Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Lemondott Brassai Zsombor

Szucher Ervin | 2016.12.13. [15:30] | Utolsó módosítás: 2016.12.13. [15:53]

Péter Ferenc, a Területi Állandó Tanács (TÁT) elnöke vette át keddtől az RMDSZ Maros megyei szervezetének a vezetését. Az ideiglenes elnök az egy nappal korábban lemondott Brassai Zsombort váltja.

brassai_2_bBrassai Zsombor. Megfosztották hatásköreitől, majd lemondásra kényszerült

Beigazolódott a papírforma egyik változata: a vakvágányra helyezett Brassai Zsombor önként mondott le az RMDSZ Maros megyei szervezetének vezetéséről, és nem várta meg, hogy a márciusi közgyűlésen – vagy egyesek szerint még azelőtt – menesszék elnöki tisztségéből. Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, a Maros megyei önkormányzat jelenlegi elnöke Kelemen Hunor szövetségi elnök megbízásából veszi át Brassai helyét.

Péter Ferenc úgy értékelte, hogy a Maros megyei szervezetnek egy egészséges belső önértékelést kell tartania, annak érdekében, hogy a választáson elért jó eredményeknek tükrében méltó módon folytathassa érdekképviseleti munkáját. Kérdésünkre, hogy megpályázná-e az elnöki széket, a megbízott vezető azt mondta, ez jelen pillanatban nem annyira tőle, mint inkább a felálló új csapattól függ. „Mi már januárban megtartanánk a tisztújító közgyűlést, akkorra majd eldől, hogy az új csapat mit szeretne. A lényeg, hogy mielőbb vessünk véget az átmeneti időszaknak” – nyilatkozta lapunknak Péter Ferenc. Az ügyvivő elnök ugyanakkor megköszönte Brassai Zsombor tevékenységét.

Az elmúlt fél év történései szinte egyértelművé tették Brassai Zsombor „kipakolását”. Feletteseinek egyáltalán nem tetszett, hogy a marosvásárhelyi összefogás szorgalmazójaként nem csak a Magyar Polgári Pártnak, az Erdélyi Magyar Néppártnak is teret próbál biztosítani. Derűlátó barátai abban bíztak, hogy a 2017 márciusában lejáró mandátumát ki tudja tölteni. Mások viszont már a helyhatósági választások utáni napokra datálták a menesztését.

Amint áprilisban beszámoltunk róla a helyhatósági választásokra összeállított összefogási listák körüli nézeteltérések miatt a marosvásárhelyi szervezetet irányító Peti András és a már akkor képviselői álmokat dédelgető Vass Levente Brassai Zsombor lemondását követelte. Az azelőtt még ádáz politikai ellenfelek, Peti és Vass azt vetették Brassai szemére, hogy „nagyvonalúan megfeledkezik az egyeztetési körökről, tájékoztatási kötelezettségéről és mindenekelőtt arról, hogy elnökként nem egy szervezet szétverése, hanem annak az összetartása lenne a feladata”. A csatabárdot elásó két fiatal politikus arra szólította fel a megyei elnököt, hogy „végre vállaljon felelősséget az általa kreált helyzetért, és lépjen vissza megyei vezetői tisztségéből, amelyben folyamatosan tanújelét teszi mélységes inkompetenciájának”. Mindkettőjük szerint Brassai politikusi tevékenysége rendkívül destruktív volt.

Brassait már két hónapja elhallgattatták

Lapunknak nyilatkozva Brassai Zsombor azzal indokolta döntését, hogy „az új irány új elnököt igényel”. Ezzel a szeptemberi rangsoroló gyűlés eredményére utalt, ahol a vártnál gyengébb eredményt ért el. A leköszönő elnök most fedte fel, hogy már az ominózus, számos és heves vitát kiváltó rangsorolás után a Területi Állandó Tanács (TAT) a jogkörei korlátozásáról döntött. Brassainak megtiltották, hogy a szövetség nevében nyilatkozzon, Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere pedig lemondásra szólította fel.

„A TÁT azzal indokolta a döntését, hogy demotivált lévén, a december 11-i parlamenti választásokon nem vezetném sikerre az RMDSZ-t” – mondta el lapunknak. Kérdésünkre, hogy mindezt miért csak két hónap távlatából fedi fel, Brassai Zsombor kifejtette, hogy mind a szövetség, mind a magyarság érdeke így kívánta. A titkot a kollégái is ügyesen próbálták őrizni; a kampány utolsó napján tartott sajtótájékoztatón, amikor az elnök hollétéről érdeklődtünk, néma csend borult a teremre, az asztalnál ülő öt nyilatkozó – Kovács Levente ügyvezető elnök, Novák Zoltán, Császár Károly, Csép Andrea és Vass Levente jelöltek – közül egyik sem volt hajlandó a valós helyzetről beszélni.

Kérdésünkre, hogy miként folytatja, Brassai Zsombor arról beszélt, hogy tizenhat éves aktív politizálás után megengedi magának, hogy végre polgári, civil életet éljen.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
30.
székelyattyaffy
2016.12.15., csütörtök [15:48]
Így igaz. Na azé.
29.
Están bá'
2016.12.15., csütörtök [12:21]
Nem is válaszolhatak az adott körülmények közt.Az érintett is elismerte.Az is igaz,hogy a B.Zs.aknamunkája csak bizonytalanságot és kételyeket teremtett.A" csapat " munka részére ismeretlen fogalom volt.Lemondása(mondatása) helyes és jó is a marosi RMDSZ-nek.
28.
székelyatyaffy
2016.12.15., csütörtök [08:12]
Nem. Azért nem válaszoltak, mert nem tartozik ez a nagyközönségre. A szennyest otthon kell kimosni. A két fiatal pedig nem komprommittálta magát s nem járatta le, mint zsombika. Ilyen egyszerű.
27.
szekelybiro
2016.12.14., szerda [22:35]
"A csatabárdot elásó két fiatal politikus.." Nem ELÁSÓ, hanem ebben az esetben KIÁSÓ.

"amikor az elnök hollétéről érdeklődtünk, néma csend borult a teremre, az asztalnál ülő öt nyilatkozó – Kovács Levente ügyvezető elnök, Novák Zoltán, Császár Károly, Csép Andrea és Vass Levente jelöltek – közül egyik sem volt hajlandó a valós helyzetről beszélni."
Kérdés:
1- Megnémultak ?
2- Nem tudtak válaszolni ?
3- Nem mertek válaszolni ?
4- Ha a 3-as pontra a válasz IGEN. Kitől félnek ?
5- Nem akartak válaszolni ?
5/1- mert lenézik a sajtósokat ?
5/2- mert lenézik az olvasókat / a választóikat ?
5/3- mert titkos fogadalmat tettek ?
5/4- mert (remélem) szégyellték magukat.
26.
Sunyi
2016.12.14., szerda [22:06]
Amit írtam igaz volt.Legalább is részben.Nem volt semmi sértő.
25.
Sunyi
2016.12.14., szerda [20:30]
@ga:
Igazad van hékás a korpás megjegyzéseden kivül .Amen!
24.
Sunyi
2016.12.14., szerda [20:24]
[Nem ütötte a mércét]
23.
marosiak
2016.12.14., szerda [13:25]
Ideje volna már tiszta vízet önteni a pohárba, bocs inkább vederbe az RMDSZ de főleg a Maros megyei szervezet házatáján és tisztességesen megosztani a fejleményeket a az őket támogató polgárokkal.. Tévedés ne essék , amig tudok, mindig fogom támogatni őket, de elvárom tőlük az őszinteséget és a tisztességes politizálást!
22.
gobes
2016.12.14., szerda [06:36]
[Nem ütötte a mércét]
21.
gazember
2016.12.13., kedd [23:23]
[Nem ütötte a mércét]
20.
!!!!
2016.12.13., kedd [21:31]
s utána?volt volt valaki..mint Böjte atya..!!!!hála neki
19.
derivwerann
2016.12.13., kedd [21:17]
Ebben is. Én is ezt mondtam.
18.
riveran
2016.12.13., kedd [20:54]
Annyiban függnek össze a dolgok, ha valóban a Szentlélek által van a lelkész elhivatása. Ha pedig csak könnyű és gondtalan állás a cél, akkor nem a Szentlélek szól a lelkészen keresztül, hanem a világi liberalizmus. Mivel, hogy sok ilyen esetet ismerek személyesen. A többiben egyetértünk.
17.
deriverann
2016.12.13., kedd [20:34]
Mondjuk ez úgy igaz egészben, hogy a Szentlélek adja az ihkletet s a papi hivatást is. S a lelkész is azért indul el a szolgálatra. Ha nem, akkor csak meghamisítja Jézus szavát. Ha meg igen, ajkkor meg a Szentlélek rajta keresztül szól a tanítással, a Szentírás magyarázatával is. tehát pont attól pap vagy lelkész, s arra kapott megbizást az apostol utódtól. A méltóságának is ez az alapja. Ennyiben összefüggnek a dolgok.
16.
gagaggga
2016.12.13., kedd [20:30]
@ga:
[Nem ütötte a mércét]
15.
riveran
2016.12.13., kedd [20:21]
@???:
Megértem az elkeseredésedet, de ne szégyelld a vallásodat, mert az nem a papoktól függ, hanem a Szentlélek Isten munkálja azt benned, független minden papi méltóságtól. Ne a lelkészek tanítása alapján gyakorold a vallásodat, hanem a Szentírás alapján vizsgáld meg a lelkészed tanítását.
14.
ga
2016.12.13., kedd [20:11]
@???:
Tévedsz, a katolikus papok is politzálnak, lásd Böjte Csaba, Csíkban Darvas Kozma, Váradon a püspöki helynök, stb. Csak náluk van egy határ.
13.
riveran
2016.12.13., kedd [20:03]
@!!!:
Alapállásból egyetértek, ellenzem a lelkészek politikai közszereplését, ellenben van egy kirívó pozitív példa is a történelemben, pontosabban Hollandiában. Abraham Kuyper teológus professzor, pap, 1901-1909 között kétszer volt Hollandia miniszterelnöke, máig a történelem a legjobbnak tartja. De egy dolgot betartott: soha nem keverte a két hivatást egymással. Amikor pap volt, nem politizált, amikor miniszter volt, nem avatkozott papi ügyekbe. Lásd wiki!
12.
???
2016.12.13., kedd [19:57]
Szégyen! Sajnálom mert a teológián nem erre esküdött,hogy lehet az ,hogy csak a református papok politizálnak:Tőkés,Sógor Csaba,Brassai Zsombor..stb Azt nem veszik észre,hogy a nyájuk nagyon fogy..vajon miért???Szégyelem,hogy református vagyok!!
11.
zali
2016.12.13., kedd [19:56]
Nem volt egy karizmatikus ember, de még csapatjátékos sem. Lassan felteszem magamnak a kérdést, hogy a Maros megyei magyaroknak még van-e öntudatuk, miután még olyan szinten sem szerepeltek mint a Szatmár megyeiek. Lassan uncsi csak azzal takarózni, hogy mindenért az RMDSZ a hibás, az egyéni felelősség , a magyarságtudat már teljesen elkopott? Tudom a válasz, ha nem ezek lennének hanem mások, de hát azok is pont úgy közületetek valók lennének, s hiú ábránd azt hinni hogy másképp csinálnák.Sajnos a 90-es vásárhelyiek szelleme akikre úgy felnéztem már teljesen elkopott.
10.
úgybizony
2016.12.13., kedd [19:55]
@!!!:
Sokan, mint ő is, a palástot csak karrier-dobbantónak használják. A szívük s az életük nem az Istené. Osztán megcsömörölnek a világi hatalomtól s gazdagságtól, s lerongyolódva kuncsorognak vissza az Úrhoz.
Dehát ilyen az élet- meg kell járni a keresztutat a nagy szabadságban is, s meg kell üsse a fenekit az élettől, hadd tanuljon belőle.
9.
!!!
2016.12.13., kedd [19:36]
Minden pap megérdemli amit keresett,mint Tőkés úr is.Az Úr csosásan működik ..aki a nemes szolgálatát feladja egy politikáért nem érdemel mást,mert egy pap sem váltja meg a világot DE egy rábizott gyűlekezetben többet tehetett volna!!Hát az UDMRÁJ többett jelentett neki.Javaslom,hogy többet ne vegye a palástot a hátára!!!
8.
ga
2016.12.13., kedd [19:29]
[Nem ütötte a mércét]
7.
gagagagg
2016.12.13., kedd [18:52]
@ga:

Hagyjad, ő kereste magának. (...)

6.
ga
2016.12.13., kedd [18:06]
Polgári élet? Elmegy elárusítónak a papi diplomájával? Zsombikám, ez nagy bukta volt, de megérdemelted. Aki a korpa közé keveredik...
5.
rószasáracska
2016.12.13., kedd [17:13]
Nem pucikám, hanem a háttérben zsombor lágysága és Kelemen ata valamint fiacskája meg a többi nagyágyú hataloméhsége áll. Zsombor képtelen volt a vásárhelyi magyarság bizalmát visszaszerezni, ezért ejtették s jelentek meg új arcok. Gyakorlatilag egymást csinálták ki.
4.
puci pardalian
2016.12.13., kedd [16:50]
[Nem ütötte a mércét]
3.
Magasbukk
2016.12.13., kedd [16:13]
Sajnos ez igy igaz!,
de nagyon nehéz másképpen tenni, mert a hatalom mindent megváltoztat...az oda kapaszkodott embert is!
Többet nincs 'régi' barát, csak 'új', a család sem marad a 'régi', minden alárendeltetik a hatalom 'megőrzésének'.
2.
változatlan
2016.12.13., kedd [16:01]
bocsánat, nem "választottak", hanem "választók".
1.
változatlan
2016.12.13., kedd [16:00]
"...hogy az új csapat mit szeretne". Mondja Péter Ferenc. Tehát semmi esetre sem a választottak, hanem a CSAPAT. Kedves választók, nem ismerős egy kicsit?
Hozzászólások30