Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Leállíthatja a fűtést az E-Star Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre | 2017.01.10. [15:42]

Súlyos következményekkel járhat, ha az E-Star tulajdonosai beváltják ígéretüket. A fűtésszolgáltatás teljesen megszűnik ebben az esetben Gyergyószentmiklóson. Az önkormányzat rendkívüli ülésen vitatta meg a kialakult helyzetet. Fenntartják: a szolgáltatónak márciusig kötelessége biztosítani a fűtést.

kazanhaz_telen_bMég füstölnek a kazánházak kéményei, ha csökkentett üzemmódban is

„Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. tájékoztatja Tisztelt Befektetőit, hogy romániai kapcsolt vállalkozása, az E-Star CDR Kft. a hét végén korlátozta a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson. A szolgáltatás várhatóan a hétfői nap során teljesen megszűnik” – ez olvasható a cég közleményében. Hétfőn ez még nem történt meg, de semmi garancia nincs arra, hogy a napokban nem áll le a kazánok működése. A gyergyószentmiklósi tömbházlakásokban már a hétvégén is 16 Celsius-fokos volt a hőmérséklet.

„Minden attól függ, hogy a város önkormányzata és a cég tulajdonosai miként döntenek” – fogalmazott Dácz Gábor, az E-Star helyi vezetője.

A képviselő-testület hétfőn délután hosszan tárgyalta az ügyet, jelen voltak annak az ügyvédi irodának a munkatársai is, amelyet a szolgáltatóval szembeni perekhez kért fel az önkormányzat. A megbeszélést követően Nagy Zoltán polgármester a sajtó kérdéseire válaszolva elmondta, álláspontjuk nem változott. Arról tájékoztatják az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt-t ismételten, hogy készülnek a szolgáltatás márciusi átvételére, ám addig az E-star kötelessége a fűtés biztosítása megfelelő minőségben. Pontos dátumot is megjelöltek, a város vállalja, hogy előkészít minden szükséges lépést arra, hogy március 8-án átveszi a szolgáltatást.

A polgármester még hozzátette, hogy meglátása szerint a cég azért jelentette be most, hogy nem képes tovább szolgáltatni, hogy a város megijedjen, és most azonnal átvegye a szolgáltatást. Ezt azonban nem teheti meg, mert számos, törvényekben előírt procedúrát kell követni, ami hosszabb folyamat. Többek között nincs még költségvetés, így a város hiába venné át, és adná át saját cégének a szolgáltatást, mert az anyagiak hiányában nem tudná ellátni a feladatot.

Más a helyzet, ha a cég leállítja a fűtést

Nagy Zoltán úgy gondolja, az E-Star, bejelentése ellenére, nem fogja megtenni azt a lépést, hogy leállítja a szolgáltatást. De amennyiben mégis megtörténik, akkor gyors intézkedések következnek. A polgármester azonnali hatállyal rendkívüli ülést hív össze, amelyen hivatalos formában megállapítják a tényt, hogy a cég törvények betartása nélkül, önhatalmúan leállította a fűtést. Ebben az esetben a város átveszi és folytatja a szolgáltatást. Ez egy vészforgatókönyv, de Nagy Zoltán reméli, hogy az E-Star tulajdonosai nem a szolgáltatás leállítása mellett döntenek. A városháza azonban már készül erre az esetre is, megfogalmazták azt a tájékoztató levelet, amit a belügyminisztériumhoz és a prefektúrára küldenek el, abban az esetben, ha ez az esemény megtörténik. Szükséges ez, hiszen a rendkívüli eset miatt várhatóan olyan lépéseket kell majd megtenni a szolgáltatás azonnali átvételével, amelyek nem teljesen törvényesek, azaz procedúrákat, határidőket lehetetlen lesz betartani. Így a következő időszakban, utólag kell majd olyan lépéseket tenni, hogy a törvényes előírásokat teljesíthessék.

tanacsules_bA cég fűtésleállítással fenyeget, a polgármester reméli, ez mégsem történik meg

Lakossági tartozásokra hivatkoznak

Több mint kétmillió lejjel tartoznak a gyergyószentmiklósi fogyasztók a cégnek, ennyi a ki nem fizetett számlák értéke, mondta el kérdésünkre válaszolva Dácz Gábor. A cégvezető szerint mindeddig garanciát tudtak vállalni arra, hogy a fűtőanyag-beszállítóknak fizetni tudnak, és ezt eddig meg is tudták tenni. Azonban most és hosszabb távon ezt nem tudja bevállalni a cég. Attól tartanak, hogy amennyiben a helyzet nem változik, azaz a lakosság nem fizeti ki a számláit és tartozásait, akkor nem tudnak fizetni a beszállítóknak. A hétfőn rendelkezésre álló fűtőanyag, a csökkentett üzemmód mellett, kedd estig elegendő – mondta Dácz.

„A CDR minden tőle telhetőt megtett a kialakult helyzet elkerülése érdekében, mind a szerződés felmondását megelőzően, mind pedig azt követően, a város felelőtlen magatartásának következményeiért a felelősséget nem tudja vállalni. (…) A CDR a leállást követően a fűtési rendszer állagmegőrzéséről sem fog tudni gondoskodni. A keletkező esetleges károk (lopás, rongálás, elfagyás) tekintetében a CDR a felelősségét szintén kizárja” – olvasható a cég közleményében.

Fel kell készülni a fűtéskiesésre

Nagy Zoltán úgy gondolja, az E-Star sem akarhatja azt, hogy egyszerűen otthagyja a fűtésrendszert, így ha meg is történne a szolgáltatás leállása, az átadás-átvételt is úgy kell lebonyolítani, hogy ne legyen hosszabb kiesés a szolgáltatásban. Az azonban megtörténhet, hogy több órára leáll a fűtés, erre fel kell készülnie a lakosságnak – mondja a polgármester.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
11.
hűtés
2017.01.11., szerda [14:04]
Mindenki hibás, csak Nagy Zoltán nem.

Lásd, Nagy Zoltán hogyan értékelte saját hozzájárulását a kialakult helyzethez: https://www.bet.hu/newkibdata/122831690/D_nt_sek.pdf

5. oldal, alján a polgármester, Nagy Zoltán által képviselt város azt kéri a bíróságtól, hogy az mondja ki: a gyergyószentmiklósi helyi tanács által hozott döntés, az áremelés "elutasításának jogellenességi megállapítása, amely HATALMI TÚLKAPÁS kifejezése".
Nagy Zoltán Arra kérte a bíróságot, hogy a bíróság hozzon olyan ítéletet, mely szerint ők, a városi tanács HATALMI TÚLKAPÁST követett el.
Nagy Zoltán inkább azzal foglalkozzon, hogy a bíróság végleges ítéletét végrehajtja, és nem parádézik. Bíróságra jár, pereket veszíteni. Attól nem lesz meleg a lakásokban. Sok pénzbe kerülnek ezek a perek.
10.
röhej
2017.01.11., szerda [13:44]
A hibás a szolgáltató. Aki nem tartotta be a szerződést.
A biróságra-törvényre nem lehet alapozni. A szerződésszegővel tart.
A polgármester a hibás ? Talán most is abban jár, hogy ne legyen a városnak fűtése.
És itt egyeseknek az a fontos, hogy lejárassák a polgármestert. Talán még örvendnek is a fűtés leállitásnak.
9.
hűtés
2017.01.11., szerda [09:05]
2010. óta itt vannak, eddig hány nevük volt? Én csak az Estart ismerem, mi volt még a 7 év alatt?

Az ügyvédi iroda teljesítményét ismered, két peren vannak eddig túl, abból kettőt veszített el a város.
Nagy Zoltán a perek elveszítésében látja a kiutat, nem a megegyezést keresi.
8.
hűtés
2017.01.10., kedd [21:55]
Remélem a város egy profi ügyvédi irodát fogadott fel , hogy ezt a tápos mutyi céget helyre rakja . Majdnem minden évben nevet váltanak .
7.
hűtés
2017.01.10., kedd [21:51]
"Honnan szereznek tüzelőanyagot?" Az üzletből .
6.
Egyik didergő
2017.01.10., kedd [20:57]
Most holvan Polgárjános, ő szervezte ki a fütést!

Polgárjános úr ugy fázom kimehetek az őn nagy háyába melegedni?
5.
fűtőmester
2017.01.10., kedd [18:01]
csak nem úgy van ahogy Nagy Zoltán mondja...
"A bíróság a mai napon elutasította Gyergyószentmiklós Város Önkormányzatának
felülvizsgálati keresetét is a Hargita Megyei Törvényszék már jogerős döntésével szemben,
melyben nem tovább, mint 2016.10.13-tól számított 60 napig kötelezte a bíróság a CDR-t a
szolgáltatás folytatására."
4.
hűtés
2017.01.10., kedd [17:40]
Most mi jön?
Lesz ma este fűtés?
Mit fognak tüzelni a kazánokban? Honnan szereznek tüzelőanyagot?
3.
hűtés
2017.01.10., kedd [17:37]
https://bet.hu/newkibdata/123174018/Gyergy__per_01.10.pdf

Tessék!!!! Köszönjük Nagy Zoltán Úr!!!!!!!

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt.
RENDKÍVÜLI TÁJÉKOZTATÓJA

a tőkepiacról szóló törvény és a 24/2008. (VIII.15.) PM rendelet alapján

Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. („Társaság”) tájékoztatja Tisztelt Befektetőit, hogy romániai kapcsolt vállalkozása, az E-Star CDR srl. (CDR) az alábbiakról tájékoztatta a Társaságot:

A bíróság a mai napon elutasította Gyergyószentmiklós Város Önkormányzatának felülvizsgálati keresetét is a Hargita Megyei Törvényszék már jogerős döntésével szemben, melyben nem tovább, mint 2016.10.13-tól számított 60 napig kötelezte a bíróság a CDR-t a szolgáltatás folytatására.

A CDR tájékoztatta a Várost a szolgáltatás korlátozást követő megszüntetéséről és felhívta a szolgáltatás és rendszer haladéktalan átvételére a jogszabályban, szerződésben és a bírósági döntésekben foglalt kötelezettségek alapján.

A Város mindez idáig azt hangoztatta, hogy a rendszer és a szolgáltatás átvételére nem képes, a társaságunkhoz 2017. 01. 09. napján eljuttatott megkeresésükben viszont már arról tájékoztatott, hogy szolgáltatás átvételéhez a jogszabályok értelmében szükséges legalább 52 nap a koncesszióba adási eljárás esetében, míg a szolgáltatás Város által történő átvétele esetén 30 nap és további 15 nap az alkalmazottak felvételére.

Ebből is igazolást nyer, hogy a Város a szolgáltatást át tudta volna venni a bíróság által részére biztosított határidőn belül és korábban is, azonban erre vonatkozó intézkedést a bírósági döntéstől függetlenül sem tett, kizárólag az időt húzta addig, míg a CDR a szolgáltatást már szerződésen kívül sem tudja biztosítani.

Igazgatóság

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt.
2.
hűtés
2017.01.10., kedd [17:05]
Nagy Úr, az az ügyvédi iroda adja önöknek a jogi tanácsot, akik az eddig elveszített perekben képviselték önöket?

https://www.bet.hu/newkibdata/122831690/D_nt_sek.pdf

3. oldal teteje:
"a megbízó vétkességéből történő felmondása esetén, az egy 60 napos időszakra tovább részesüljön a szolgáltatás folyamatosságában."
(...)
"...a szolgáltatás iylen jellegű folytatása ténylegesnek kell lennie, a szerződés felmondással történő MEGSZŰNÉSÉT követően kell megvalósuljon"
(...)
"...EZEN OKBÓL A TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN HATÁROZ... Kötelezi az alperest, hogy biztosítsa ... távhőszolgáltatást 2016. október 13-i dátumtól számított 60 napot meg nem haladóan"

Nagy Úr, mondja, mi a megfejtés ebből arra, hogy a bíróság szerint mi a legkésőbbi dátum, amikorra megszűnt a szerződés? Segítségére, a bíróság onnan számolja a 60 napot.

Nagy Úr, ön milyen minőségében próbálja felülírni a bíróság végleges ítéletét? Ki ön, hogy bírósági ítéleteket vesz semmibe?

A távhőszolgáltatás megszervezésére a törvény az önkormányzatot kötelezi. Az viszont nem úgy néz ki, hogy önkényesen, törvényi alap nélkül kötelez valakit a szolgáltatásra. Az önkormányzat által hivatkozott 90 napos további szolgáltatási kötelezettség a licence lejártára vonatkozik. Az Estar engedélye 2015.11.23.án járt le, az önkormányzat ezt észlelte, így megindult a 90 napos eljárás. Ez idő alatt az Estar nem szerezte meg az engedélyt. Az Estar már 2015-ben, és azóta se próbálta az engedélyt kiváltani. A törvény a 90 napot arra adja, hogy az önkormányzat ilyen esetben felkészüljön új szolgáltató felfogadására. Ez a 90 nap 2015.11.25-2016.2.23. között volt. Ennek 2016. végén már nincs helye, ezt már 2015. végén eljátszotta a két fél. Nem úgy működik ez, hogy ha kedvem van, akkor újra, meg aztán újra előkapom.

A helyett, hogy a bíróság ítéletében leírtakat hajtaná végre, az önkormányzat és Nagy Zoltán folyamatosan semmibe veszi a bíróság szavát.
A szerződés legkésőbb 2016.10.13. napon végérvényesen megszűnt.

Megkérem ne tájékoztassa félre az embereket!

Itt önök a felelősök, bármi is történjen. Ha valaki megfagy, meghal, akkor Nagy Úr, az ön kezén is bilincs csattanhat.
1.
958
2017.01.10., kedd [17:05]
Mindezek mellett miert titkos az estar szerzodes ?
Ha a varos vezetosege nem saros akkor hozzak nyilvanossagra az estar szerzodest !!!!!!!!!!!!!!!
Ezt a helyzetet a mopopo es a gyava gyergyoi emberek hoztak a nyakunkra mert ujravalasztottak oket !!!!!!!!!!!!
Ki mit fozott egye is meg !!!!
Hozzászólások11