Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Átvilágítják a Hargita megyei gazdaságokat

Veres Réka | 2017.01.08. [19:51] | Utolsó módosítás: 2017.01.08. [19:53]

Mintegy hatszáz Hargita megyei gazdaságot ellenőriz hétfőtől az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság. Az állatjóléti feltételek meglétét is vizsgálják.

szarvasmarha marefalva i(BA)-15_bEllenőrzik az állatállományt és az állatjóléti feltételek biztosítását

A hatóságok elsősorban a gazdaságok állatállományának számítógépes nyilvántartását ellenőrzik, illetve vizsgálják azt is, hogy az előírásoknak megfelelően egyedesítették-e a szarvasmarhákat, juhokat és sertéseket – magyarázta Püsök László. A Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivője elmondta, utánanéznek, hogy a gazda jelentette-e változásokat az állatorvosnál, például az állatállomány mozgatását, számbeli változását, a születéseket, illetve a pusztulásokat.

Azt is megnézik, hogy vágtak-e harminc hónapnál idősebb szarvasmarhát, és ha igen, jelentették-e azt az állatorvosnál, illetve vittek-e mintát ellenőrzésre. Ugyanígy járnak el a 18 hónapnál idősebb juhok esetében is. Püsök elmondta, az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság szakemberei ugyanakkor ellenőrzik azt is, hogy a hatszáz gazdaságnál biztosítják-e az állatjóléti feltételeket. A farmok átvilágítását legkésőbb március elsejéig kell befejezni.

Az ellenőrzések eredményei szoros összefüggésben vannak a gazdák által igényelhető támogatásokkal, ugyanis ha a hatóság emberei rendellenességet észlelnek, a kihágás súlyosságának függvényében akár támogatás-megvonásra is számíthat az érintett – magyarázta a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette, ha nagyon súlyos a rendellenesség, az a gazda hanyagságára utal, ilyen esetben pedig a korábbi ellenőrzések eredményeit is átnézik, s ha akkor is ugyanazokat a hiányosságokat és mulasztásokat tapasztalták, még nagyobb büntetést róhatnak ki az illetőre, csökkenthetik az állatokra és a földekre adott támogatások mértékét is.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
Bajusz
2017.01.09., hétfő [19:15]
"A hatóságok elsősorban a gazdaságok állatállományának számítógépes nyilvántartását ellenőrzik" Jó a számítógép csak papíron legyen minden rendbe. ? minek a számítógép?
3.
következtetés
2017.01.09., hétfő [12:17]
Habár tudom a hátrányait, de :
-Előnyösebb munkavállalónak lenni, mint vállalkozónak.
2.
nagyon titkos
2017.01.09., hétfő [12:14]
Egy dolgozik, három (öt ?) ellenőrzi.
És birságolja. Ezenkivül az ellenőrt etetni, itatni, felpakolni.
Jól stimulálja a kivándorlást.
1.
erdész
2017.01.09., hétfő [11:13]

BIRSÁGOLNI azt tudnak ,hány *** családot elenöriznek , a lovak megfelelöen vanake takarmányozva és h nyilván vanake tartva .Azokat az embereket nyuzák, birságolják akik kinkeservesen dolgoznak.

Hozzászólások4