Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

„Csúszós” jégpálya-mizéria Székelyudvarhelyen „Csúszós” jégpálya-mizéria Székelyudvarhelyen

Veres Réka | 2016.12.16. [10:07]

Jövő péntekre tervezik az udvarhelyi korcsolyapálya megnyitását, de a csőszőnyeg cseréjére kiírt közbeszerzést megnyert bukaresti cég még nem kezdte el az összeszerelést, az előző pályát építő udvarhelyi szakcég képviselői pedig úgy vélik, még arra is kevés esély van, hogy karácsonyra jégre állhassanak a korcsolyázók. A városháza képviselői szerint a régi csőszőnyeg „kiment a garanciából”, ám az üzemeltetéséért felelős helybéli, hűtéstechnikára szakosodott cég szerint azért ment tönkre, mert nem megfelelően tárolták, és a mezei pockok is megrágták.

jegpalya sajtaj (BA)-3_b

„A kulcsszó, hogy későn indultunk” – kezdte el magyarázni Hajdó Csaba az MPP–EMNP koalíció önkormányzati képviselője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, hogy miért csúszik a székelyudvarhelyi korcsolyapálya megnyitása. Mint elmondta, az önkormányzat ősszel hozta meg a beszerzéshez szükséges tanácshatározatot, és csak november harmadik hetében tudta elindítani a közbeszerzési eljárást egy olyan pálya beszerzésére, amelynek gyártási ideje 45 nap.

„Nagyon nagy segítségre volt szükség, hogy az infrastruktúrát decemberre össze lehessen hozni, ezt a segítséget a Székelyföldi Jégkorong-akadémiától kaptuk meg. Ha ők nem járnak közben és nem segítenek – ne menjünk bele a részletekbe, hogyan –, akkor leghamarabb január végén sikerült volna jeget csinálni Udvarhelyen” – folytatta Hajdó. Hozzátette, leginkább Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong-akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány ügyvezetője és Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke, az akadémia létrehozásának egyik szorgalmazója segített az udvarhelyi önkormányzatnak.

A Székelyföldi Jégkorong-akadémia és a városháza között „szoros együttműködés” lesz az elkövetkezőkben: az akadémia folyamatosan segíteni fogja őket abban, hogy a mobil jégpályából egy komoly, professzionális minőségű hokipályát építsenek és Udvarhelyt visszahelyezzék a hokitérképre. Hajdó hangsúlyozta, a cél egy hosszú távon működő, minőségi, fedett jégpálya elkészítése a következő egy év alatt, amihez az első lépés egy sátortető beszerzése.

jegpalya sajtaj (BA)-2_b

Új csőszőnyeg 120 ezer euróból

Noha a jelenlegi palánk rossz állapotban van, úgy döntöttek, nem vásárolnak újat, hiszen az akadémia jövőre ígért egy felújított használt palánkot. Mivel egyebeket is ígértek, a városvezetés pontosan teljesíteni kívánta az akadémia kéréseit. Nem akartak használt, azonnal elérhető, akár Mikulás-napra is felszerelhető rendszert, mert az szerintük nem biztos, hogy működött volna két-három év múlva, egyébként is újat akartak beszerezni. Hajdó elmondta, hogy miután egyeztettek a Székelyföldi Jégkorong-akadémiával és kérésükre dokumentációt is kaptak a többi székelyföldi önkormányzattól, pont olyan rendszerre hirdették ki a közbeszerzést, amilyen Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson is van. Kérdésünkre kifejtették, nem teljesen új korcsolyapályáról, csak új csőszőnyegről van szó. A közbeszerzésre végül csak egy bukaresti cég jelentkezett, amely csupán a beüzemeltetésért felel, a karbantartásra már más céggel fognak szerződést kötni. A városháza képviselői elmondták, hogy a pályát korábban működtető helyi Eurato Rt. nem jelentkezett a közbeszerzésre, de korábban kaptak árajánlatot tőlük.

„Teljesen más rendszer, olcsóbb is, de hosszú távon nem működtethető” – mondták el az Eurato Rt. ajánlatáról. Az új csőszőnyeget saját forrásból, 120 ezer euróért vásárolta meg a városháza. A tervek szerint jövő pénteken nyitják meg a korcsolyapályát, az időpont még nem biztos, de „gyakorlatilag a kamion már elindult Olaszországból”. „A csíkszeredaiak és a szentgyörgyiek nemcsak segítettek, áldozatot is hoztak, saját dolgaikat csúsztatták, hogy Udvarhelyen ez létrejöjjön” – jelentette ki Hajdó a sajtótájékoztatón.

jegpalya sajtaj (BA)_b

Miért „ment ki a garanciából”?

A székelyudvarhelyi Eurato Rt. vállalat még 2007 decemberében helyezte üzembe az 1800 négyzetméteres mobil jégpályát, az akkori városvezetés megrendelésére. Nyitott, födél nélküli pályát kértek, amelyet csupán szezonálisan szerettek volna működtetni, ezért a technikai megoldásokat is az igényekre szabta az udvarhelyi hűtéstechnikai szakcég: könnyen szerelhető, mozgatható és tárolható részeket használtak fel.

„A palánkkal, jéggyaluval és esti világítással ellátott rendszerre megfelelő tárolási és üzemeltetési körülmények között tízéves működést szavatol a gyártó” – magyarázta megkeresésünkre Bencze Tivadar cégtulajdonos és Ambrus Sándor, a hűtéstechnikai cég munkatársa. Ennek a rendszernek a legfőbb része a hűtőberendezés, illetve a csőszőnyeg. Ám nemcsak működtetésének feltételeit, hanem a szezonon kívüli tárolási feltételeket sem teljesítette a városháza, a napon hagyták, sokszor még össze sem szedték, így nemcsak az UV-sugárzás károsította, hanem a mezei pockok is összerágták a korcsolyapálya legfőbb részét, a csőszőnyeget. Bencze Tivadar szerint már a 2014–2015-ös szezonban is cserére szorultak egyes részei.

„Az akkori számítás szerint a gumiból készült csőszönyeg teljes cseréje drágább lett volna, mint a PE típusú, 16 milliméteres átmérőjű rendszer, amelyet épp azért fejlesztett ki a cég partnere, hogy megoldást kínáljon azoknak, akik mobil jégpályarendszerrel rendelkeznek, és idővel zárt rendszerű pályává építené át. Egy hasonló megoldást alkalmaztak Győrben, ahol a 2015-ben beüzemelt, mobil rendszerű PE-csőszőnyeget idén ősszel bebetonozták, zárt rendszerűvé tették, és künnyűszerkezetű csarnokot építettek föléje” – magyarázta az udvarhelyi szakcég vezetője. Tavaly ők a polgármesteri hivatal kérésére fejlesztési javaslatot dolgoztak ki, amelyben tanácsolták, hogy olyan csőszőnyeggel lássák el a létező rendszert, amely mobil rendszerként, de később bebetonozható, zárt rendszerként is használható lehet. „Mindezt azért, mert a polgármesteri hivatal határozott szándéka az volt, hogy idővel zárt rendszerű és sátorral fedett jégpályát hozzon létre” – részletezték.

korcsolya palya bejarat (BA)-3_bNyáron strand, télen jégpálya. Várni kell még a megnyitásra

Nem a legfontosabb alkatrésszel kezdték

Mivel a meglévő korcsolyapálya telepítője és majdnem egy évtizeden át működtetője is volt az Eurato Rt., ezért nem volt meglepő számukra, hogy a városvezetés tőlük is árajánlatot kért. „A korábbi évben megfogalmazott ajánlat naprakész változatát tettük le, hiszen meg voltunk győződve róla, hogy a létező elképzelés szerint haladnak. Először úgy is látszott, de egy idő után újból a mobil rendszer fontosságát hangsúlyozták” – mondta Ambrus Sándor. Az udvarhelyi céggel – egy másik szakértői vélemény alapján – azt közölték, hogy az általuk bemutatott megoldás nem korszerű, nem minőségi, és ezért egy olyan rendszer beszerzését indítja el a hivatal, amely mintegy ötven százalékkal drágább az udvarhelyi cég által javasoltál. Az Eurato Rt. arra készült, hogy a hivatal által kiválasztott rendszer beszállítására partnerük segítségével ajánlatot tegyen, ám a versenykiírás egyik feltétele az volt, hogy az ajánlattevő kötelezi magát, hogy a csőszőnyeget 30 nap alatt szállítja és üzembe helyezi. „Mi ezt csak 45 napon belül tudtuk volna teljesíteni, ezért nem mentünk el a tárgyalásra, ahol rendszerint szándékosan megvezetik a beruházót, csak a legalacsonyabb árra helyezik a hangsúlyt, és nem a határidőre. Az ajánlatok benyújtásának lejárta után értesültünk róla, hogy létezik egy bukaresti cég, amely a 30 napos határidőre megtette ajánlatát, és ezzel szerződést is kötött a hivatal” – fogalmazott az udvarhelyi szakcég munkatársa.

„Érthetetlen számunkra, hogy a palánk és a jéggyalu helyett miért nem a csőszőnyeg beszerzésével kezdték a beruházást, hiszen ennek megvásárlása, telepítése és beüzemelése a legidőigényesebb. A szőnyeg a hűtőrendszerrel együtt a legfontosabb elemet képezi, ennek hiányában nincs jégfelület” – jegyezte meg. A városháza képviselői nem hallgattak javaslataikra, és irreális kéréseket fogalmaztak meg irányukba. Ők viszont csak akkor tudták volna teljesíteni a megrendelést, ha a városháza elfogadja a 45 napos szállítási és a 60 napos üzembe helyezési határidőt. „Nem voltak hajlandók változtatni, noha a palánkrendszer és a jéggyalu beszerzésekor volt lehetőség a feladatfüzet módosítására” – mondta Ambrus.

korcsolya palya bejarat (BA)_b

„Ha a novemberben kiírt összeget felpótolták volna még 4–5 ezer euróval, akkor a csőszőnyeggel együtt be lehetett volna szerezni egy, a nemzetközi hokiszövetség elvárásainak megfelelő új palánkrendszert is” – mondta Bencze. A városháza nem fogadta el az Eurato Rt. javaslatát. Bencze Tivadar szerint a közbeszerzést „megnyert” bukaresti cég ugyanaz, mint amely a gyergyószentmiklósi pálya modernizálására kiírt közbeszerzést is megnyerte, ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai mobil pályák építését is megkapta.

Arról is kérdeztük az udvarhelyi szakcéget, hogy becslésük szerint mennyi időbe telik egy jégpálya beüzemeltetése. Mint elmondták, a rendszer telepítésétől számítva 8–10 napon belül lehet használható jégréteggel megnyitni a pályát. Ezt az időintervallumot az időjárás befolyásolja leginkább, hiszen nyitott rendszerről van szó – jegyezték meg.

Kevesebbet lehet korcsolyázni
Nemcsak a szezon lesz rövidebb, de a korcsolyapálya nyitvatartására vonatkozó tanácshatározat értelmében egyelőre az órarend is. Délelőtt 10 és 12 között, valamint 17–20 óra között lehet majd korcsolyázni. Remélik, hogy január elsejétől lehet hosszabbítani, ez az újonnan beszerzett jéggyalutól is függ. A belépő gyerekeknek 4, felnőtteknek 8 lej.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
28.
???
2016.12.25., vasárnap [15:28]
Akkor vegzlis mikor lehet korcsolyazni? Vagy mikor nyit?
27.
h.f.
2016.12.19., hétfő [13:25]
[Nem ütötte a mércét]
26.
Ideje utánanézni
2016.12.18., vasárnap [18:17]
Alpári vagy nem,ideje felelősségre vonni a felelőst! Valamelyik civil szervezet perelje már be a Városházát!
25.
Egy keredes?
2016.12.18., vasárnap [11:06]
Egy kerdes: Mit gondolsz a mobil rendszereket az elso osszeszereles utan, szezononkent ossze- es szet kell-e szerelni? Vajon annak, amit most vesznek jovoben lesz-e ilyen koltsege, vagy magatol ossszeszerelodik, aztan szezon vegeztevel leszerelodik? A felfujhatos satorfedes hasonlikeppen milyen uzemeltetesei koltsegeket jelent a varosnak? Legyszives az elvakultsagodbol egy pillanatig felocsudni, es elolvasni figyelmesen a kovetkezot:
,,Egy hasonló megoldást alkalmaztak Győrben, ahol a 2015-ben beüzemelt, mobil rendszerű PE-csőszőnyeget idén ősszel bebetonozták, zárt rendszerűvé tették, és künnyűszerkezetű csarnokot építettek föléje” – magyarázta az udvarhelyi szakcég vezetője. Tavaly ők a polgármesteri hivatal kérésére fejlesztési javaslatot dolgoztak ki, amelyben tanácsolták, hogy olyan csőszőnyeggel lássák el a létező rendszert, amely mobil rendszerként, de később bebetonozható, zárt rendszerként is használható lehet. „Mindezt azért, mert a polgármesteri hivatal határozott szándéka az volt, hogy idővel zárt rendszerű és sátorral fedett jégpályát hozzon létre”
Ekkor lenne az, hogy a szerelesekkel jaro koltsegek nem terhelnek a varos koltsegveteset a korcsolyazni vagyo gyerekek, a mozgasigenyuket kielegito felnottek es a hoki-rajongok is megfelelo korulmenyek kozt tanulhatnak, tanithatnak, generaciok kineveleserol gondolkodhatnak. En oszinten szolva, nem ertem az akademiat, hogy miert mobil rendszert javasoltak hosszutavra is? Eggyetlem magyarazata, hogy Csikba es Szentgyorgyon is ilyet finansziroz meg. De amig Csikban letezik fodott, zartrendszeru jegpalya es Szentgyorgyre allami penzen fodott jegpalyat is magabafoglalo sportbazis epitenek, addig Udvarhelyen sajat erobol kell fejleszteni es olyat, amivel a sportag, es nemcsak, hosszutavu jelenletet es fejlodeset lehet biztositani.A fentieket nem azert irtam, hogy teged eligazitsalak, mert egyszeruen politikai meggondolasbol szolsz hozza altalaban a dolgokhoz, es igen alpari modon a tobbsegeben.
24.
alcedo
2016.12.17., szombat [22:32]
Soha nem működött a hűtőrendszer? Tényleg? Soha? És 9 évig hol korcsolyázott a "nép"? Vigyázzunk azért az erős szavakkal való dobálózásra.
A tárolás minden egyes alkalommal el volt mondva, pl. hogy nem szabad a tűző napon hagyni a csőszőnyeget, mert tönkremegy. Errefel nemhogy nem tették el a tűző napról, de még fekete (!) fóliával jól be is takarták, hogy ne csak süljön, hanem főjön is. Csak hát közös lónak túrós a háta, ahogy szokták mondani. Minek vigyázni rá, hogyha könnyebb utána ujjal mutogatni egymásra?
23.
Vajon
2016.12.17., szombat [21:23]
A bukarestiek meg a minőségről híresek, nem a pénzért jönnek és nem a politikai kapcsolatok hozták ide őket :)
22.
anonim3
2016.12.17., szombat [20:53]
Dehát hogyha nem tudak minöséget csinálni eurátóék akkór miért kellene erölteti? Az ára is több mind máshól !
Soha nem müködött a hüttőrendszer amit remekeltek!
Hogyha a tanács pedig rosszul tárolta akkór azt miért nem tudták nyilvánosságra hozni ,elvégre a nép pénzén lett vásárolva.Az eurátonak mindegy vólt a nép pénze a lényeg az volt ,hogy minden évben lehessen még lenyulni javittás cimen!
Mi figyeljūk a cégekre de ök nem a népre! Ez csak kölcsönösen lenne eredmény!
21.
Tanár
2016.12.17., szombat [19:31]
Kedves újságíró(k) - habár nemigen érdemlik meg ezt a megszólítást - mi az a "mizéria" kifejezés, kedves - egy lapban vagy egy online portálon így megosztva.......... Így mutatnak példát a fiataloknak, a többi embernek....... A maguk helyében elásnám magamat........... Úristen. még miket kell megérjünk?!
20.
adofizeto
2016.12.17., szombat [18:33]
A helyi cégeknek joga van hallgatni és adót fizetni, nem is keveset... A helyi vezetőknek az adoinkat bukaresti cégeknek átjátszani egy olyan eljárással ami tedenciózusan van kiírva lehet, de nem túl ízléses... Eszembe jut egy régi reklámszöveg: Helyit veszem, helyit eszem mert helyén az eszem! (igaz, azóta már ez sem aktuális). A vezetőinktől viszont elvárható lenne hogy helyén legyen az eszünk! Habzott mindenkinek a szája, hogy milyen rosszul mennek a varos dolgai de innen nézve legalábbis úgy látszik, hogy cseberből vederbe léptünk... Semmi nem változott, legalábbis jó irányba semmiképp.
19.
Ideje utánanézni
2016.12.17., szombat [15:31]
[Nem ütötte a mércét]
18.
Ideje utánanézni
2016.12.17., szombat [15:28]
Itt az új városvezetés,ki lehet deriteni kinek a hibájából történt a mulasztás. Ha a sport részleg felelősé,fizessen ő,ha az Eurato,fizessen ő. Mese nincs, feljelentést kell tenni az ügyben és pert inditani. Ne fizessen már minden jöttment hibájáért a város!
17.
soha nem lesz jó itt
2016.12.17., szombat [09:57]
Te foglaltad össze a legjobban. Ez van urak és hölgyek, szavazógépnek jók vagyunk, de semmit nem mozdítanak az atyauristen hétszencséges szenátor, képviselő urak 26 éve.
lásd a többi városokat, ott van a népnek szórakozási lehetősége, télen, nyáron.
köszönjük nektek Udvarhelyszéki pöffeszkedő uraságok!
(köp)
16.
kalandorok kíméljenek
2016.12.16., péntek [22:47]
Miért vitatkoztok egy ilyen tudatlan senkivel, mint ez a Gezemüze? Még a rágalmazás szó értelmét sem ismeri, kár energiát pazarolni a válaszadásra...
15.
alcedo
2016.12.16., péntek [20:22]
1. Pontosan kiemelnéd azokat a részeket, amelyekben "rágalmazás" van?
2. Mit értesz az alatt, hogy "kétségbeesett kapkodás"?
3. Szerintem minden vita fölösleges addig, amíg nem várjuk ki a végét, vagyis hogy mikor lesz jégpálya, majd fedett hokipálya.
14.
Akkor mennyi is?
2016.12.16., péntek [20:09]
Nem hiszem, hogy szeretned. Marmint az, hogy kideruljon. Mert nem haborodtal fel nyertes ar es a nyilatkozok altal kozolt oriasi kulobseg miat. Nezzuk meg egy egy ordito ellentmondast a hivatali nyilatkozat es az eljaras kozt: egy 45 napos gyartasu csoszonyeget 30 napos beszerzesi es uzenbehelyezesi hataridivel hirdettek meg. Mit gondolsz miert?
13.
Csík
2016.12.16., péntek [19:57]
Se jegetek, se uszodátok. De a Szenátor Úr majd segít.
12.
Gezakekazeg
2016.12.16., péntek [19:16]
En tokeletesen megertelek de ez a cikk egy fos. Tele van feltetelezesekkel es rejtett gyanusitgatassal annelkul, hogy a masik fel velemenye meg lenne emlitve.
Az Eurato reszerol tokeletesen kimeriti a ragalmazas fogalmat, bar szemelyes velemenyem szerint egy vesztes ketsegbeesett kapkodasarol beszelhetunk.
De igerem, ha kiderul, hogy valami sunyizas all a hatterben unnepelyesen elnezest kerek es az eletben tobbet nem ragadok klaviaturat.
11.
the show must go on
2016.12.16., péntek [18:49]
1. Ok. Pont onnan kell céget hozni, pont ide.
2. Pont brassói cég kell cserélje az udvarhelyiek fűtéscsöveit .... az Urbananál?
3. Pont egy kolozsvári cég kellett tervezze a PUG-ot úgy hogy 7év alatt nem ért a végére (de ki lett fizetve)
stb. stb. az emberek meg ez miatt nem tudnak legálisan építkezni ....
4. Jönnek az újak és ahelyett hogy elszámoltatnák (bűnösök közt cinkos aki néma) az előző bandát, úgy tesznek mintha semmi aljas dolog nem történt volna az élmúlt 8 évben. Úgy érzem hogy kezdenek a vadász nyomdokaiba lépni.
Ne lepődj meg hogy kételkedem...
10.
Gezakekazeg
2016.12.16., péntek [18:28]

Tenyleg nem lehet jobb?
De azt megmagyarazod nekem, hogy miert egy finoman szolva is elfogult "szakertot" kerdeznek meg?
Nekem picit megrendelt cikknek tunik na... (...)

9.
the show must go on
2016.12.16., péntek [18:23]
Szerinted miért kell Bukarestből venni?
a. mert jobb
b. mert olcsóbb
c. mert onnan kell venni és pont
8.
Gezakekazeg
2016.12.16., péntek [18:11]
Tehat ha jol ertem az a gond, hogy a hivatal nem hallgatta meg egy ajanlattevo ceg javaslatat es pofatlan modon masok tanacsara egy korszerubb, igaz dragabb, megoldast valasztott. Mindenesetre a cikk minden betujebol kiolvashato, hogy a kedves cikkiro nem nezett utana a dolgoknak es kizarolag az Eurato kepviseloinek velemenyere hagyatkozva probalja bemocskolni a hivatal munkatarsait.
Ez etikatlan es megengedhetetlen egy valamit magara ado lapcsalad eseteben.
7.
anonik
2016.12.16., péntek [16:05]
Minden képen le van sütve a szemük le is lehet!
Anno olyan amilyen de volt korcsolya pálya,gaz amikor ócsárolod de te meg olyant sem tudsz előállítani
.
6.
falukkal egyutt
2016.12.16., péntek [15:38]
lenyeg,hogy zsufoltsag lesz de nagyon! Ket ora delelott??nevetseges. 100.000 ember lakik a kornyeken!
5.
Whatislove
2016.12.16., péntek [15:21]
Felebarátaim, politikusok, csicskásaik és egyéb városházi IQharcosok, mi lett volna ha a minifocipályát feltöltitek 40cm vízzel? Akárcsak 10évvel ezelőtt. Nem kellett volna licit és nem kellett volna égessétek magatokat.
U.i.: 0 fok alatt a H2O elkezd dideregni majd szépen lassan megfagy, INGYEN ( na az a "cel mai mic pret") ahogy ti szeretitek.
4.
Akkor mennyi is?
2016.12.16., péntek [12:07]
120.000 Eur, vagy pontosabban mennyi?

http://www.e-licitatie.ro/Public/RFQ/OpenRFQ/RFQView.aspx

A fenti linken megnezheto, hogy mennyibe kerul a jegpalya csoszonyege. Aklinek hosszas proceduranak tunik a megkeresese: 700.800 lej a bukaresti ceg ajanlata. Ez utan mindenki eldontheti, hogy a nyilatkozat tobbi reszet is fenntartassal kell-e kezelni.
3.
Jack 01
2016.12.16., péntek [11:32]
Kesz röhej ami ebben a varosban folyik, vezetek cserének neki fognak november közepén egész nyáron nem volt idő, jégpálya beszerzésnek akkor amikor mar rég meg kellett volna nyitni stb. Úgy latszik hülyék gyülekezete van. De a sumákolás az az év bármely szakában megy.
2.
egy 19 s a másik is.
2016.12.16., péntek [11:04]
Itt is kezdődik a mutyizás :)))
1.
lokálpatrióta
2016.12.16., péntek [11:02]
A városháza rendszeresen NEM udvarhelyi cégekkel/szakemberekkel dolgoztat, brassói cég tervezi ezt ... bukaresti csinálja azt .....
Miért van az hogy egy udvarhelyi cég építhet jégpályát, Barladra, Vatra Dorneire stb. de Udvarhelyen az nem jó ....

Egy rakás udvarhelyi cég/szakember sikeres mindenhol az országban, az Udvarhelyi Városháza őket csak adóztassa (maximumon vagy ahhoz közel) de munkát azt már a brassóinak, bukarestinek adja ....
Hozzászólások28