Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Példátlan összefogás a sepsiszentgyörgyi rászorulókért

Bíró Blanka | 2017.01.08. [16:58]

Több száz embert mozgósított szombaton éjszaka Sepsiszentgyörgyön a Máltai Szeretetszolgálat felhívása, hogy segítsenek azoknak, akik a szabadban, vagy fűtetlen helyen töltik az éjszakát.

170107_Malta fagy_bFotók: Tischler Ferenc Facebook-oldala

A Facebookon közzétett felhívásra több tucat felajánlás érkezett, a sepsiszentgyörgyiek élelmet, meleg ruhát és pokrócokat ajánlottak fel. Tischler Ferenc a szeretetszolgálat országos főtitkára lapunknak elmondta, este nyolc órakor körül döntötték el, hogy meleg teát, pokrócot visznek a rászorulóknak, ami a kegyetlen fagyban életmentő lehet számukra.

A felhívás után annyi felajánlás érkezett, hogy egész éjszaka gyűjtötték be, és hordták ki az élelmet, a meleg ruhát. Éjfél után már nem is fogadtak el adományokat, csak osztották szét azokat, ám azt tervezik, hogy az akciót néhány hét múlva megismétlik, akkor úgy szerveznék, hogy az adakozók, ha akarnak, személyesen találkozhassanak a rászorulókkal.

170107_Malta fagy1_b

Szombaton éjszaka olyanokhoz is eljutottak, akikről eddig nem tudták, hogy segítségre szorulnak – mondta Tishler Ferenc. Első lépésben azokhoz mentek, akik a nagy hidegben a fűtetlen kunyhóikból néha bevonulnak az éjszakai szállásra, de aztán mégis hazamennek, mert kötődnek az otthonukhoz. Ők általában a különböző vállalatok, például a vasút által hátrahagyott kalibákban élnek, ahol sem villany, sem fűtési lehetőség nincs. Tőlük tudták meg, hogy hol vannak még hasonló helyzetben levők, így több helyre eljutottak.

„Nagy örömet szereztünk” – mondta meghatódva Tischler, hangsúlyozva, hogy az összefogás nagy erőt adott a folytatáshoz.

170107_Malta fagy2_b

A színház is adakozásra hív
Sepsiszentgyörgyön az Andrei Mureșanu Színház is előrukkolt egy sajátos humanitárius akcióval, ezen a héten a teátrum öltözőjéből lehet téli ruhákat elvinni, aki segíteni akar, be is vihet meleg ruhákat. „Győzd le a hideget a színházzal!” – kampány kezdeményezője Anna Maria Popa színházigazgató elmondta, naponta 9- 16 óra között nyitják meg az öltözőt, és állványokra teszik az elvihető téli ruhát. Néhány óra alatt már eddig több mint húsz bundát gyűjtöttek az adakozóktól, ezeket kitisztították, és hétfőn elvihetik a rászorulók.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét