Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Újra kitűzik a székely és magyar lobogót Erdőszentgyörgyön

Szucher Ervin | 2017.01.09. [14:21]

Március 15-től ismét lobogni fog a székely és a magyar zászló Erdőszentgyörgy főterén, az RMDSZ-nek székhelyet adó egyházi ingatlan homlokzatán – jelentette ki lapunknak a szervezet elnöke, Csibi Attila, aki egyben a város polgármestere is. Az elöljáró azok után döntött a zászlók visszahelyezéséről, miután a múlt héten kézhez kapta azoknak a törvényszéki jogerős ítéleteknek az indoklását, melyek a Maros megyei prefektúra ellen indított perek során születtek.

erdoszentgyorgy-4069_bAkár holnaptól is kitűzhetnék újra a lobogókat, de az időpont megválasztásával üzenetértéket is adnak a gesztusnak

A törvényszék ugyanis eltörölte azt az ötezer lejes bírságot, amelyet a prefektúra 2015 januárjában szabott ki Csibi Attilára, mert a kormányhivatal felszólítása ellenére sem volt hajlandó eltávolítani a közösségi jelképeket az RMDSZ főtéri székházáról. „A jogerős ítélet birtokában akár holnap is kitűzhetnénk a két zászlót. Viszont azért gondolkodunk március 15-ben, hogy cselekedetünknek legyen üzenetértéke is: nemzeti azonosságunk jelképeit ünnepélyes keretek között fogjuk visszahelyezni” – nyilatkozta lapunknak Csibi.

Amint beszámoltunk róla, a prefektúra képviselői azt írták a bírságolási jegyzőkönyvbe, hogy a település polgármestere „Székelyföld és a magyarok zászlajának kitűzésével” megsértette a román zászló használatára vonatkozó kormányhatározatot. A kihágásért ennek alapján kiróható maximális bírságot rótták ki. Csibi Attila megóvta a jegyzőkönyvet, de alapfokon a segesvári bíróság a kormányhivatalnak adott igazat. Az erdőszentgyörgyi RMDSZ-elnök fellebbezését tárgyaló Maros megyei törvényszék viszont végleges ítéletében megsemmisítette a prefektusi hivatal jegyzőkönyvét, és eltörölte az ötezer lejes pénzbírságot.

erdoszentgyorgy-4067_bA törvényszék megállapította, megsértette a törvényesség elvét a bírság kiszabásával a kormányhivatal

A korábbi, a segesvári bíróság által alapfokon lefolytatott tárgyalásról és a bírói érvelésről Csibi jogi képviselője, Menyhárt Gabriella úgy vélekedett: az nem volt pártatlan és tárgyilagos úgy, ahogyan azt az Európai Emberi Jogi Egyezmény 6. cikkelye megkövetelné. A nagyváradi ügyvéd a magyarországi helyzettel vont párhuzamot. Ott a románok által lakott településeken – mint például Bedő vagy Körösszegapáti – a magyar és a román zászló egymás mellett lobog, anélkül, hogy sértené az ott élő magyarokat vagy hogy etnikai zaklatásnak volnának kitéve az ott élő románok. „Úgy gondolom, ez a követendő példa Románia számára, erkölcsi, emberi és törvényes szempontból egyaránt. A harcot addig kell folytatni itt, Erdélyben, amíg az etnikai hadjárat befejeződik az erdélyi magyarok ellen, és amíg tiszteletben tartják nemzeti szimbólumainkat” – jelentette ki korábban Menyhárt Gabriella.

A törvényszék döntését értékelve viszont az ügyvéd megjegyezte, hogy a bírói testület helyt adott a 2001/1157-es jogszabály értelmezésének, és megállapította, hogy a kormányhivatal megszegte a törvényesség elvét, mert olyan esetekre terjesztette ki az említett törvény alkalmazását, amely esetekre nem vonatkozik. „A 2001. évi 1157. számú jogszabály Románia hivatalos zászlajának és bármely másik állam hivatalos zászlajának kitűzésére vonatkozik, ezek kifüggesztését szabályozza, és csakis és kizárólagosan ezen zászlók nem jogszerű kifüggesztését írja elő mint kihágást, és teszi ezáltal büntethetővé” – mondta el Menyhárt Gabriella. A polgármester ugyanakkor azzal érvelt, hogy a zászlók magánterületen vannak, hiszen az RMDSZ a református egyháztól bérli a székházát.

Gyászlobogó is volt a homlokzaton

Mint ismeretes, a küküllőmenti kisváros főterén álló RMDSZ-székház homlokzatán a székely és a magyar lobogó mellett Románia, az Európai Unió és az RMDSZ zászlója lengedezett egymás mellett. A prefektus felszólítására 2014 nyarán a polgármester egy hónapra levette, és gyászlobogóval helyettesítette azokat, augusztus közepén azonban ismét kitűzte az öt lobogót. A polgármester akkor megjegyezte, korábban öt évig lobogtak ugyanezek a zászlók a főtéri ingatlanon, és senkit – beleértve a helyi 17 százalékos románságot – nem zavartak. Kérdésünkre, hogy a jogerős ítélet dacára számít-e valamiféle újabb zaklatásra Lucian Goga prefektus részéről, Csibi Attila igennel válaszolt. Kifejtette, meggyőződése szerint a kormányhivatal újabb fogást próbál találni, de őt a legkevésbé érdekli ez.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
Hajrá bunkisztán!
2017.01.11., szerda [13:28]
Hatalmas siker! Korszakalkotó siker! Nem baj, ha éhen döglünk is, csak a sznt-s rongy loboghasson a szélben.
Hajrá bunkisztán!
3.
Bab Jóska
2017.01.09., hétfő [21:24]
Nagyszerű! Így kell ezt :)
2.
misiszakallas
2017.01.09., hétfő [21:11]
gratulalok polgarmester ....allhatatos..nem akartam idegen szot hasznalni de MEGERDEMLED...ugyanis KITARTO,HUSEGES,ELSZANT es MAKACS ....vagy
1.
Bulcsú
2017.01.09., hétfő [17:28]
Minden elismerésem a polgármesteré,s az ügyvédnőjé!
A zászlóink nem ilyen épületet érdemelnek,ami úgy néz ki,mint egy elhanyagolt pajta.Remélem legalább lemeszelik az épületet,mielőtt visszakerülnek a zászlók.Hanem úgy fog kinézni,mint Köhérben a ganédomb melletti trikolor.
Harc nélkül semmit sem fogunk elérni!
Hozzászólások4