulópontja az agyban van, lelki folyamataink kihatnak testünk működésére. Lelki sérüléseink pedig testünk megbetegedéséhez vezetnek. „Az »ép testben ép lélek« elmélet fordítottja is igaz. Nagyon fontos, hogy tudjuk feldolgozni lelki problémáinkat, ne cipeljük magunkkal őket, mert megroskadunk alattuk. Oldjuk meg konfliktusainkat, és éljünk optimistán, gondolkozzunk pozitívan, vigyázzunk lelki egyensúlyunkra” – tanácsolja.

Egy másik, talán még kevésbé ismert veszélyforrás a nőknél a gyermektelenség és a szoptatás hiánya. „Kutatások bizonyítják, hogy a rákos nők átlagosan két hónappal rövidebb ideig szoptattak, mint az egészségesek, akiknél az egy éven át tartó emlőből való táplálás a szakemberek szerint 4,3 százalékkal csökkenti a rák kockázatát. A mellrákban való megbetegedés kockázatát másféltől négy százalékig növeli a gyermektelenség. Mindezek hormonális hatásokkal magyarázhatók” – mutat rá a rákterapeuta.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
3.
demokrata
2017.01.12., csütörtök [16:03]
-Na de jó! - csapta össze kezeit Marika, a szomszédasszony. -Holnaptól csak semmi stressz, nem izgulunk a fűtésszámla miatt, a gyerekek különórái is majd csak kifizetődnek és édesanyámnak mellé is kerül egy gondozó. Nyugalom és pozitív gondolkodás kell ide. Így biztos nem lesz mellrákom, merthát sajnos két hét után elapadt a tejem. -így gondolkozott Marika miközben elszívott egy szál cigit, hogy tényleg megnyugodjon és eldöntötte, hogy ebédre valami jó zsíros húst csinál pityókával. A zöldségre úgyis húzzák az orrukat a fiúk.
2.
NWO
2017.01.05., csütörtök [15:28]
Ez tuti hogy igaz, de az orvosok még mindig magasból tesznek rá... Pedig segíthetné a terápia sikerességét.
1.
bizony, bizony
2017.01.05., csütörtök [14:58]
Igaza van, csakhogy a székelyek jelentős hányada nehezen fogadja el az ilyen tényezők létezését. Már mindjárt kuruzsolókat emleget.
Hozzászólások3