Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Akár utcára is vonulnának a Pedáért Akár utcára is vonulnának a Pedáért

Veres Réka | 2016.12.21. [13:01]

Félnek a Benedek Elek Pedagógiai Líceum megszűnésétől a tanintézetben tanuló gyerekek szülei, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, és akár utcára is vonulnának, ha megvalósulna az intézkedés. A pánik a tanintézetben tartott hétfői gyűlés után tört ki, amelyen szó esett arról, hogy megszüntetnék az iskola természettudományok osztályát. A tanintézmény vezetősége egyelőre semmilyen hivatalos megerősítést nem kapott az iskola esetleges bezárásáról, a városvezetőség szerint viszont szó sincs a pedagógiai szakoktatás megszüntetéséről.

pedaa-pa_bFeszült a hangulat az intézményben

Az iskola vezetőtanácsát, a szülői bizottságot, a városvezetőség képviselőit – többek között Orbán Árpád alpolgármestert – is meghívták a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban hétfőn megtartott munkaülésre, amelyen az elhangzottak alapján többen úgy értelmezték, hogy a városvezetés az intézmény bezárását kezdeményezi. A szülők körében pánik tört ki, miután futótűzként terjedt el a hír, hogy bezárhatják a városközponti iskolát, ahol jelenleg 474 diák tanul.

„Az alpolgármester elmondta, a városházának az a meglátása, hogy túl sok az elméleti osztály a városban, miközben egyre kevesebb a gyermek, ez pedig abban mutatkozik meg, hogy szakoktatásra egyre kevesebben jelentkeznek. Mivel gyerekhiánytól szenved a szakoktatás, azt szeretnék, ha megszűnne egy elméleti osztály, hiszen így többen mennének szakiskolába” – mondta el az egyik szülő, aki jelen volt a hétfői gyűlésen, amelyen tanárok és szülők – összesen mintegy hatvanan – vettek részt. A szülő szerint azt tervezik, hogy az oktatási stratégiába, amit a hivatalnak legkésőbb január 9-éig kell továbbítania a megyei tanfelügyelőséghez, belefoglalják a Benedek Elek Pedagógiai Líceum természettudományok osztályának megszüntetését.

egyenruha peda AB_bA szülők és a tanárok is aggódnak a majdnem félezer diák sorsáért

„Miért pont a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban – ahol csak két osztály van egy évfolyamon – szüntetnének meg egy elméleti osztályt, ezzel egyben az intézmény létét és működését is veszélybe sodorva?” – tette fel a kérdést a szülő, aki szerint az is szóba került, hogy a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal vagy a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolával vonnák össze az iskolát. Mint elmondta, a szülők felháborítónak találják, hogy az öt hasonló udvarhelyi osztály közül a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkezőt szüntetnék meg. Semmilyen felméréssel nem támasztották alá a döntést, a hivatal részéről az egyetlen magyarázat az volt, hogy az igazgatói versenyvizsgán nem volt jelentkező – magyarázta az apa, hozzáfűzve, hogy a szülők körében felmerült egy városközponti tiltakozás lehetősége is abban az esetben, ha megvalósulna az intézkedés. Ő elszomorítónak találja, hogy egy magyar városban egy magyar tanintézmény sorsát mindenféle nyomós ok nélkül veszélybe sodorják. A szülők közül többen azt is találgatták, hogy politikai okok állhatnak-e a terv hátterében, de az is felmerült bennük, hogy valaki szemet vetett az intézmény épületére. Az is elgondolkodtatta őket, hogy a beszélgetést nem a városháza, hanem az iskola vezetősége kezdeményezte.

A híreszteléssel kapcsolatosan megkerestük Bálint Mihály igazgatót, ő egyelőre csak annyit kívánt elmondani, hogy a munkaülést ő hívta össze, és jelen voltak a pedagógusok, szülők és a városháza képviselői is. „A városvezetés jelen pillanatban nem tud egy elfogadható érvet mondani, ami mentén ők ezt meg tudják valósítani” – fogalmazott az osztálymegszüntetéssel kapcsolatban Bálint Mihály, aki politikai okokat sejt a döntés mögött. „Lejárt már az az idő, amikor egy tollvonással el lehetett dönteni egy-egy iskola sorsát” – fűzte hozzá.

egyenruha peda AB-3_bAz évnyitón nyugodtabbak voltak...

„Mi nem akarjuk bezárni, mi csak annyit mondtunk el, hogy vannak alternatívák” – tiltakozott megkeresésünkre Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, aki szerint csupán a 2017–2018-as tanévre vonatkozó oktatási stratégiáról tartottak kerekasztal-beszélgetéseket november óta, amelyekkel hatékonyabbá tennék az elméleti és a szakoktatást a város és a gyerekek érdekében. „A gyereklétszám csak csökkent, és mindig a szakoktatáson csattant az ostor. Mi szeretnénk erősíteni a szakoktatást, hogy ott is javuljon a helyzet” – mondta, ám az ezzel kapcsolatos alternatívákat nem kívánta ismertetni. Szerinte a hétfőn tartott gyűlés „hangulatkeltés” volt az igazgató részéről, ami „nem volt korrekt”, és Bálint Mihály félretájékoztat.

Petíciót indítottak

Az iskola megmentéséért már aláírásgyűjtést kezdeményeztek. A Benedek Elek Líceum Székelyudvarhely fejléccel nyomtatott íveken a következő szöveg olvasható: „Tisztelt Hölgyeim/Uraim! A székelyudvarhelyi városvezetés egy új oktatási stratégia kidolgozását tűzte ki célul megválasztása utáni első látványos megvalósításként. Sajnos, mint sok mindent Udvarhelyen, ezt is valakinek/valakiknek az érdekében óhajtják födél alá hozni, de semmiképpen nem a tanulók érdekében. Ugyanúgy, mint ezelőtt tíz évvel, most is a református kollégiumhoz akarnak csatolni, vagy le akarnak mondani a természettudományok osztályról azért, hogy így talán-talán a Bányai Szaklíceum is meg tudja valósítani a beiskolázási tervét. Mintha azok a diákok, akik hozzánk akartak volna jönni, s nem lévén osztály, mind a Bányaiba fognak iratkozni 8. osztály után. Az iskola független megmaradását Ön is támogathatja aláírásával, amit az intézmény munkaközössége és vezetősége előre is nagyon szépen megköszön.”

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
31.
bingo
2016.12.23., péntek [22:07]
Csak gratulálni tudok Bálint Mihály igazgatónak , hogy nem hagyta magát s az egész pedás tanári gárdának!! Igenis ki kellett álljanak a 90 éves múlttal rendelkező iskola mellett!! Ezeknek a városvezetőknek halvány lila gőzūk nincs az oktatáshoz nemhogy ők dolgozzanak ki oktatási stratégiát!! Az egész csak Tam-tam a részükről, a mögötte lévő érdeket kell keresni!!!
30.
Kérdésreválaszt
2016.12.23., péntek [15:45]
@nev:
Köszönöm a válaszát! "Szekus" módszernek nevezi Ön az igazgató cselekedetét egy elég komoly, a tanintézményét negatívan érintő helyzetben. A "kommunista időkben" pont az volt, ami most épp üti fel a fejét az iskolával kapcsolatban, és ezt nem az igazgató idézte elő, hanem a városvezetők. A régiruhaneműkre szokták mondani, hogy a jövőben majd ismét divatba fog jönni: vajon ez a helyzet a kommunizmussal is? A demokrácia köntösében öltöztetett kommunizmus él köztünk?
Meg amúgy is: miért kellene egy gyereknek oda járni iskolába, ahová nem akarna? Vagy miért küldené el oda a szülő? Egy elméleti oktatásban részesülni akaró nem fog szakiskolában járni csak azért, mert erre nem lesz lehetősége Székelyudvarhelyen: inkább elmegy más városba. És ahogyan ezt több előttem hozzászóló is írta: ez még jobban megosztja majd a várost (diákokat drasztikusan érintve). Tudja, valahol itt van a baj...
29.
guru
2016.12.22., csütörtök [05:43]
[Nem ütötte a mércét]
28.
jankoahegyrol
2016.12.22., csütörtök [04:15]
jólelkergették a szakit a gyárból , a válság utáni megcsappant gyerekvállalókedv plusz kivándorlás most üt ki rendesen mindenütt , most pedig kéne a cégeseknek a friss munkareõ a támogatásért miért , hát persze hogy azért. A szakképzést ez nem fogja fellendíteni ha ott nem kapnak helyet az elméleti oktatásban a diákok elmennek másfele , még jobban megvágja a várost. Kevesen akarnak dolgozni , mindenki irodába , üzleti spekulációra stb készül ez érthetõ miután huszonéve csúfolják a szakit gúnyfizetéssel túlórával . Persze hogy elriadnak senki sem akar olajos mosztos cementes ruhában mutatkozni üzlettulaj irodista volt osztálytársai elõtt . Szégyen lett a munka és kilátástalansággal társítják azt hiszem. A jelenségre ott helybe nem kapnak megoldást, így biztos nem. ha teszem fel itt marad is a jó szaki , annak esze ágában sincs céges kupecet venni a nyakára , hanem abban jár , hogy saját vállalkozása legyen , olyan amilyen de saját. Fõképp ha kétszertöbbször jólátverték.
27.
pelda
2016.12.21., szerda [22:11]
|gy van. Kuldje Galffy es Orban a gyereket a Banyaiba! Jobb lett volna, ha ok is megmaradnak a szakmajuknal, mert varost vezetni nem ertenek.
26.
0173
2016.12.21., szerda [22:11]
Te mit ittál?
25.
apuka
2016.12.21., szerda [21:52]
A kedves városvezetők adják gyerekeiket a Bányaiba szakoktatásra ezáltal példát mutatva! Sok sikert!
24.
Autonómia
2016.12.21., szerda [21:24]
Szükségünk van az önrendelkezésre. Az iskoláknak is. Hadd döntse el a diák, szülő, hogy melyik iskolába szeretne járni. Amit még a kommunizmus sem tudott elérni, azt véghez viszik a megválasztott önkormányzati, vagy egyéb funkciót betöltő személyek. Álljunk ki az igazgató, a tantestület, a szülők, diákok mellett. És mondjuk el nekik, hogy nem engedjük ezt megtörténni. Legyünk Bálint Mihály igazgató úr és csapata mellett. Éreztessük, hogy Messiás karácsonykor megszületik. Ne féljen igazgató úr! A város, a vidék, az erdélyi magyarság, Ön mellett vagyunk. Aki az iskolára és az egyházra tőr, az nemzetünk jövőjének aláaknázásán dolgozik. Eddig sok embernek, ez nem sikerült. Időben megbuktak. A város központjában már éneklik, hogy Jézus megszületett, de a Heródesek ma is itt laknak, hogy meggyilkolják gyermekeinket. Védenünk és óvnunk kell egymást. Most már nemcsak Bukaresttől, a főtanfelügyelőtől kell megvédenünk az iskoláinkat, hanem a helyi önkormányzattól is. Hajrá székelyek, hajrá magyarok! Legyen szeretet a szívekben! És tisztaság a lelkekben! S főleg nemzeti önazonosság, féltés, aggodalom a Pedáért!
" Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát " Ha kell, ha muszáj tüntetni kell az önkormányzat terén karácsony és új esztendő között. Föl föl vitézek a csatára, mert ma is vannak kurucok és labancok! Hajrá Székelyudvarhely! Hajrá Peda, tantestület, szülők, gyerekek!
23.
volt pedás
2016.12.21., szerda [19:39]
Azzal kezdeném, hogy az adófizető, ha már mindenbe beleszólása van, talán megnézhetne más területeket is, ne csak a hivatalokat és az iskolákat. Senkinek nem jut eszébe a sok szekrény méretű egyén, akit 20 éve tartunk az adóinkból, segélyen?
Az iskola megszüntetésének a gondolata is felháborító. Nem egy olyan iskolát, vagy osztályt kell megszüntetni, akik az érettségin mindig magasan az átlag fölött teljesítetett. Így semmiképp nem fogják a gyerekeket a szakiskolák felé irányítani.Hány olyan osztály van a városban, ahol senki nem mehet érettségizni, mert nem is engedik? Miért nem azok közül szüntetnek meg egyet? Ha egy gyerek elméleti osztályba akar menni, és nem lesz Udvarhelyen, elmegy más városba.
Az Igazgatónak igaza van, ha kongatja a vészharangot. Nagyon rég a tanügyben dolgozom és olyan kósza rossz hír ritkán volt, hogy be ne teljesült volna.
Az a szomorúság, hogy a képző átvészelte a Ceaușescu korszakot és megmaradt egyetlen magyar tanítóképzőként az országban azért, hogy most a városvezetés megtámadja!! Szerencse, hogy nem látják a régi tanárok, akik évtizedeken át harcoltak érte! Szégyellem, hogy ilyen emberekben bíztunk, ilyen vezetőket választottunk magunknak! Minek nekünk más nemzetiségű ellenség?
Ez az elképzelés nem is szabadott volna eszébe jusson egy tanácsosnak vagy polgármesternek.
22.
peda
2016.12.21., szerda [18:51]
Akik megrendelői ezeknek a peda ellenes hozzászólásoknak vigyázzanak, hogy ne bújjanak mind a Szülő álnév mögé. Még a végén ki fog derülni hogy minden szülő támogatja aláírásával a pedát s akkor feltevődik a kérdés, kik a névtelen mocskolódók. Mert a támogatóknak van arcuk, nevük, és sokkal nagyobb számban vannak mint a tudatlanul kommentelők.
21.
Topkomment
2016.12.21., szerda [18:47]
Kedves szerkesztő urak,
Most látom, hogy megy a nagy duma, de szerintem sokkal veszélyesebb az és nagyon sok didaktikai állás forog veszélyben, (nem 2-3, mint a Benedek Eleknél), ha bevezetik a mostani kormány egyik utolsó Kormányhatározatát: a 935/2016-st, szinte minden Udvarhelyszéki iskolánál megszűnik az aligazgatói állás. Na ez is megérne egy cikket. Köszönöm
20.
Biró G Albert
2016.12.21., szerda [18:46]
Kívülálló=kókler=hozzá nemértő=adófizetők pénzét elherdáló=pártkatona=nevét fel nem vállaló személy.....!!!!!!
19.
Hm
2016.12.21., szerda [18:43]

Az adófizető Sok mindenben nem szól bele. Mikor, a (...) a központot díszítik a semmittevéssel szocmunka címen, a sok adófizető kussol! Ilyenkor beleszólnánk!? Apropó adófizetők: azt tudjátok-e, hogy a Peda a többi félig meddig állami sulival szemben mennyibe kerül a városnak? Csak, mert tudnotok kellene, mert a ti adótok!

18.
alcazo vagyok
2016.12.21., szerda [18:36]
A sajat nevuket felvallalo hozzaszolasok az alabbi linken olvashatoak

http://www.peticiok.com/signatures/mentsuk_meg_a_szekelyudvarhelyi_benedek_elek_pedagogiai_liceumot/start/0
17.
adofizeto
2016.12.21., szerda [18:10]
Tisztelt uram
Kit nevez On kivulalloknak? Azokat az adofizetoket, akiknek a penzebol tartjak fenn az iskolat? En ertem, hogy az lenne a legjobb ha senki sem szolhatna bele, hogy mit csinalnak, de erre is van megoldas: tessek maganiskolat csinalni! De addig, amig kozpenzbol mukodik az iskola, addig minden adofizetonek JOGA van beleszolni, mert egy a kozpenzbol fenntartott iskola kozugy.
Barkinek joga van, ha tetszik ha nem. Es nekem nem tetszik az igazgatonak a viselkedese es egyetertek az elottem szolokkal hogy szegyellje magat!
16.
Biró G. Albert
2016.12.21., szerda [17:40]
Tiltakozom az ellen, hogy kívülállók döntsenek iskolaügyben! Szégyellem, hogy olyan sok ideig Székelyudvarhelyen tanítottam, illetve iskolát vezettem! Megalázó, hogy hozzá nemértő akarnokok züllesszék egyre mélyebbre az amúgy sem rózsás helyzetű oktatási rendszerünket!
15.
Balek
2016.12.21., szerda [16:46]
Civilizáltabb helyeken a legkevésbé hatékonyabb intézményeket számolják fel! Röhejes,hogy nálunk éppen ezeket tömik pénzzel!
14.
Mėg egy szülő
2016.12.21., szerda [16:34]
Tisztelt igazgató úr,
(Tudtommal màr nem is igazgató.) Csak egy kèrdès, ha valóban annyira rendben van minden az iskolàjàban, akkor mièrt van az, hogy nem voltak kèpesek egy erre jogosult tanàrt elküldeni az igazgatói versenyvizsgàra? - Talàn nem volt bàtorsàguk hozzà? - Talàn nem volt ilyen ember az elit iskolàjàban? --Tudtommal az ön àltal annyira ócsàrolt Bànyaiban, ebben a tekintetben màs a helyzet.
13.
tenykeleg
2016.12.21., szerda [16:00]
En ott voltam a hetfoi gyulesen, s elmondanam azoknak, akik szidjak az igazgatot, hogy teny, az iskola megszunesenek lehetosege nem valotlan. Az egyik hivatalos kepviselo, aki refis tanar mellesleg - felajanlotta a Refivel valo egyesulest, s kovetkezetesen a Pedarol mult idoben beszelt...ugy-e az idok valtoznak ismetelte. Az sem volt semmi, hogy a masik tanacsos, azt sem tudta, hogy egyaltalan letezik-e a pedagogiai oktatas ma Udvarhelyen - OTT VAN RALATAS URAIM! Negativ kicsenges szamomra az is, hogy nem a Peda szamara elonyos, pozitiv alternativairol beszeltek, hanem mind a szomszed iskolak lehetosegeirol. Oszt a forgalom, mint erv!? Hat Uraim, ez volt a legszakszerubb erv! Azota is a Pedas szuloket, diakokat es tanarokat szidom a forgalmas kozpontert. A hetek ota tarto jeges utcak is az ok szamlaira irandok / megjegyzem! Vegtelenul csalodtam az uj varosvezetesbe!
12.
Csak egyszerű szülő
2016.12.21., szerda [15:17]
Kedves Igazgató úr!
A gyerekeinket iskolába küldjünk, s tanulni! Nem azért, hogy tizenötévesen, hidegben járják az utat, kocsmákan, más iskolákat. Azzal a kérdéssel, hogy ha nem mennek, akkor kiteszik a Peda épületéből......
11.
nev
2016.12.21., szerda [15:00]
[Nem ütötte a mércét]
10.
nev
2016.12.21., szerda [14:49]

Barki aki jelen allapotban, az altalam hangsulyozom, semennyire nem tisztelt, igazgatohoz hasonloan cselekedne az felelotlen es rosszindulatu. Meg akarja osztani az amugysem osszetarto kozossegunket. Ilyent igaz magyar ember nem tesz, ez szekus modszer.
Itt egyebrol nincs szo mint egy megkezdett parbeszedrol az intezmenyvezetokkel, sajto, szulok es tanarok nelkul.
Elhangzott, hogy sem diakot sem tanart nem akar senki megkarositani, sot a pedagoguskepzest sem szeretne senki megszuntetni. Kerdem en, hogy akkor mi a baj? (...)

9.
Kérdésreválaszt
2016.12.21., szerda [14:40]
Jómagam is ezen gondolkodtam. Egy elméleti osztály megszűntetése miatt nem fog a szakosztályok létszáma gyarapodni. Aki elméleti oktatásban szeretne tanulni, az ott is fog szerintem. (Vagy netán kötelezővé teszik a szakosztályokat?)
8.
Kérdésreválaszt
2016.12.21., szerda [14:32]

Kedves Hozzászólók! :)

Legyen igazuk, és nevezzék Bálint Mihály igazgató urat *** vészmadárnak. Legyen ez egy félreértelmezett kis információ morzsa.
Csak egyetlen egy kérdésem lenne: ha ez a "korszerű és reformatív ötlet" a székelyudvarhelyi szakoktatásról egy másik neves, elméleti oktatású iskola (pl. Tamási Áron Gimnázium vagy B.K.G. Református Kollégium) fennmaradását veszélyeztetné ugyan így, "csak" elméleti síkon is, Önök szerint a fent említett tanintézmények igazgatói nem hasonlóképpen cselekedtek volna?
És a pedagógusok, a diákok és a szülők nem harcolnának teljes erőbedobással?
Egy ötletet általában egy cél elérése érdekében kreálunk. Ha egyből ilyen kaliberű ötletek és eszközök tűnnek az illetékeseknek megoldásnak, akkor utólag nem szükséges a mentegetőzés.
Személey véleményem viszont az (Székelyudvarhelyt ismerve), hogy nem annyira (elnézést a kifejezésért) együgyű és sötét a városvezetőség és az illetékesek, hogy ne tudjanak egy olyan arany középutat megtaláni, amely nem kerül egy iskola életébe. :)

7.
logikátlan
2016.12.21., szerda [14:15]
Logikátlan az, hogy azért zárnák be hogy többen menjenek szakiskolába. Aki licibe akar menni, az a peda nélkül is abba fog vagy netán kényszeredetten, kedvtelenül egy szakiskolába. Ez a megváltó stratégia ? Kétlem.
Ha ilyen lesz a következő 3.5 év mint ami volt az elmúlt fél akkor jó lesz...
6.
Rélretájékoztattak!
2016.12.21., szerda [14:04]
A tegnap az orrom elé nyomott egy papírt egy óvó néni, hogy írjam alá a tiltakozó listát, mert meg akarják szüntetni a "pedát". Én hittem neki, nem olvastam el és aláírtam, most meg, hogy meghallgattam a másik felet is, kihúznám a nevem a listáról ha még nem késő.
5.
(...)
2016.12.21., szerda [13:45]
Ahhoz iskolaba kellene jarnod :)
4.
nev
2016.12.21., szerda [13:43]

Kerdem en, hogy tudja a kedes ujsagiro, hogy az altalam egyaltalan nem tisztelt es nem is igazgato ur ugy hivta ossze a szuloket tanarokat es a sajtot, hogy be akarjak zarni az iskolat? Ugyanakkor kerdem, hogy igaz, hogy be akarjak zarni? Valaszolok is, senki nem mondott ilyent. (...)

3.
alamuszi 2
2016.12.21., szerda [13:39]
Téged sem látnálak szívesen igazgatómnak.
2.
gondicsek
2016.12.21., szerda [13:35]
Igazgato ur!
Rovid leszek es tomor: szegyellje magat!
1.
(...)
2016.12.21., szerda [13:11]

Ez az igazgato remtortenete es (...), hogy az egyeztetesek kozepette osszehiv szulot-tanart-sajtot, hogy nyomast gyakoroljon az Onkormanyzatra, en a varosvezetes helyeben biztos, hogy megmutatnam neki, hogy hogyan kell kesztyuben dudalni...
(...)

Hozzászólások31