Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Elnézőbbek a szállón a hajléktalanokkal a nagy hidegben

Dósa Ildikó | 2017.01.10. [13:59]

Telt ház van az udvarhelyi hajléktalanszállón, ahol ennek ellenére mindig szorítanak helyet a rászorulóknak, azonban vannak olyanok, akik nem akarnak alkalmazkodni, így a dermesztő hidegben sem mennek be a menhelyre. Négyüket múlt héten vitte a szállóra a helyi rendőrség, de egy ott töltött éjszaka után nem tértek vissza. Kedd estig narancssárga jelzésű fagyriadó van érvényben térségünkben, így különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok, akik fűtetlen helyen éjszakáznak.

hajlektalanszallo-pa-14_bMost tizenegy állandó lakója van az udvarhelyi hajléktalanszállónak, ők a nagy hideg miatt nemcsak éjszaka, hanem napközben is benn tartózkodnak

Folyamatosan ellenőrzik a helyi rendőrség munkatársai azokat az egyedül, nehéz körülmények között élő székelyudvarhelyieket, akik a polgármesteri hivatal nyilvántartásában szerepelnek, valamint a hajléktalanok által kedvelt helyeket is. Az egyedül élőknél nem feltétlenül a tüzelő hiánya okoz gondot, hanem sok esetben meggyengült egészségi állapotuk, hiszen előfordul, hogy nincs erejük fát vágni, tüzet rakni – tudtuk meg László Szabolcstól, a helyi rendőrség vezetőjétől. Ezért arra kérik a városlakókat, ha tudnak olyanokról, akiknek segítségre van szükségük, értesítsék őket.

Múlt héten egy hajléktalan nőt és három férfit kísértek a szállóra a fagy miatt. Meglehetősen kihűlt állapotban találtak rájuk a város különböző buszmegállóiban, a maguk erejéből nem is lettek volna képesek lejutni a fűtött menhelyre. Tudomásuk van ugyanakkor még egy hajléktalan férfiról, aki a Hunyadi utca tetején szokta meghúzni magát, ám egyelőre nem sikerült nyomára akadniuk. 

Jelenleg tizenegy állandó lakója van az udvarhelyi hajléktalanszállónak, ők a nagy hideg miatt nemcsak éjszaka, hanem napközben is benn tartózkodnak. Kosztolányi Anna, a hajléktalanszállót működtető Albert Schweitzer Alapítvány munkatársa öt-hat olyan emberről tud, aki inkább elviseli a dermesztő hideget, mint hogy alkalmazkodjon a házirendhez. Ők sok esetben kazánházaknál vészelik át a fagyos éjjeleket, néha ismerősöknél melegednek. Ilyen például a tavasztól őszig a farcádi út mellett, egy maga által épített kunyhóban lakó idős nő is, aki nem hajlandó a szállóra menni. A menhelyen a nagy hidegek miatt éjszakára befogadják azokat is, akik nem székelyudvarhelyiek, ugyanakkor elnézőbbek az állapotukat illetően is. „Szerencsére nem hallottam arról, hogy valaki megfagyott volna, kórházba is kihűlés miatt kerültek páran, állapotuk nem életveszélyes” – közölte Kosztolányi Anna.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
szegények!
2017.01.10., kedd [15:42]
Felhívom az illetékesek figyelmét,hogy a református temető külső felében,a tábor negyedi garázsok mögött is van egy hajléktalan.Minden reggel 8-9 óra körül már ott van,aztán bizonyos időre elmegy,majd vissza tér.Többször lehetett már látni,hogy egy sírkő mögött pokróccal takarózva fekszik.Félő,hogy az őket keresők ott nem is keresik és megfagy ebben a kegyetlen hidegben.
Hozzászólások1