Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Teljes kép a Székely Hadosztály parancsnokáról Teljes kép a Székely Hadosztály parancsnokáról

Veres Réka | 2017.01.03. [18:05]

A huszadik századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja, Kratochvil Károly altábornagy emléke előtt tiszteleg szerdától a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum. A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című tárlat nemcsak a magyar hadtörténelem példamutató alakjáról, hanem a fennsíkon harcolt hazafikról is szól. A kiállításon az eredeti Vasszékely-szobor egyetlen megmaradt darabja is látható lesz.

vandorkiallitas sajtaj-pa-4_bSajtótájékoztatón ismertették a szervezők a kiállítást

A Székely Hadosztály vezetőjeként változó világban, egy rendkívül kritikus időszakban, az első világháborúban kellett helyt állnia Kratochvil Károlynak. Ma is méltó példaként említhető, a cselekvőképes hazafi mintaképe volt – mondta Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökhelyettese arról, hogy miért indították el tavaly, az altábornagy halálának hetvenedik évfordulója alkalmából a Kratochvil-emlékévet. Elmondta, a kezdeményezéssel egyben tetszhalotti állapotából akarták felébreszteni Kratochvil Károly emlékét, hiszen az elmúlt fél évszázad alatt feledésbe merült személye. Fráter szerint Kratochvil nem ideológiákért, hanem a szülőföld megmentéséért harcolt.

vandorkiallitas sajtaj-pa-5_bKészül a Doberdó hőseiről szóló kiállítás. Udvarhelyen január 17-éig tekinthető meg

A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítás teljes képet mutat be a Székely Hadosztály híres parancsnokáról, általa pedig az első világháborús időszakról – magyarázta Kovács Vilmos ezredes, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója. Kratochvil élete során számtalan településen járt, Kovács Vilmos szerint az altábornagy személyiségének és szerteágazó kapcsolatainak köszönhető, hogy sok partnere lett a tavaly júniusban Budapestről elindított vándorkiállításnak, melynek hetedik, egyben utolsó előtti állomása Székelyudvarhely.

vandorkiallitas sajtaj-pa-6_b

Helyi történetekkel is kiegészül a tárlat

Minden helyszínen, így Székelyudvarhelyen is más formában tekinthetik meg az érdeklődők a híres altábornagy szemszögéből bemutatott időszakot. Závodi Szilvia, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója elmondta, pop-up falak segítségével interaktív módon ismerhetők meg a főbb történések, és ezek által végigkövethető Kratochvil élete. A kiállítás azonban nemcsak róla szól, hanem azokról a katonákról is, akikkel együtt harcolt, így a tárlat egy része néhány katona életrajzát is bemutatja. Miklós Zoltántól, a Haáz Rezső Múzeum igazgatójától ugyanakkor megtudtuk, hogy a kiállítás helyi történetekkel is kiegészül, hiszen a múzeumépület egykori lakói, a Haberstumpf fiúk is elmentek az első világháborúba harcolni, közülük ketten életüket vesztették, ám egyikük komoly pályafutást ért el katonai pályán – erről szól egy rövid része a tárlatnak.

vandorkiallitas sajtaj-pa-7_b

Emellett az eredeti Vasszékely-szobor egyetlen megmaradt darabját és más első világháborús tárgyakat is megtekinthetnek a látogatók, továbbá egy Kratochvil által elhelyezett emlékgúla rekonstrukcióját is. Kovács Vilmos ezredes szerint ennek elhelyezését még 1916-ban elhatározta Kratochvil, mivel a harcok lejárta után emléket akart állítani a hős katonáknak és az elesett bajtársaknak. Az ezredes elmondta, nem tudni hasonló emlékművekről magyar frontvonalakon.

vandorkiallitas sajtaj-pa-9_b

A Haáz Rezső Múzeum, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet együttműködésében létrejött tárlat ünnepélyes megnyitója szerdán 18 órakor lesz a Haberstumpf-villában. Jelen lesz Vargha Tamás, a magyar Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, valamint Szász Jenő, az NSKI elnöke is. A kiállítás január 17-éig látogatható, azután Sepsiszentgyörgyre költözik át.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
nocsak
2017.01.10., kedd [09:29]
Példás és dicséretes a kiállitás .Mintaszerű! A lelkesedés is! Kétségtelen , hogy aki intenziven foglalkozik egy személyiséggel kötődni kezd hozzá. Ezzel semmi probléma !
DE a hajdani hadvezetés abszurditását, vezérkarának bunkóságát , politikusainak bűnös pancserságát semmi se menti.
3.
Töprengő
2017.01.08., vasárnap [00:40]
Ady Endre: Négy-öt magyar összehajol

Itt valahol, ott valahol
Esett, szép, szomorú fejekkel
Négy-öt magyar összehajol
S kicsordul gúnyos fájdalmukból
Egy ifjú-ősi könny, magyar könny:
Miért is?
És utána, mint a zápor
Jön a többi könny:
Miért is, miért is, miért is?
.......
És csöpög a könny:
Miért is, miért is, miért is?
,,,,,,
Esett, szép, szomorú fejekkel
Négy-öt magyar összehajol.
Miért is, miért is, miért is?
2.
Töprengő
2017.01.08., vasárnap [00:00]
Gyakran töprengek és nem értem: mért?
Miért harcoltak és miért halt hősi-halált olyan sok székely a két világháborúban ?
Miért a székely megyékben a legalacsonyabb az átlagfizetés ?
Miért nem keresik a megoldásokat az adottságok értékesítésére, hasztalanságok helyett?
Ady: "miért is, miért is.miért is"???
1.
Balek
2017.01.03., kedd [21:16]
A magyar nép ismét híres lesz! Jó kezekbe került!
Hozzászólások4