Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Látványos fejlődést ígér a polgármester a csomafalviaknak

Baricz Tamás Imola | 2017.01.10. [15:54]

Csomafalvát egyik leglátványosabban fejlődő településként tartják számon Gyergyószéken. Márton László Szilárd polgármester értékelte a négy és fél évszázada írásos említéssel büszkélkedő település elmúlt esztendejét. A több mint tíz éve közösségéért munkát vállaló polgármester célja, hogy minden csomafalvi számára vállalható településvezető legyen. Márton László Szilárd látványos fejlődést ígér a 2017-es esztendőre.

csomafalva-martonlaszloszilard_bMárton László Szilárd szerint a tervezés időszaka volt a 2016-os esztendő

– Választási év volt a tavalyi, hogyan élte meg ezt az időszakot Csomafalva újra választott polgármestere?

– Valóban, 2016-ban két alkalommal is az urnák elé vártak minket, településeink, valamint az ország jövőjére vonatkozó szavazásra. Választási év volt, de csendesebb, intenzitásában kisebb kampányolások részesei voltunk. Szerintem ennek volt előnye, mert így folyamatosan tudtunk a feladatainkra figyelni, mindennapi munkánkat végezni.

Számomra pozitív élmény volt a decemberi, parlamenti választás, amelynek egyértelmű tanulsága van: országos szinten kötelező az összefogás a magyarság képviseletében! Örülök, hogy ez megtörtént, bízom benne, tartós és eredményes lesz. Ráadásul Csomafalva választópolgárai becsülettel helytálltak azon, a térség harmadik legmagasabb részvételi arányát hozva. Köszönöm nekik! A választások közül természetesen a legszemélyesebben a polgármester-választás érintett, és hagyott nyomot bennem. Újrainduló településvezetőként, egy kicsit olyan az, mint egy versenyvizsga, ahol a község szavazópolgárai előtt kell elszámolni a gyakorló polgármesternek, hogy mit tanult addig. Ilyen szempontból nézve, örömteli vizsgán vagyok túl, hiszen megnyertem a választást. Mégis, ha arra gondolok, hogy az előző időszakban látványosan fejlődött községünk, korábbi ígéreteinket valóra váltottuk, és a település legfontosabb gondjait orvosoltuk, akkor a kapott szavazatok alapján maradtak bennem kérdőjelek. El kell gondolkodnom, mi az, amit mégsem végeztem jól, mi az, amivel a lakosság egyharmada nem volt elégedett. Úgy gondolom, valós elégedetlenség kell legyen a háttérben, nem hiszem, nem szabad, hogy ennyi embert egyszerű kampányfogásokkal vagy pártállás szerint lehessen befolyásolni.

Természetesen köszönöm mindazoknak, akik bizalommal voltak irántam, és rám adták a voksukat, ugyanakkor azoknak is, akik az ellenszavazatukkal kritikát gyakoroltak a korábbi munkámra. Ezek alapján az a célom, hogy minden csomafalvi számára vállalható településvezető legyek, és a közösség egészét szolgáljam 2016–2020 között is.

– Mi volt a legkellemetlenebb a kampányban? Hogyan záródott ez az időszak? Az ellenfelekkel milyen a viszonya?

– Kiemelkedően kellemetlen helyzetek nem voltak, amúgy meg van egy jó tulajdonságom: a rossz élményeket hamar elfeledem. A választási időszak, a kampány lezárult június 5-én, másnaptól már a közösségi munkára került a hangsúly. Természetesen a kampányban voltak vállalásaink, azok megvalósításán kell dolgozzunk úgy, hogy az elfogadható legyen a teljes helyi tanácsnak. Viszont egy ekkora településen két alakulat választási programja nem tud lényegesen különbözni, ezért úgy hiszem, nem lesz nehéz egyeztetni a négyéves tevékenységet és célokat. A választási ellenfeleinkkel való viszonyom, úgy gondolom, korrekt, nyitott és együttműködő, hiszen mindannyiunknak a község és a közösség fejlődése kell legyen a legfontosabb.

– Mire a legbüszkébb a 2016-es év megvalósításai közül?

– A korábbi évek látványos eredményeihez képest csendes év volt a 2016-os, nevezhetem a tervezés időszakának. Így számomra a leginkább emlékezetes és vállalható nem egy infrastrukturális megvalósítás, hanem a május végi árvizes katasztrófahelyzet kezelése, a megtapasztalt közösségi szolidaritás és összefogás. A 10 éves közigazgatási munkám, valamint a hivatali csapat polgárvédelmi vizsgájaként is értékelem, amely jól sikerült.

Ugyanakkor közelálló volt hozzám a tavalyi községi ünnep névváltoztatása is, a Csomafali Nagy Gyúródással is felvállalva önmagunkat, pozitív tulajdonságként élve meg a csúfolódó székely népköltészet által kapott nevet.

– Mi jelentette a mélypontot, csalódást a megannyi feladat elvégzése során?

– Emberekkel való munka végzése során az emberi gyarlóságok tudnak leginkább csalódást okozni. Az mindig kellemetlenül érint, ha becsületes csomafalvi emberek úgy gondolják, hogy ellenük dolgozok, nem számukra akarom a legjobbat kihozni a lehetőségekből.

Ugyanakkor továbbra is kemény dió és a legnehezebb megpróbáltatás a tulajdonjog rendezés. A tavaly két formában is elkezdtük, de egyikkel sem értünk el látványos eredményt. Természetesen nem adtam fel, megtaláljuk a lehetőséget, a szükséges erőforrásokat, és megoldjuk ezt is.
Negatív élmény 2016-ból a közbeszerzési jogszabályok változtatása is. Az egyszerűsítés címszó alatt bővítették és komplikálták. Úgy gondolom, hogy a környék egyik legjobb és leglelkiismeretesebb közbeszerzés-szakértője a csomafalvi hivatalban dolgozik. Mégis az „egyszerűsített” szabályozás miatt erősítenünk kellett ezt az osztályt. Időnket és energiánkat pazaroljuk sokszor, amikor igyekszünk megfelelni az előírásoknak.

– A tavalyi mozgalmas év után mire számít 2017-ben, milyen tervekkel indul a községvezető?

– 2017 látványosabb lesz, mint volt az előző esztendő. Természetesen nem azon pályázatok által, amelyekre az idén adjuk le a dokumentációkat, hanem a korábban beütemezett fejlesztések révén. Terveink szerint az idén a szászfalvi rész új óvodával, a Fő út mentén járdával gyarapodik községünk, be kell fejezzük a víztisztító állomásunk modernizálását, és rendezni akarjuk a hivatal, az iskola előtti teret. Amint korábban is említettem, a tulajdonjog rendezésben is előre akarunk lépni, valamint a közösségépítést is akarjuk folytatni a szociális központunk, a turisztikai és rendezvényszervező irodánk tevékenységei által, valamint a községi rendezvények során is.

– Csomafalván hagyománnyá vált, hogy minden évnek választanak egy mottót. A 2017-es évre mi a mottó?

– Konkrét mottónk ugyan nincs, de az idei évben ünnepli Csomafalva a 450. évét, azaz négy és fél évszázada jelent meg először írásos említésben. Községi ünnepeink és rendezvényeink mindenképp ki fogják ezt emelni.

– Mivel lenne elégedett a 2017-ös esztendő végén?

– Ha egészségben megérjük, hogy terveink megvalósultak.

– Márton László Szilárd nem szokott újévi fogadalmat tenni. E téren változott-e a meglátása? Van-e újévi fogadalma, ha igen, mi az?

– Talán lehet annak mondani, hogy változott, habár nem pont újévi fogadalom: idén még közvetlenebb akarok lenni a csomafalvi emberekhez, és közelebb szeretném vinni a polgármesteri intézményt is hozzájuk. Nagyon fontosnak tartom, hogy érezzék és értsék: a törvények betartása és betartatása nem ellenük, a településvezetés pedig egyenesen értük van.

Végezetül megköszönöm a polgármesteri hivatal munkaközösségének a 2016-os erőfeszítéseit, közösségi szolgálatát. Sokszor hálátlan ez a felelősségteljes munka, amelyet nap mint nap türelemmel végeznek, gyenge bérezés mellett. Nélkülük, kitartásuk és szorgalmuk nélkül nem lenne miről beszámolni egy év végén sem. Kívánok számukra egészséget, szeretet és megbecsülést mindennapjaikban!

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
Féc
2017.01.11., szerda [21:27]
Kedves Kleopátra11! Igen, ez nem csak csomafalvi probléma és sajátmagamat idézve: "Ezen kell elgondolkozzon lassan a faluvezetés és a falu is." Tehát ezt nem csak a faluvezetés, hanem az egész falu figyelmébe szerettem volna ajánlani. Így igaz, ez elég komplex probléma és egy pittyantással nem lehet megoldani. Egy-két elképzelésem van, de az nem biztos, hogy teljesen megoldaná ezt, éppen ezért van szükség együttgondolkozásra. Az elképzeléseket majd személyesen a megfelelő helyen és időben.

Most csak annyit, hogy itt Erdélyben és Székelyföldön nagyon elkényelmesedtünk és ezért a kényelemért feláldozzuk a lelkünket, gyermekeink és unokáink jövőjét. A magyar ember és főleg a székely a kényelemben elpuhul. Ezt okos emberek állapították meg. Talán ebbe az irányba is motoszkálhatnánk, indulhatnánk. Talán!?
6.
Kleopátra11
2017.01.11., szerda [20:16]
Kedves Féc!
Igen, ebben igazad van!
Csak ez nem csak helyi, csomafalvi, probléma. Ameddig külföldön megkeresik azt a pénzt, amiből valamit meg is tudnak mutatni, addig a faluvezetés nem tehet semmit.(Mélyebbre ne menjünk ebbe bele, hogy mi miért van) És ameddig a szülők kétségbeesése ellenére sem maradnak itthon a fiatalok, addig a faluvezetés nem is szólhat bele. Csinálhat, ígérhet bármit. Ne hidd azt, hogy a "faluvezetés" ezt nem vitatta, beszélte át már számtalanszor!
Esetleg lenne valami jó ötleted, amivel itthon lehetne tartani a fiatalokat?
Erre sokan kíváncsiak lennének. És gondolom szívesen fogadnák az ötleteket is.
Mindegy mi is történik ma, ne csak magunkra gondoljunk. Lehet, hogy holnap minden fiatal itthon marad és legyen nekik jobb. Mi is arra kell törekedjünk, hogy amikor hazatérnek, akkor legyen nekik szebb, jobb, könnyebb és élhetőbb az élet. Ezért kell a fejlesztés! Ameddig lehet és van aki fejlesszen.
5.
Szindbad334455
2017.01.11., szerda [19:50]
Át kell vontatni London külvárosi övezetébe, egyből megnő a lakosságszám. Nem tudom, a polgármester meg tudjae oldani ...
De ha nem, nézzük a jó oldalát: nincs akkora gyúródás, mint régen, legfeljebb csak Szentpéterkor.
4.
Féc
2017.01.11., szerda [17:54]
Fejlesztés van, ez igaz. De maholnap nem lesz akinek! Elnéptelenedtek az iskolák. Nincs gyermek. A fiatal családok külföldön keresik a megélhetést, mert rá vannak kényszerülve. Ezen kell elgondolkozzon lassan a faluvezetés és a falu is. 25 év alatt a népszámlálási adatok szerint 600 fővel csökkent Csomafalva lakossága. A valoságban ez a szám közelíti az 1000-t.

Ez a legfontosabb probléma! Erre kell megoldást találni!
3.
varakozo
2017.01.11., szerda [13:50]
a karacsonyi es ujeviu koszonto kepeslapok helyet ha kulte volna az ertesitot hogy erdoink es mezoink rendbe vanak megvanak a tulajdon lapok sokal szeb karacsonyunk letvolna es boldogab uj evunk volna .
2.
Vk
2017.01.10., kedd [20:46]
Az jo dolog hogy a Csomafalvi hiradot mindig beteszik a postaladaba es igy lehet tajekozodni a falurol.
Vannak rossz dolgok is de most nem irom ide le.
1.
Vk
2017.01.10., kedd [20:40]
Szerintem a partalas is donto volt a polgarmestervalasztassban, mert vannak emberek akik nem szeretik az rmdszt. Az elenszavazatok egyresze ezert volt a tobbi gondolom személyes antipatia. Szerintem harom valasztas utan is nyerni nem rossz eredmeny.
A falunapokat gyurodasnak nevezni nem volt jo otlet. Sokan mondtak ezt es nekem se tetszett.
A fojamatos es latvanyos fejlesztes nem mindig szukseges. A hagyomanyal is kene tobbet torodni.
Az elmult evet kb 6-7es jegyel dijaznam a polgarmester reszerol.
Hozzászólások7