Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Évtizedek után ismét magyar igazgatója van a marosvásárhelyi Kultúrpalotának Évtizedek után ismét magyar igazgatója van a marosvásárhelyi Kultúrpalotának

Szász Cs. Emese | 2016.12.16. [15:45]

Új vezetője van hétfőtől a marosvásárhelyi Kultúrpalotának, Vasile Naste nyugdíjba vonulása után Fülöp Tímea igazgatja Maros megye legfontosabb kulturális intézményét. Évtizedek óta nem volt magyar vezetője a marosvásárhelyi magyarság szimbólumának számító Kultúrpalotának.

fulop_timi-3133_bA terület nem teljesen ismeretlen a fiatal szakember előtt, ugyanis Fülöp Tímea évek óta a Maros Megyei Múzeum munkatársa

November 29-én sikerült a versenyvizsgája, így hétfőtől Fülöp Tímea vezeti a marosvásárhelyi Kultúrpalotát. A terület nem teljesen ismeretlen a fiatal szakember előtt, ugyanis Fülöp Tímea évek óta a Maros Megyei Múzeum munkatársa, több mint egy évig PR és marketing feladatkörökkel ellátott muzeológusként dolgozott az intézményben, így a Kultúrpalotával is gyakran kapcsolatba került.

Az osztályvezetői állás – elmondása szerint – egy kibővült adminisztratív munkakör: egyrészt az épület állagmegőrzése, karbantartása, a személyzet koordinálása a feladata, de az épület különböző termeinek bérbeadása, valamint a kulturális intézmény népszerűsítése is hozzá tartozik.

fulop_timi-3145_b

Az új vezető többek közt egy fejlesztési projekttel pályázott az állásra, elmondása szerint jó néhány hiányosságot pótolna és különböző lehetőségeket aknázna ki, hogy népszerűbb legyen a Kultúrpalota, és gördülékenyebb benne az ügyintézés, látogatás. „Azt szeretném, hogy legyenek többnyelvű ismertető anyagok a Kultúrpalota minden termében, hogy plusz információt kapjon a látogató. Emellett szeretnék egy továbbképzést a személyzetnek, nyelvképzést is, hogy bárki hozzájuk fordul, tudjanak három nyelven – románul, magyarul és angolul – legalább alapszintű információt elmondani, mert a Kultúrpalota legtöbb látogatója az országon belülről, Magyarországról, valamint Izraelből érkezik, így mindhárom nyelvre szükség van” – fogalmazott Fülöp Tímea.

fulop_timi-3156_b

Hozzátette, bár a személyzet terén meg van kötve a keze, nem tud felvenni több alkalmazottat, lenne igény bizonyos feladatok elvégzésére, amelyre ő bevezetné a múzeumi önkéntesszolgálatot. Ám nem csak a fiatalokat, hanem az aktív nyugdíjasokat is szeretné bevonni majd az önkénteskedésbe, ezzel is pótolván a személyzeti hiányosságokat. Ugyanakkor a Kultúrpalotában eddig még nem működő múzeumpedagógiai tevékenységeket is szeretne bevezetni.

Az új osztályvezető azt szeretné elérni, hogy Marosvásárhely és Maros megye egyik legfontosabb, európai szintű kulturális intézménye megfeleljen a mai kor követelményeinek, hogy ne csak az épület, hanem a szolgáltatás is európai színvonalú legyen.

Dobre változtatott volna
Idén tavasszal Ciprian Dobre, akkor még Maros megyei tanácselnökként azt szerette volna elérni, hogy a Marosvásárhely egyik szimbólumának számító Kultúrpalotát a jövőben ne a Soós Zoltán által vezetett múzeum, hanem egy újonnan létrehozott művelődési központ adminisztrálja. Dobre nevesítette is a Transilvania Művelődési Központ vezetőjét, Sergiu Zereşt, őt szerette volna a Kultúrpalota vezetőjének, a tanácselnöknek azonban már nem sikerült véghezvinni az akaratát. A Kultúrpalota így továbbra is a Maros Megyei Múzeumhoz tartozik.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
11.
rmdsztv
2016.12.18., vasárnap [08:33]
[Nem ütötte a mércét]
10.
Lazar Istvan
2016.12.16., péntek [22:46]
Sok sikert!

Jó lenne több hétvégi müsort szervezni (szinház/koncert, stb), mert vannak még olyanok is akik hétköznap dolgoznak és hétvégén mikor lenne kicsi szabadidejük akkor nincs előadás.
Köszönjük.
9.
Ezaz!
2016.12.16., péntek [21:29]
Ez a legjópofább komment amit valaha is olvastam a Székelyhonon. Éljenek a pozitív hozzászólások!
8.
vvvvvo
2016.12.16., péntek [21:12]
Kedves Tímea! Ez a jó hír. Sok sikert és leleményességet....no még valami, ha egy népes közösség bérli a palotát és tagjai messziről érkeztek akkor oldják meg az étkeztetésüket a palota valamely más termében vagy a közeli vendéglőkben. Megrökönyödve néztük amint a koncertteremben a hatezer sípos orgona előtt épp csirkecombot ropogtatnak és szeletelik a fokhagymás jó kis hazait. Egy világ omlott össze bennem. Jó hogy akik tervezték és akik anyagilag támogatták a palota létrejöttét nem látták ezt a barbárságot.
7.
G.S.
2016.12.16., péntek [20:33]
Sok sikert, orom latni, hogy fiatalon is lehet szepen sikeres lenni. Azt kivanom Timeanak, hogy feherebb legyen mint a ho, hogy ha lecsap az orszag "igazsagszolgaltatasa" akkor ne talaljon semmit.
6.
Koreck Zita
2016.12.16., péntek [19:54]
Istenke segístsen munkádban!!!
5.
I love Kulturpalota
2016.12.16., péntek [19:43]
Szuper ! Hajra Timi !
Orom hallani, hogy ennek a gyonyoru es patinas kulturalis intezmenynek az elere, egy ilyen, kepzett, otletekkel teli es tenni akaro fiatalt valasztottak.
Az pedig mar hab a tortan, hogy Timi, mar a szepsegevel is, hatarozottan illik abba a kornyezetbe.
Eddig szerelmes voltam a Kulturpalotaba .... na de mostantol ?! - hat az Osztalyvezetobe is :)
Kitarto es eredmenyes munkat kivanok ! - ...es meg kivanok...egy puszit Timitol :)
4.
bobi
2016.12.16., péntek [18:05]
Sok sikert!
3.
BIBO Lajos
2016.12.16., péntek [17:49]
Sok sikert es kitartast !!!
2.
hulyek egyutt
2016.12.16., péntek [17:43]
Sok sikert, kitartast!!!
1.
Gutre
2016.12.16., péntek [17:39]
[Nem ütötte a mércét]
Hozzászólások11