Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

„Csak a holttestünkön át mehetnek be a kapun” „Csak a holttestünkön át mehetnek be a kapun”

Pethő Melánia | 2016.12.14. [13:00] | Utolsó módosítás: 2016.12.14. [13:31]

Alig több mint egy hónappal azután, hogy élőlánccal akadályozták meg, hogy az Electrica munkatársai az áramszolgáltatást megszakítsák, kedden ismét utcára vonultak a remetei tejporgyár tulajdonában lévő tömbházak lakói. Ezúttal csendőrök kíséretében érkeztek a villamossági vállalat emberei, de a polgári engedetlenséggel szemben meg sem kísérelték a fellépést. Dolguk végezetlenül távoztak a helyszínről.

tejporgyari_lakasok_aram 016_bEzúttal csendőrökkel érkeztek kikötni az áramot az electricások

A tejporgyár adóssága miatt kellemetlen helyzetbe sodródtak a gyár tulajdonában lévő tömbházlakások bérlői. Múlt csütörtökön már másodszor készültek utcára vonulni, hogy megakadályozzák a villamossági vállalat embereit abban, hogy a gyárból kikössék az áramot. Akkor végül nem került sor a tervezett ellenállásra, mivel kiderült, csak szóbeszéd volt, hogy kiszállnak az áramszolgáltató képviselői. Kedden viszont – akárcsak november elején – valós volt a hír. Ezúttal csendőrök kíséretében érkeztek a tejporgyárhoz az electricások.

„Azért mi nem tudunk felelősséget vállalni, aki nem fizetett. Mi nem tartozunk senkinek. Addig, amíg önök nem biztosítják lakásainkban a villanyt és a vizet, nem állunk félre. Csak a holttestünkön át mehetnek be a kapun. Ilyenkor, télvíz idején, karácsony előtt jönnek? Hol voltak augusztusban? Akkor is létezett a gyár adóssága, miért nem akkor akarták kikötni az áramot? Mi nem loptunk, nem csaltunk, sőt, amit elfogyasztottunk, azt mindig kifizettük. Ennek ellenére ránk jön a csendőrség. Ez felfoghatatlan. Úgy kezelnek minket, mint valami tárgyakat, amiknek nincs szükségük sem vízre, sem villanyra, holott itt családokról, idősekről, betegekről, gyerekekről van szó” – hangzott a lakók részéről, akik élőláncot alkotva állták el a bejárást a gyár kapujában. Sem az áramszolgáltató munkatársai, sem a karhatalmiak nem próbálkoztak áttörni az élőláncot, a hozzászólásokat is szó nélkül hallgatták. Néhány perces ott tartózkodás után aztán távoztak.

A gyártól kapják az áramot

Három tömbház összesen 46 lakrészének áramellátása függ attól, hogy a tejporgyárban van-e áram, vagy megszakítják a szolgáltatást. A szóban forgó lakótömbök ugyanis a gyár tulajdonában vannak, egyazon villanyhálózaton. Az áramszolgáltató a vállalatnak nyújtja be a számlát, a lakók pedig – fogyasztásmérőiknek megfelelően – a gyárnak fizetik az elfogyasztott áramot. Mint állítják, rendszeresen fizetnek, ezért is tartják jogtalannak, hogy a gyár felhalmozott adósságai őket is terhelik. Korábban már próbáltak leválni a közös hálózatról, de nem sikerült elérniük, hogy direkt szerződéses viszonyba kerüljenek a szolgáltatóval. Az, hogy áram nélkül maradnak, már önmagában elkeseríti őket, de embertelennek tartják a fenyegető intézkedést annál is inkább, mivel ez a vízszolgáltatásukat is veszélyezteti – a vízellátáshoz használt szivattyúrendszert ugyanis áram működteti. Mint állítják, készek arra, hogy újra és újra ellenálljanak, ha a szolgáltató kiszállna kikötni az áramot. Helyzetüket viszont csak az oldaná meg véglegesen, ha sikerülne lakásaikat leválasztani a gyár elektromos hálózatáról.

A lakókat egyáltalán nem nyugtatta meg, hogy ezúttal is sikeres volt az ellenállásuk, attól tartanak, hogy előbb-utóbb áram és víz nélkül maradnak. Nehezményezik, hogy sem a tejporgyár részéről, sem az áramszolgáltatótól mindeddig nem kaptak írásos választ folyamodványaikra, amelyekben azt kérik, hogy leválhassanak a gyár villanyhálózatáról.

Legalább szóbeli választ szerettek volna hallani a gyár vezetősége részéről, ezért kihívták irodájából az igazgatót. Sándor Vilmos megerősítette, egy korábban felhalmozott adósság miatt van veszélyben az áramszolgáltatás, és azt is elmondta, a gyár új áramszolgáltatóval fog szerződést kötni januártól. Közben már elindították annak folyamatát, hogy a tömbházak független hálózatra kerüljenek, ez viszont beletelhet 3–4 hónapba is – tette hozzá. A szerződéskötéshez többek között urbanisztikai bizonylatot kér a szolgáltató, amivel – Sándor Vilmos szerint – nem rendelkeznek az 1956-ban épített tömbházak, ennek beszerzése hátráltatja a folyamatot. Arra az esetre is fel vannak készülve, ha netán valóban kikapcsolja az áramot az Electrica. „Szereztünk egy áramfejlesztő generátort, a lakók problémáját úgy is meg fogjuk oldani” – jelentette ki az igazgató.

A helyszínre érkező Laczkó-Albert Elemér a sajtónak úgy fogalmazott, ebben az ügyben nagyon kicsi az önkormányzat mozgástere. „Túl kicsik vagyunk és túl nagy érdekek vannak a látatlanban. Árnyékbokszolás folyik. Nem tudjuk, hogy kikkel állunk szemben. Itt van egy munkaképes gyár, minden a helyén van, mehetne a termelés, a vásárlásra is volna igény, de nem tudjuk, hogy mi történik. Valakik csődbe akarják vinni azért, hogy eladhassák, megvegyék vagy szétvágják... Minden elképzelhető. Sajnos, a lakosok járulékos áldozatai ennek a helyzetnek” – fogalmazott a községvezető.

tejporgyari_lakasok_aram 012_bMár harmadjára gyűltek össze a lakók megakadályozni az áramkikötést

Mint mondta, az önkormányzat már évekkel ezelőtt lépéseket tett annak érdekében, hogy a tejporgyári tömbházak a község tulajdonába kerülhessenek. Erre észszerű esély van, mivel milliós nagyságrendű tartozásai vannak a vállalatnak az önkormányzat felé, ám ez nem azt jelenti, hogy reális is ez az esély. „Ez is egy kényszerpálya. Nekünk valójában nem kellenének a tömbházak, de minthogy valakinek eladják bagóért és esetleg veszélyeztessék az itt lakóknak a nyugodt, békés életét, mi átvennénk. Erre is készek vagyunk. De nem a mi kezünkben van a döntés” – mondta Laczkó-Albert Elemér.

Amit a jelen helyzetben tehetett a községvezetés, megtette: közbenjárt, hogy a ReDiSza vízüzem kölcsön adja a generátorát a gyárnak, hogy szükség esetén áramot lehessen biztosítani a tömbházlakásokban. A polgármester a sajtón keresztül ígéri, az urbanisztikai bizonylat nem lehet hátráltatója annak, hogy a tömbházak különváljanak a gyár villanyhálózatától – csak kérni kell, a polgármesteri hivatal három napon belül rendelkezésre bocsátja az okiratot.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
20.
....
2016.12.17., szombat [17:54]
Ezeket a zsandárokat a mi adonkbol fizeteik minek ha pár emberel nembirnak.
19.
falusi
2016.12.16., péntek [16:46]
Normális beszéd! Ha így gondolkodna minden remetei sokkal elébb állnánk és kisebb lenne a diktatúra, nem birkamódra terelgetnének!!! Gratula!!
18.
Központi
2016.12.16., péntek [11:45]
Ha a tanács át venné az épületeket meg oldodna a helyzet ugy mint most a Hadnagydombjan par lakossal,a régi tulaj meg jelent és 1300 ron-t kér arjaert,ami Gizi nenikent nem is SOK!!!??,persze a polgármesteri hivatal érdekelt ez ugyben is,akkor mire számíthatnak a tömbház lakók a 90 ron dij után, fel kell kötni a gatyat mert bár ki ha fog jót tenni,mai vilagban nagyon jol működik kizsakmanyolo rendszer még Remeten is.
17.
marosviz
2016.12.16., péntek [08:29]
Hadd egészítsem ki a 11-est:
Ez a társaság a kommunizmusban kivételezett helyzetben volt a faluban, a tejporgyár kantinüzletében az elitebbje bármihez hozzájutott pl. húsfélék , tejtermékek, kávé stb,tehát mindenhez amiher más halandó alig , vagy egyáltalán nem. A falusi még hiába kérte annak nem adtak.Aztán volt idő amikor a gyári üzletben amikor kenyérszűke volt a gyáriak külön sorba álltak, őket szolgálták ki előbb,és csak utána a falusiakat, ha maradt kenyér. Nem egyszer morogtak, hogy mit keresnek itt a falusiak, pedig az üzlet a Remetei Fogyasztási Szövetkezet tulajdona volt. Aztán olyan időszak is volt amikor a kantinüzletében helyiséget szintén nem adták ki másnak pénzért sem.No ilyen diszkriminációs idők voltak ,ezt sírják vissza sokan.És még nem beszéltem egyeseknek az arrogáns viselkedésérőL, lenéző modoráról stb. Összegezve el lehet mondani, hogy a règi rendszer haszonélvezői voltak ami ugye nagyon kényelmes volt é éltek is vele! Ne csodálkozzunk, ha nem népszerűek a faluban persze kivétel mindig van!

Utóirat: ráadásul azokat diszkriminálták akik a tejet termelték fáradságos, hogy legyen alapanyaguk!!!
16.
lánc
2016.12.15., csütörtök [21:27]
Alkoholmámorosan ébred az atyafi
-jajj, nem látok , megvakultam, jaj,jaj nekem!
-èn is, èn is ! kiáltja a feleség is! -biztosan rosz volt szesz,amit megittunk.
Tapogatózva jutnak el a szomszéd ajtajához panaszkodni!
- takarodjatok szeszmacskák az anyátok térdibe!
így a szomszéd- kikötötték az áramot......már egy hete...
15.
&
2016.12.15., csütörtök [21:20]
Lényeg a lényeg, írogatni úgy kell, hogy emberek elé való legyen....másik dolog, akarhogy is volt, más karának örülni legnagyobb szemétség és mindenki ezen elgondolkodhatna. Vegig olvasva a kommenteket, en is azt tenném hozzá, hogy senki sem tudhatja mit fog megerni, ugy, hogy nem kell leszologatni másokat, ilyen ingyen meg olyan ingyen szövegekkel. Lehet, hogy ezek okcso hazberen eltek, de mellette tisztességesen dolgoztak.....és lehet, hogy aki fekepitette a hazat az ellopott egy csomo erdot....akkor elgondolkidhatnank megint a dolgokon. Es én is azt monfomm akibek nem inge ne vegye magára.
14.
vki
2016.12.15., csütörtök [12:26]
Ha lehetne lájkolnálak! :-)
13.
lánc
2016.12.15., csütörtök [11:58]
Két asszony beszélget:
-Gyere élőláncot állni!
-eredj má,én nem megyek
-inkább odateszem a bejárati kapuba ezt a kék üveget!
-???????meg vagy húzatva!
-ha meglátják mit iszom,nem mernek átlépni rajta!
12.
falusi
2016.12.15., csütörtök [11:21]
Gizike! Ha olyan jól tudja osztani az észt Budapestról, akkor miért húzott el innen, miért nem tetszett a levegő? -Amikor Pestről is elhúzott,mi nem tetszett? na, itthon kellene harcolni és nem kintről szájhősködni!
11.
falusi
2016.12.15., csütörtök [11:10]
Álljunk még egy szóra!
Nem örülhetünk a más babának de:
_ezek az emberek nem fizetnek adót a község felé , mert nem nem saját házukban laknak de,
_házbért is csak szimbolikusat adnak de,
_valamikor még ennyit sem fizettek, csak két-három lejt
-fűtés a " jó" világban szinte ingyenes volt
-villany jelenleg is olcsóbb nekik
-mai napig is ,még régebben is elvárják,hogy a gyár javítson nekik mindent ,mert ók "házbért" fizetnek
-ebben a kényelemben rosszul esik nekik a kialakult helyzet, de kérdésben ,mit tettek ennek a megelőzésére,abszo!út semmit!
-a régi rendszerben ingyen kapták földet ,ahol termeljenek,míg a" falusiak" ezért kellett a kollektívbe ingyen dolgozzanak, robotoljanak
-amikor más emberek mennek a mezőre a blokk elótt üldögélők gúnyosan mondják: -"ne a parasztok hogy mennek"
-sőt még van képük mondani: "megyünk fel a faluba".Így lenéznek másokat.
Ezért csak azt mondom, ne csodálkozzunk , ha a faluban rossz a véleményedet róluk!
Ps,:A kinek a feje fölött elázik a plafon és ràfolyik a víz ,az megérdemlina sorsát! Akinek nem inge,ne vegye magára!
10.
Gliga Gizella
2016.12.15., csütörtök [00:24]
Nem a szerkesztőséggel van a probléma,hanem egyenesen veled aki név nélkül írogat.Nagy a szád,de nem vállalod a neved,mert arra gyáva vagy!
Magad minősíted,de lehet,hogy ezt sem érted,mert ehhez ész is kell.Ne aggódj,mert nem megy hozzád egy ott lakó sem kölcsön kérni!
Bunkó,suttyó vagy!!!
9.
Volt diák
2016.12.15., csütörtök [00:13]
[Nem ütötte a mércét]
8.
Gliga Gizella
2016.12.15., csütörtök [00:12]
Kedves volt szomszédok!
Ne adjátok fel!
Kell lenni valamilyen megoldásnak!nem eszt érdemlitek!
Drukkolok nektek,hogy minden jóra forduljon!
Kitartást nektek!
7.
Volt diák
2016.12.15., csütörtök [00:09]
Azt se tudod mit irtam s jár a szád! Amúgy azt szeretném hozzá füzni ehhez , hogy azt irtam hogy nem kell mindenkit egy kalap alá venni mert élnek ott jó emberek de te nem tartozol oda ! Az én gyerekeim nem kerülnek oda mert veled ellentétbe én nem belecsöppentem az ingyenbe s most sajnáltatom magam hogy mineki ellenünk van s csak a rosszat akarják nekünk amolyan boszorkány üldözés szindrómát generálunk az egészből hanem hanem házat épitettünk s meg alapoztuk a jövönket! Könnyü volt élni eddig a jelképes lakbérért amit fizetettek s másokon gunyolódni de fordul (fordult) a kocka
6.
sharky
2016.12.14., szerda [17:24]
Azt szeretnem kerdezni,hogy van nekem esa csaladomnak egy csomo reszevenyunk a gyarba,ugye akor az nemjo semmire?
5.
nmd
2016.12.14., szerda [16:09]
Vége a kampánynak, mit érdekli ez már az Rmdsz elöljárókat..
4.
volt diak 2
2016.12.14., szerda [16:08]
Persze h. Moderaljak ha olyan hangnemben írsz, h. Nem üti a mércét, esetleg civilizaltan kellene írnod és akkor nem moderálnák...amúgy ne adja Isten, hogy te vagy gyerekeid, rokonaid ilyen helyzetbe kerüljenek, akkor majd lehet h.eszedbe jut h.meggondolatlanul irogattal
3.
volt diák
2016.12.14., szerda [15:42]
[Nem ütötte a mércét]
2.
***
2016.12.14., szerda [15:12]

Borboly ilyen helyen miért nem jelenik meg, vagy ezzel nem lehet kampányolni?

1.
volt diák
2016.12.14., szerda [14:52]

más házat épített s megszenvedett mindenért s ezek belecsöppentek a jóba s az ingyenbe! élnek ott rendes emberek azokat sajnálom is de az ilyen ingyen elo (...) felfordul a gyomrom! remelem megoldódik ez a helyzet mert nem lehet mindenkit egy kalap alatt emlegetni (...)

Hozzászólások20