HÍRDETÉS
Székelyhon.ro
2016. május 30., hétfő; Ma Janka, Zsanett napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Látogatás a recski haláltáborban

2005. 09. 07., szerda

A Rákóczi Szövetség az idén nyáron is megszervezte a már hagyományossá vált Kárpát-medencei történelemtanárok találkozóját. A pannonhalmi apátság felújítási munkálatai miatt ezúttal a találkozó helyszíne Mátrafüred volt, így sor kerülhetett a közelben levő recski tábor meglátogatására. A történészeket a recski művelődési ház vezetője, Hugyecz János fogadta, aki rövid előadásban ismertette a recski haláltábor történetét. Az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) az ötvenes évek elején mintegy harminc internálótábort működtetett, általában a nagy állami építkezések mellett, ahol a letartóztatottaknak kényszermunkát kellett végezniük. Közöttük a recski tábor volt a legkegyetlenebb: a kőfejtőben dolgoztatott rabokat éheztették, ütlegelték, végsőkig kizsigerelték, a parancsnokok és az őrök szabadjára engedték szadista hajlamaikat.

A recski tábort a Mátra-hegység e térségében, az ÁVH 1950 nyarán hozta létre. A mintegy1500 kényszermunkás a magyar társadalom minden rétegét képviselte. Volt közöttük munkás, értelmiségi (Faludy György), a hadsereg tagja, korábbi földbirtokos, politikus. Közülük senkit sem állítottak bíróság elé, el nem ítélték őket.

A politikai okokból fogva tartott kényszermunkások maguk építették fel a kényszermunkatábort, kerítették be magukat többszörös szögesdrótkerítéssel. A tábor kerítésén belüli erdő fáiból építették meg primitív barakkjaikat, a tábort körülvevő őrtornyokat. Az andezitbányában kézi szerszámokkal sziklát fejtettek, követ törtek az útépítésekhez. Naponta 12- 14 órát dolgoztak. Szinte valamennyien éheztek, minden szájba vehetőt, amit az erdőben találtak, megettek: gombát, zöldhajtásokat, gyökereket, bogyókat, sőt gyíkot és csigát is. Számosan éhen haltak, az andezitbányában balesetben vesztették életüket, s volt, akit az őrök agyonlőttek. Senki sem tudja pontosan, hogy a halottakat hol temették el. A tábort három esztendeig tartó fennállása alatt hermetikusan elzárták a külvilágtól.

Akik túlélték a megpróbáltatásokat, 1953 nyarán és őszén szabadultak. A tábort Nagy Imre miniszterelnök számolta fel. A foglyokat viszont arra kötelezték, hogy kötelezvényt írjanak alá, mely szerint a kényszermunkatáborról, ottani megpróbáltatásaikról soha szót nem ejtenek. Szabadulásuk után vagy rendőri felügyelet alá kerültek, vagy több évre börtönbe zárták őket. Az utóbbiak nagy része csak az 1956-os forradalom során szabadult. Az egykori munkatábort feloszlása után néhány esztendővel lebontották, a barakkok helyét befásították, hogy nyoma se maradjon. A kommunista rezsim alatt a magyar hatóságok mindvégig állították, hogy a recski kényszermunkatábor sosem létezett.


A kényszermunkatábor túlélői 1988-ban megalapították a Recski Szövetséget. Az itt töltött évek emlékének megőrzésére emlékművet állítottak, amelyet 1991 őszén Antall József miniszterelnök avatott fel. A történelemtanárok is elhelyeztek itt egy koszorút. 1996-ban Göncz Árpád köztársasági elnök átadta a tábor helyén létrehozott emlékparkot. Az emlékparkban az erdőtől újra visszafoglalt eredeti területen a volt rabok visszaemlékezései alapján kirakták a tábor épületeinek alapjait, útjait. Felépült egy valósághű barakk is, melyben kiállítás található az összegyűjtött emlékekből. Az emlékpark, mely a falu központjától mintegy 6 km-re található, autóval jól megközelíthető, az útirányt végig táblák jelzik. A park bejáratánál az egykori őrtorony mása fogadja a látogatót. Hugyecz János elmondta, hogy az állam egy fillérrel sem támogatja az emlékhely fenntartását, további bővítését. A recski önkormányzat szűkös költségvetése pedig nem engedi meg egy látványosabb – ha szabad így fogalmazni – emlékpark kialakítását.

Kápolnási Zsolt


IDŐJÁRÁS

 • Csíkszereda

  MOST
  Enyhe vihar
  15 °C
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Székelyudvarhely

  MOST
  Záporeső
  16.5 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  30 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  21 °C
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Gyergyószentmiklós

  MOST
  Záporeső
  15 °C
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
 • Sepsiszentgyörgy

  MOST
  Zivatar
  16 °C
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5039 RON
1 USD 4.0452 RON
1 GBP 5.9021 RON
1 CHF 4.0743 RON
100 HUF 1.4335 RON
1 XAU 156.7753 RON