Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Senkit sem hagynak az utcán megfagyni

Hajnal Csilla | 2017.01.06. [15:33]

Túl sok szabályhoz kellene alkalmazkodnia annak a hajléktalannak, aki a megfagyás elől menekülne be a marosvásárhelyi Rozmaring utcai hajléktalanszállóba. Az utca törvényeihez szokott emberek nagy része nem képes erre, ennek ellenére jelenleg is több mint 160 személynek nyújt menedéket a szálló.

hajlektalan-4098_bA Rozmaring utcai hajléktalanszálló közös tereit is tisztán kell tartaniuk az ott lakóknak

Senkit sem hagynak az utcán megfagyni, még akkor sem, ha nem marosvásárhelyi illetőségű az adott személy. A hideg időre való tekintettel Maros Megye Tanácsa, illetve a polgármesteri hivatal rendeletbe foglalta, hogy november közepétől március közepéig minden hajléktalan – aki természetesen igényli – kaphat szállást a marosvásárhelyi Rozmaring utcai intézményben, amely a helyi polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozik.

Jelenleg 162-en tartózkodnak a szállóban, karácsonytól mostanáig 7–8 személy kért menedéket a kinti mínusz fokok miatt – mondta el lapunknak Székely István igazgató. Szükség esetén pótágyakat is elhelyezhetnek, emeletesíthetik a meglévő fekvőhelyeket a szobákban. „Vannak, akik már régóta szerepelnek a nyilvántartásban, akadnak olyanok is, akik a környező falvakból érkeztek, őket is befogadjuk, de felvesszük a kapcsolatot a hatóságokkal, ahonnan érkeztek” – tette hozzá az igazgató. A hideg időszakon kívül csak marosvásárhelyi lakcímmel (vagy legalább az utolsó lakcíme itteni legyen) rendelkező személyeket fogadnak be.

hajlektalan-4103_b

Ha a helyi rendőrség vagy a mentőszolgálat talál az utcán fagyoskodó embereket, akkor a Rozmaring utcai menedékhelyre viszik be őket. A hajléktalanszálló lakóinak több szabályt is be kell tartaniuk ahhoz, hogy ott maradhassanak: többek között őszintének kell lenniük saját identitásukkal, családjukkal, szociális és egészségügyi állapotukkal kapcsolatban. Továbbá az ide kerülő személynek el kell fogadnia szobatársait, alkalmazkodnia kell a szálló napirendjéhez, felvételét követően három napon belül el kell végeztetnie az orvosi vizsgálatokat, be kell vallania betegségeit, szeszes italokat és drogokat nem fogyaszthat, nem is mehet be, ha részegen vagy valamilyen szer hatása alatt áll. Ugyanakkor rendben kell tartania dolgait, segítenie kell a szoba, az épület takarításában, illetve civilizáltan kell viselkednie. Tilos a szexuális kapcsolatok létesítése a szálláshelyen – mindez a polgármesteri hivatal honlapján olvasható.

hajlektalan-4096_b

Sok hajléktalan messziről elkerüli az intézményes szálláshelyeket, ugyanis az utca törvényeihez szokott emberek nehezen alkalmazkodnak egy intézmény szabályaihoz, esetleg idegenekhez. „Legtöbben közülük valamilyen függőségben szenvednek, az alkoholra meg egyéb szerekre gondolok, és nem hajlandók lemondani ezekről, inkább más megoldást találnak. Napközben lehet velük találkozni a bevásárlóközpontokban vagy az utcán, estére pedig találnak valamilyen szállást maguknak, ahol nem fagynak meg, és inkább azt választják, nem a szállót” – tette hozzá Székely István.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét